Positiva tongångar och ökad riskaptit

Stockholmsbörsen i fredags: Ryktena om koordinerade åtgärder för att öka likviditeten på finansmarknaderna tolkades positivt och hjälpte till att lyfta de flesta börserna inklusive den svenska i fredags. Bland vinnarna hittades råvaru- och verkstadsbolagen. Trelleborg och Assa Abloy som jag köprekade i fredags morse tillhörde dragloken i verkstadssektorn och steg med vardera 2,7 respektive 2,9 procent. Lundin Mining och SSAB steg 5,8 respektive 3,2 procent.

Den initiala uppgången hos OMXS30 i fredags nådde redan efter en halvtimme dagshögstanivån kring 980 och därefter var det en mycket svårhandlad dag, vilket jag skrev om i fredags, fram till stängningen på 977,4 som motsvarade en uppgång på 0,6 procent. Indexet låg och ”slickade” MA-200 i 15-minutersdiagrammet hela dagen

Förra veckan slutade med en marginell uppgång på 0,2 procent vilket tillsammans med de senaste dagarnas varannandagsrörelser innebär att nedgången hittills i år är 1,0 procent. Fredagens omsättning uppgick till 11,4 miljarder kronor vilket var 7,6 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 64 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde på plus i fredags.

Av de aktier jag dagligen bevakar steg Lundin Mining (+5,8%), Assa (+2,9%) och Trelleborg med 2,7%). Alla tre aktierna var med bland de som rekades i fredags morse. Sämst gick Afrika Oil (-6,9%), Getinge (-2,5%), Elekta (-2,0%) och Swedish Match (-1,8%).

Högst omsatta aktier i fredags blev: HM B (+2,1%), Volvo B (+0,2%) och Eric B (0,6%).

Endast två sektorer stängde på minus i fredags och det var kontradefensiva hälsovård och telekom som backade 1,2 respektive 0,8 procent.

Bästa sektorer i fredags blev råvaror, gruvbolag och detaljhandel.

Bolagsnyheter:
– Kinnevik: Säljer Groupon för 569 Mkr
– Boliden: Köprek av DI
– Elekta: Får brittisk order
– Poolia: SHB har sänkt riktkursen till 12 kronor
– Enquest: Fond kopplad till VD utökar innehavet

Nyheter i korthet:
– Grekland: Ny Demokrati (EU-vänligt) vann nyvalet i Grekland DN, SVD, VA
– Socialdemokraterna villiga att lagstadga om kvotering VA
– Socialdemokraterna kommer att lagstadga om heltidsarbete i kommunerna

S&P 500: Motståndsnivån kring 1336 vilket även bekräftade den inverterade HS-formationen i diagrammet. Vi har nu fått en signal om en uppgång till i första hand 1400-nivån. Skulle däremot 1266 punkteras vänder vi på klacken och navigerar för nedgång.

OMXS30: Den bullish hammer vi fick i torsdags följdes upp av en uppladdningsformation som tog ut den kortare sentimentsnivån. Förutsättningarna är goda för att nacklinjen som vi hittar strax under 1000-nivån kommer att tas ut inom kort och ge en signal om uppgång till 1060-området. Om kursen däremot vänder ner och punkterar 941 ska vi vända på klacken och navigera för nedgång.

Tider som är intressanta idag: AFV
– Storbritannien: Rightmove husprisindex juni kl 1.01
– Indien: räntebesked kl 7.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– SEB: sparbarometer 1 kv kl 11.30
– USA: NAHB husmarknadsindex juni kl 16.00
– G20: möte i Los Cabos, Mexiko

USA i fredags: De amerikanska börsindexen fortsatte uppåt under fredagskvällen, stärkta av uppgifterna om koordinerade likviditetstillskott från G20-ländernas centralbanker. Även Storbritannien meddelade under fredagen att man kommer att stimulera bankernas möjlighet till utlåning. Finansrelaterade aktier steg kraftigt både i europa, asien och USA. Uppgångarna fortsatte under kvällen hela vägen fram till stängning som skedde kring dagshögsta för de ledande börsindexen i USA. Det hjälpte inte att EmpireState Manufacturing visade på försämrade affärsförhållanden för industrin eller att den amerikanska industriproduktionen sjönk med 0,1 procent i maj. AFV

Bortsett från några mindre andhämtningspauser steg S&P 500 under störrde delen av fredagen. Stängningen på dagshögsta skedde på 1343,0 vilket motsvarade en uppgång med 1,0 procent.

Föregående vecka slutade med en uppgång på 1,3 procent och hittills i år har indexet stigit med 6,8 procent.

392 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet stängde upp i fredags och 106 stängde på minus. Totalt omsattes 3,0 miljarder aktier vilket var 13,5  procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. DJIA steg 0,9 procent under 80 procents högre omsättning än normalt (det var lösendag) medan Nasdaq Composite noterades för en uppgång på 1,3 procent under 19,6 procents lägre omsättning är det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

I fredags skrev jag om den inverterade HS-formationen och den psykologiska 1336-nivån, som fungerat som motstånd under flera veckor. I fredags togs nivån ut men en stängning på absolut daghögsta.

Asien: Det grekiska valet har stärkt riskaptiten i Asien där flera av börsindexen noterades med uppgångar klart över 2 procent tidigare i morse. Uppgångarna har däremot mattats av men är fortfarande tydligt. I Australien, Taiwan och Sydkorea är uppgångarna fortfarande mellan 1,8 och 2,0 procent trots att Indiens besked om att behålla styrräntan oförändrad har fått börserna att falla tillbaks något. AFV

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar