NEW YORK: STARK VECKA STÄNGDE LUGNT, ICAHN RASAR, S&P OFÖR
STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde fredagshandeln kring nollan efter en session som i stort utvecklades sidledes.
Ett visst inslag av vinsthemtagningar syntes efter vecka som var den starkaste sedan starten på det nya året.
Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,1 procent lägre vid 16.390. S&P 500 var oförändrat vid 1.917 vilket betyder att indexet hade sin bästa vecka sedan årsskiftet med plus 2,7 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,4 procent till 4.504.
Omkring 910 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.800 miljoner aktier omsatts.
”Aktiemarknaden följer oljan ganska väl. Börsen föll för mycket i förra veckan och efter de senaste dagarnas rally känns det lite överköpt. Gårdagens och dagens rekyl var inte helt oväntad”, sade Michael James, chef över aktiehandeln vid Wedbush Securities i Los Angeles, till Bloomberg News.
Oljepriset fortsatte att påverka marknaden i hög grad, WTI var ned 3 procent vilket pressade energisektorn som var en av de sämst presterande inom S&P500. Tungviktarna Chevron och Exxon backade knappt 0,5 procent vardera.
Medvind hade tekniksektorn som leddes av Applied Materials som rusade 7 procent. Halvledartillverkaren uppgav att försäljningen i det kommande kvartalet kan komma att överstiga analytikernas förväntningar vilket gillades.
Finansrelaterat, som inledde sessionen tydligt på minus, kämpade sig upp på plus vilket tog bort en del av pressen på börsindex. Citigroup var oförändrat efter att ha startat vid minus 2,5 procent.
Tristare var det för aktieägarna i Nordstrom som tappade 7 procent på sin rapport. Lyxvaruhuskedjan, som är den största i USA, levde inte upp till vinstförväntningarna och guidade för svagare försäljning framgent.
Bland rapportförlorarna backade Deere, som inom vissa delar konkurrerar med Volvo Anläggningsmaskiner, med 4 procent efter en sänkt prognos.
Avslutningsvis rasade Icahn Enterprises med 10 procent. Kreditvärderingsinstitutet S&P kan tänka sig att sänka bolaget, vars huvudägare är aktieaktivistinvesteraren Carl Icahn, till skräpstatus. Fallande råvarupriser har pressat aktiekursen 40 procent sedan i höstas vilket oroar S&P.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg var oförändrad vid 1,75 procent.
Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Fredagens positiva harami, samtidigt som det råder en positiv divergens med stochastics på en nivå där det är läge att leta efter positioner för uppgång talar nu mycket för en uppgång mot i första hand 1380-1411 och eventuellt 1450-nivån innan det åter bär av söderut.”
Den gångna veckan inleddes positivt och taket i den fallande kortsiktiga kanalen togs ut redan under måndagen och kursen fortsatte sedan upp mot 1380 som nåddes i onsdags men än så länge har inte köparna haft det självförtroende som krävts för att ta ut nivån. Även om de två sista dagarna varit svaga är det trots allt positivt att inte något av de kortare medelvärdena punkterats. Den gångna veckostapeln var den positivaste sedan början av december 2011. Uppgången föregående vecka blev hela 5,4 procent vilket innebär att årets nedgång nu reducerats till 6,3 procent.
Volymen den gångna veckanhar bortsett från i onsdags noterats klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, vilket jag tolkar positivt. 81 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg den gångna veckan. Bästa sektorer den gångna veckan blev basråvaror och verkstad. Ingen sektor stängde på minus.
Kursen noteras under både det fallande årsmedelvärdet och primärtrenden samt tyngs av ett dödskors sedan slutet av augusti, som fortfarande är intakt.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Lifco (kl 11.30), Lundin Gold (efter Torontobörsens stängning), Opcon (ändrat datum från 19/2)
NGM
– Mertiva
FIRST NORTH
– Addvise, Aqeri, Bringwell, Delarka Holding, Ferronordic, WYA Holding
AKTIETORGET
– Phase Holographic (ändrat datum från 30/3), Redsense Medical, Sensodetect
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– BHP Billiton (kl 22.30), HSBC, Petra Diamond
STÄMMOR
– Starbreeze (extra)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Ericsson: webbsänd press- och analytikerträff i samband med Mobile World Congress i Barcelona kl 8.30
– Lifco: telefonkonferens kl 15.00
– Telekom: telekommässan MWC (Mobile World Congress) hålls i Barcelona.
BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Diamyd Medical: anmälningstid i nyemission avslutas
– Eurocine: första dag för handel utan rätt att erhålla uniträtter i nyemission
– Hybricon: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 9/3)
– Tribona: sista handelsdag på Stockholmsbörsen efter Catenas uppköp
MAKROSTATISTIK
– Japan: industri-PMI (prel) februari kl 3.00
– Frankrike: PMI (prel) februari kl 9.00
– Tyskland: PMI (prel) februari kl 9.30
– EMU: PMI (prel) februari kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45
– Storbritannien: CBI industriordertrend februari kl 12.00
– USA: Markit industri-PMI (prel) februari kl 15.45
CENTRALBANKER
– Riksbanken: protokoll från penningpolitiskt möte den 10/2 kl 9.30
USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”I torsdags såg vi tecken på att köparna inte accepterade lägre priser och i fredags bekräftades reversalstapeln. Cykliskt talar nu mycket för en kortare uppstuds men vi ska vara beredda på att agera för fortsatt nedgång så fort en CS-formation för nedgång effektueras, åtminstone så länge inte 1950 tas ut och bekräftas.”
En stark vecka med en stängning högt upp i den relativt kraftfulla veckostapeln är positivt och de två senaste veckorna har varit mycket positiva men det är först nu som de tuffare motstånden närmar sig. Veckan öppnade kring 1870-nivån och stängde på 1918 en uppgång med 2,8 procent vilket innebär att årets initiala nedgång reducerats till 6,2 procent.
Volymen har under hela veckan noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Historiskt har den kommande femdagarsperioden noterat upp- och nedgångar i ungefär hälften av fallen.
Alla sektorer har stängt positivt de senaste två veckorna. Verkstad och teknik gick bra den gångna veckan och det kan vara en indikation på att glaset tolkas något mer positivt. VIX föll den gångna veckan med 29,8 procent och stängde i fredags vid 20,5 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2030 och 1805 den närmaste månaden. Glaset tolkas alltmer halvfullt.