Positiv underton men fortfarande risk för slagig handel

NEW YORK: NÄSTINTILL OFÖRÄNDRAT, RAPPORTBOLAGEN TYNGDE -0,3%

STOCKHOLM (Direkt) Veckans sista handelsdag slutade i minustecken för de ledande börserna i New York. Under kvällen meddelade president Donald Trump att den utlovade skattereformen kommer att presenteras i nästa vecka.

Dow Jones stängde 0,1 procent ned vid nivån 20.506. Nasdaq hade också backat med 0,1 procent till 5.917 och S&P 500 var 0,3 procent lägre vid nivån 2.349.

En dämpad aptit märktes inför den första rundan av det franska presidentvalet som hålls i helgen. Enligt de flesta opinionsundersökningar leder mittenkandidaten Emmanuel Macron, men Nationella frontens Marine Le Pen ligger inte långt efter.

”Efter Brexit måste alla vara oroliga. Folk handlar inte när de är nervösa nu för tiden – det finns en liten nervositet och en stor osäkerhet, så vi får se”, sade en Joe Saluzzi vid Themis Trading till Reuters.

Resultatsäsongen fortsatte i full fart även på fredagen.

Leksakstillverkaren Mattel föll med 14 procent efter en rapport där förlusten var högre än väntat. Bolaget var det sämst presterande inom S&P 500.

Även General Electric letade sig lägre efter att ha öppnat upp sina räkenskaper. Bolaget redovisade ett negativt kassaflöde för industriverksamheten under perioden och industrikonglomeratet backade med 2,4 procent.

Schlumberger sjönk med 2,2 procent sedan oljeservicebolaget varnat för att marginalerna kommer att förbli under press på grund av fortsatta investeringar.

Trots att just fredagens rapportbolag inte mottogs så positivt av marknaden har total tre fjärdedelar av de nästan 100 stycken S&P 500-bolag som rapporterat levererat över förväntan.

Under kvartalet väntas vinsterna för samtliga bolag inom indexet ha ökat med 11.2 procent, vilket är den största uppgången sedan 2011.

På makrofront meddelade Federal Reserves vicechef Stanley Fischer att inget har ändrat synen på att det verkar lämpligt med två ytterligare räntehöjningar i USA under återstoden av 2017.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var oförändrad vid 2,23 procent.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 är fortfarande fångat i tradingrangen mellan 1600 och 1540. Innanför begränsningarna för den rådande tradingrangen har lägre pivottoppar och bottnar skapat en fallande trendkanal. Risken är stor för fortsatt skvalpiga rörelser fram till dess att någon den rådande tradingrangens begränsningar tas ut eller punkteras och det kommer med stor sannolikhet visa riktningen för den närmaste tiden.”

Föregående vecka inleddes med ett nedställ men som jag påpekat ett tag har köparna stått och väntat i zonen mellan 1556 och 1540. Avslutningen på föregående vecka innebar att den inledande nedgånen eliminerades och veckoresultatet blev till slut en marginell uppgång med +0,03 procent. Sedan årsskiftet har det svenska storbolagsindexet stigit med 3,7 procent.

I månadsgrafen noteras april månad än så länge något lägre än mars månads stängning. Efter den inledande nedgången har dock köparna lyckats åstadkomma en påtaglig svans på nedsidan av april månads candlestick. I veckografen har fyra av de senaste fem månadernas veckostaplar stängt i den övre delen men inletts negativt. Än så länge visar dock inte momentumet i veckografen några tecken på att nedgången är klar. I dagsgrafen noteras OMXS30 fortfarande innanför begränsningarna som den rådande tradingrangen mellan 1600-1540 innebär. Risken för fortsatta

Volymen den gångna veckan har bortsett från i tisdags och fredags noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks och håller nu på att testa av tremånaderssnittet. Senast nivån punkterades utan att snabbt återtas var i slutet av december 2015. Det är dock skillnad på att testa av och etablera sig under nivån som fortfarande är intakt och stiger.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Tele2 (kl 7.00), Inwido (kl 7.45), Byggmax (kl 8.00), Dometic (kl 8.00), Beijer REF (kl 8.30), Formpipe (kl 8.45), Ework (kl 10.00), Investor (kl 12.00), Sandvik (kl 13.30), Christian Berner (kl 15.00), Dedicare (kl 15.00)

FIRST NORTH
– Brighter (kl 8.30), GWS Production (ändrat datum), Sonetel

AKTIETORGET
– Idogen, Plejd (ändrat datum), Tourn

ÖVRIGA NORDEN
– Nordic Semiconductor (kl 7.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Philips (kl 7.00), Kimberly-Clark (kl 13.30), Alcoa (kl 22.00), Whirlpool (kl 23.00)

STÄMMOR
– Braincool (extra), Christian Berner, Concent (extra), Dedicare, Ework, Gapwaves, Nordic Semiconductor, Rejlers, Slottsviken Fastighetsaktiebolag, Unlimited Travel

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Inwido: rapportpresentation kl 10.00
– Tele2: rapportpresentation kl 10.00
– Byggmax: rapportpresentation kl 10.30
– Ework: rapportpresentation kl 13.30
– Investor: rapportpresentation kl 14.00
– Sandvik: rapportpresentation kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Consilium: månadsstatistik januari-mars 2017
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Acucort: första dag för handel på Aktietorget
– Intuitive Aerial: anmälningstid i nyemission avslutas
– IPC: första dag för handel på First North
– Parans Solar Lightning: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 12/5)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Evolution Gaming (0:45 eur), Ferronordic (55 kr i preferensaktie), Selvaag Bolig (0:95 nok halvårsvis), Öresund (4:75 kr)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: IFO-index april kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: budgetsaldo, statsskuld 2016 kl 11.00
– Storbritannien: CBI industriordertrend kl 12.00

CENTRALBANKER
– ECB: obligationsköp kl 15.45
– Fed: Neel Kashkari talar kl 17.30


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Nu närmar sig golvet i den rådande tradingrangen kring 2320 samtidigt som gummisnodden börjar bli ordentligt spänd på nedsidan. Förutsättningarna för att en positiv candlesticksformation ska leda till en uppstuds men om den blir startskottet på nästa positiva trendben är för tidigt att säga.”

Den gångna veckan inleddes med en positiv candlesticksformation men när taket i den kortsiktigt fallande trendkanalen nåddes i torsdags ledde det till en bearish harami som veckoavslutning. Totalt steg SP500 med 0,8 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 4,9 procent.

I månadsgrafen noteras april, än så länge, med en mindre nedgång medan veckografen präglats av blandade rörelser med en svag dragning nedåt sedan ett par månader tillbaks. Under några veckors tid har jag påtalat att volymbalansen vikt av och att likheten med september/oktober är påtaglig. Det blir nu spännande att se om rapportperioden kan överträffa förväntningarna eller om en djupare rekyl är på väg att inledas.

Indexet punkterade 50-dagars medelvärde för någon vecka sedan och har den senaste veckan noterats strax under detsamma utan att orka ta tillbaks nivån. Om medelvärdet rullar över samtidigt som vi ser nya lägre lågpunkter ökar risken för att en djupare rekyl kan vara på väg att inledas.

Så länge zonen mellan 2320-2300 är intakt på nedsidan och 2400 på ovansidan talar det mesta för att vi kan se fram emot tvära kast och skvalpiga rörelser. Sannolikheten talar för att expansionen kommer att ske i riktning med utbrott från den rådande tradingrangen.

Volymen igår var den högsta noteringen sedan den 5 april och 1 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Som jag påpekat de senaste två veckorna är den negativa volymbalansen som har punkterat tremånaderssnittet och senaste botten något vi måste hålla noggrann koll på. Detta utseende har vi inte sett sedan början av september och om inte detta mönster elimineras relativt snabbt är risken stor för att säljtrycket tilltar och då med risk för att även golvet kring 2300 ger vika.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar