Stockholmsbörsen i fredags: Även om Ben Bernankes tal initialt fick Stockholmsbörsen att falla i brist på konkreta förslag utan snarare uttryckte besvikelse över den ekonomiska utvecklingen i allmänhet. Helikopterben förklarade för femtioelfte gången via ytterligare en ”cliffhanger” att chansen för nya stimulansåtgärder vid nästa policymöte i september är goda.
Det är intressant att fundera över vilka aktier som kan få draghjälp av ett positivt utspel från Fed nästa vecka. Finans- och fastighetsaktier borde få en boost av nya stimulanser.
Teknisk analys OMXS30: Stockholmsbörsen var i fredags hårt översåld kring 200-dagars medelvärde vilket skapade goda förutsättningar för en uppstuds. Även om kursstapeln var större, stigande och omfamnade hela torsdagens box blev uppgången måttlig. Stängningen 1043,9 motsvarade en uppgång med 0,5 procent.
Summerar vi augusti månad kan vi konstatera att det blev en nedgång med 1,3 procent vilket innebär att uppgången hittills i år reducerats till 5,7 procent.
De senaste veckorna har jag påpekat att OMXS30-indexet åter närmar sig det stigande årsmedelvärdet som noteras kring 1021 men augusti månad stängde alltså klart ovanför och det innebär att indexet fortfarande befinner sig i en långsiktigt positiv trend.
I veckografen fick vi för andra veckan i rad en röd kursstapel som stängde lägre än föregående vecka och i den nedre delen av stapeln.
Bästa sektorer i fredags blev råvaru- och verkstadssektorerna. Sämst gick teknologi (tvärtemot USA).
Av de 62 aktier jag dagligen bevakar steg 47 och 13 stängde på minus i fredags. Tele2, Africa Oil och Electrolux steg med mellan 3-4 procent. I den andra änden hittar vi Alliance Oil, AstraZeneca och Autoliv.
Högst omsatta aktier i fredags blev Volvo B (+1,0%), HM B (-0,1%) följt av AtlasCopco (+1,8%).
OMXS30: I fredags effektuerades en bullish engulfing som i och för sig är en ganska tillförlitlig positiv omslagsformation, men det krävs en bekräftelse. Om det trots den positiva månadseffekten inte blir någon bekräftelse idag är det ett svaghetstecken och förutsättningarna ökar för ett nytt test av i första hand primärtrenden. Inför dagen möter 200-dagars medelvärde upp kring 1028.
Tider som är intressanta idag:
– Kina: inköpschefsindex tjänstesektorn augusti kl 3.00
– Kina: HSBC inköpschefsindex industrin augusti kl 4.30
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin augusti kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik augusti kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (def) industrin augusti kl 9.58
– Storbritannien: inköpschefsindex industrin augusti kl 10.28
– AF: veckostatistik kl 10.45
* ECB:s ordförande Draghis ska hålla tal idag
USA i fredags och inför tisdagen: De amerikanska börserna föll initialt tillbaks efter Ben Bernankes tal i fredags. Efterhand skedde dock en viss återhämtning då innehållet i talet ”värderats”. Ben Bernanke sade i anförandet i Jackson Hole att han inte uteslöt ytterligare obligationsköp för att stötta tillväxt och minska arbetslösheten. Han ansåg att kostnaderna för en ”icke-traditionell policy” förefaller hanterbara. Fed-chefen konstaterade vidare att det inte skett någon nettoförändring av landets nettoarbetslöshet sedan i januari, vilket är en orosfaktor och det stärker inte Obama inför valet.
Orderingången i den amerikanska industrin steg sekventiellt något med mer än väntat under juli.
Sektorvis vände sig placerarkollektivet mer mot risk vilket fick teknologi- och finanssektorerna att utvecklas starkast i fredags. Sämst gick det för kontradefensiva hälsovård.
Efter en initial nedgång i fredags till 1399 återhämtade sig indexen och S&P 500 stängde till slut på 1407,3 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,6 procent.
Förra veckan innebar åter en marginell nedgång med 0,3 procent vilket innebär att augusti månad stängde på plus 3 procent och att uppgången hittills i år uppgår till 11,8 procent. De senaste tre månaderna har därmed stängt på plus och årsmedelvärdet som är stigande hittar vi nu kring 1319.
Asien: Det är svaga uppgångar på de asiatiska börserna idag på morgonen. Japanska Nikkei inledde nedåt hämtade sig men har åter börjat falla. Trots de sämre inköpschefssiffrorna i Kina stiger Shanghai med 1,1 procent. I Australien noterar jag en marginell uppgång kring 0,1 procent.