Positiv underton men tveksamhet när de korta medelvärdena närmar sig

NEW YORK: LITEN REAKTION NÄR OBAMACARE ÖVERLEVDE, DJIA -0,3%

STOCKHOLM (Direkt) När veckans handel i New York avslutades på fredagen visade börserna högst marginella indexrörelser.

Den omtalade hälsovårdsreformen AHCA, American Health Care Act, som har stått i fokus för mycket av intresset de senaste dagarna, drogs på fredagskvällen helt sonika tillbaka av det republikanska partiet. Skälet var att det stod klart att stödet för det nya reformpaketet inom republikanerna inte var tillräckligt stort.

Det politiska dramat fick ganska måttliga effekter på börserna: när beskedet kom steg USA-börserna först, men rörelsen ebbade ut efter bara några minuter.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex tappat 0,3 procent till 20.597. Det breda S&P 500-indexet backade 0,1 procent till 2.344, medan det teknikorienterade Nasdaqs kompositindex stärktes 0,2 procent till 5.829.

Orderingången på varaktiga varor i USA steg 1,7 procent i februari jämfört med månaden före, något högre än de 1,4 procent analytikerna räknat med enligt Bloomberg News snittprognos. På råvarumarknaden steg råoljan i den sena handeln med Nordsjöoljan Brent strax under 51 dollar och WTI-oljan något över 48 dollar.

Den räntekänsliga kraftsektorn noterades högre, då den tioåriga räntan sjönk något på fredagen. Next Era handlades upp 0,5 procent och Duke Energy 0,4 procent.

Teknik, i sällskap med sällanköpsvaror och telekom, var också sektorer som noterades högre. Bland enskilda aktier avancerade chiptillverkaren Micron Technology 7,4 procent efter att ha lämnat en stark prognos och resultat som var betydligt bättre än analytikernas förväntningar. Datalagringsföretaget Western Digital var en annan vinnare med en uppgång på 2,6 procent.

Mikrobloggen Twitter handlades upp 2,3 procent. Bolaget håller enligt uppgift på att se över en abonnemangsbaserad premiumtjänst riktad till professionella användare.

Googles moderbolag Alphabet backade 0,5 procent. Allt fler amerikanska storbolag har dragit tillbaka annonser från Googleägda webbplattformen Youtube på grund av missnöje med att annonser visas intill vad som bektraktas som ”stötande” innehåll. Starbucks, GM, Pepsi, Wal-Mart och 21st Century Fox är några av de bolag som stoppat sin annonsering på Youtube.

Förlorare var dagen var även vissa råvarubolag, och då särskilt inom kemisektorn. Dow Chemical, Air Products & Chemicals och Praxair tappade alla mellan 1 och 1,5 procent.

Ränte på en amerikansk tioårig statsobligation sjönk 1 punkt till 2,41 procent.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om både golvet i den stigande kanalen, de korta och medellånga medelvärdena punkteras talar sannolikheten mer för fortsatta uppgångar på något längre sikt. Om vi får se en punktering av 1555 utan att nivån snabbt återtas kan det leda till åtminstone en del kortsiktiga vinsthemtagningar och ökat säljtryck.”

Veckan inleddes söderut och i onsdags punkterades golvet i den rådande tradingrangen men återtogs snabbt med en turtlesoup som präglade senare delen av veckan. I fredags stängde kursen med minsta möjliga marginal ovanför de kortare medelvärdena men det råder en viss tveksamhet. Totalt backade OMXS30 med 0,3 procent under veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 4,1 procent.

Än så länge noteras mars månad högre än februari månads stängning och om så blir fallet även på fredag blir det nionde månaden i rad som stänger på plus vilket jag inte kan hitta tidigare, åtminstone inte de senaste 20 åren. I veckografen bjöds vi på en positiv reversal medan det i dagsgrafen markerats två nivåer jag håller koll på och det är 1603 på ovansidan och 1551 på nedsidan. Så länge indexet är fångat i den sedan en månad rådande tradingrangen kan vi vara beredda på tvära kast och mycket av varannandagsmönster. Undertonen är positiv och så länge inte nya signifikanta lågpunkter noteras talar mer för att ett utbrott från denna range kommer att ske norrut.

Volymen den gångna veckan har legat över det dagliga snittet varje dag utom i måndags och fredags som även i prisgrafen indikerades med osäkerhet och små boxar. Volymbalansen har den senaste veckan pekat nedåt men klart över tremånaderssnittet och så länge inte de senaste lågpunkterna punkteras talar mer för att köptrycket återupptas än motsatsen.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– RNB (kl 7.30)

STÄMMOR
– Holmen, Vicore Pharma (extra), Wiema (inställd, inget nytt datum meddelat), William Demant

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– RNB: rapportpresentation kl 9.30

BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Absolicon: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 18/4)
– Crowdsoft Technology: anmälningstid i nyemission avslutas
– Eatgood: första dag för handel på Aktietorget
– Unibap: första dag för handel på First North
– Vigmed: anmälningstid i GBO:s bud avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Kemira (0:53 eur)

MAKROSTATISTIK
– Kina: vinster i industriföretagen februari kl 3.30
– SCB: hushållsutlåning februari kl 9.30
– ECB: M3 februari kl 10.00
– Tyskland: IFO-index mars kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45

CENTRALBANKER
– BOJ: sammanfattning av kommentarer vid policymötet den 15-16 mars kl 1.50
– ECB: obligationsköp kl 15.45
– Fed: Charles Evans talar om ekonomi och policy i Madrid kl 19.15


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Om veckans högsta vid 2390 blir en lägre topp som föregår en lägre botten än 2354 kan det vara ett kortsiktigt sentimentsskifte på gång. Just nu ser jag dock inga tecken på att säljarna är på väg att ta över och volymbalansen är fortsatt positiv. Även om vi bjuds på ett kortsiktigt sentimentsskifte är det inte läge att gå emot den långa trenden så länge årsmedelvärdet och primärtrenden pekar upp och är intakta.”

Den gångna veckan inleddes med nedgång som tilltog i tisdags och punkterade 2354. Totalt föll den gångna veckan med 1,4 procent vilket innebär att årets nedgång just nu skrivs till 4,7 procent.

Mars månads candlestick som än så länge är negativ noteras inför månadens sista vecka ovanför sentimentsnivån för februari som vi hittar kring 2320. I veckografen måste vi förflytta oss tillbaks till månadsskiftet mellan oktober och november för att hitta en lika negativ veckostapel. För första gången sedan i mitten av oktober ser vi just nu en ny lägre topp följt av en ny lägre botten. En rekyl har varit väntad men det blir nu spännande att se hur djup den blir.

Volymen den gångna veckan var något lägre än veckan dessförinnan och noterades kring årssnittet. Volymbalansen har fallit tillbaks från toppnoteringen som rått under mars och som vi inte sett sedan januari 2015. Om vi bjuds på en punktering av tremånaderssnittet blir det första gången sedan början av september.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar