Positiv doji vid golvet i tradingrangen

sammanfattningNEW YORK: TEKNIK VÄGDE I ÅRSSLUTET, FINANS UPP, S&P500 -0,5%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna tillbringade årets sista handelsdag på minus, dock steg samtliga tre huvudindex för helåret 2016. Handeln var slagig mot slutet av dagen, när marknadsaktörerna positionerade sig inför det nya året. På fredagen gick teknikaktier svagt medan fastighet och finans hade luft under vingarna.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,3 procent till 19.762 vilket innebar plus 13,4 procent för 2016. Industriindexet avslutade således året 238 punkter från den magiska nivån 20.000 som indexet på onsdagen var 30 punkter från att nå. Caterpillar var bäst presterande i indexet under 2016 medan Nike var förloraren. S&P 500 sjönk 0,5 procent till 2.238 men ökade 9,5 procent under året. Nasdaqs kompositindex sjönk 0,9 procent till 5.383 och summerade 2016 till plus 7,5 procent.

”Fokus under slutet av året har varit tillväxt, investerare hoppas på att en ny politik ska sätta fart på ekonomin. Det faktum att aktiemarknaden är på årshögsta lär sätta tonen för 2017”, sade Adam Sarhan, chefsinvesterare vid 50 Park Investment i Orlando, till Reuters.

En oväntad uppgång i euron störde lugnet i den asiatiska morgonhandeln efter att en ström av dataordrar tagit handlare på sängen. Dollarn sjönk således för andra dagen i följd och ligger nu 3 procent under årshögsta

Dow Jones gjorde sitt bästa år sedan 2013 på ökad tillväxtoptimism. Aktiemarknaden har visat motståndskraft mot politiska event som Storbritanniens beslut att lämna EU i juni samt att Donald Trump röstades fram till USA:s president i november.

2016 står också i skarp kontrast till 2015 då ett ras i oljan lämnade S&P500 och Dow Jones med förluster. Råvarorna rekylerade mer än 50 procent under 2016 vilket blev det starkaste året sedan 2009. En överenskommelse om minskat oljeutbud bidrog till rusningen.

På aktiefronten steg Mylan dryga procenten efter att läkemedelsbolaget, vars aktie är ned drygt 30 procent sedan årsskiftet, lanserat generikaversioner av två läkemedel.

Inom läkemedelssektorn föll Innocoll drygt 62 procent sedan FDA bergärt bolaget att komma in med mer information rörande ett preparat mot smärta efter operationer.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 3 punkter till 2,44 procent.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Den impulsartade uppgången som fick dagsmomentum att passera 70 är positiv om den följande rekylen inte punkterar senaste bekräftelsenivå, som helst ska noteras över 50. Om det istället visar sig att MA-20 punkteras och även bekräftelsenivån hos RSI-14 får vi en signal för ytterligare nedgång och avvaktar nästa positiva fortsättningsformation som dessutom kommer att ge oss bättre riskkvot och eventuellt ske med ännu bättre edge.”

2016 inleddes med dramatiska nedgångar men redan i februari såg vi tendenser till att säljtrycket höll på att avta men flerårslägsta vid 1250 skulle behöva testas en gång till under sommaren innan köparna på allvar klev in i matchen.

Året avslutades med en negativ handelsvecka där kursen föll med 0,6 procent vilket innebär att 2016 steg med 4,9 procent.

Ingen kan påstå något annat än att det varit ett spännande år med Brexit, USA-val och nu senast den italienska premiärministerns förslag om ökad makt för politikerna i Rom där han blev tvungen att avgå. I alla tre fallen har börskursena stigit efter besked som på förhand i media har framställts som mycket negativa. Varför stiger då börserna på negativa besked? Jo i positiva marknadsfaser agerar placerarkollektivet med ”positiva glasögon” och mantrat att det kunde varit värre…

Årets vinnare i OMXS30 blev inför året uträknade SSAB A. Strategin att på lång sikt leta bland årsförlorarna skulle visa sig bli en bra strategi 2016. Hur många analytiker skrev inför 2016 om att det var läge att satsa på råvarubolag och då framförallt olja?

För ett år sedan införlivades Fingerprint i OMXS30 och det väl gått sisådär efter att bolaget bevakas av allt fler. Det var många som under hösten 2015 siade om att den Eiffeltornsliknande uppgången skulle fortsätta länge till och jag kände mig lite ensam när jag påtalade att en högresida som inte var fullt så positiv var ett fullt möjligt scenario. Inför 2017 ska nu Autoliv införlivas i OMXS30 och på kort sikt tror jag det kan vara positivt då många stora aktörer kommer att ta in aktien i sina portföljer.

Tekniskt befinner sig OMXS30 i en stigande trend både på lång och medellång sikt. På kort sikt har nu de kortare medelvärdena punkterats och om även golvet i den rådande tradingrangen ger vika kan det behövas en rekyl ner mot 1500 eller kanske golvet i den stigande kanalen innan köparna står beredda att suga upp säljtrycket. Föregående vecka avslutades med en doji kring golvet i den rådande konsolideringen och om högstanivån tas ut när veckan inleds är det positivt men om istället 1511 punkteras talar mycket för att säljtrycket på kort sikt tilltar.

Volymen i fredags var visserligen den högsta sedan den 22/12 men trots det 34 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Vi ska alltså inte dra några alltför långtgående slutsatser av de senaste dagarnas tekniska utveckling.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– MYFC (extra, ändrat datum från 21/12)

BÖRSSTATISTIK
– BIL Sweden presenterar utfallet av nybilsregistreringar för 2016 samt prognos för 2017 kl 9.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Nordnet: presenterar aktiehandel i dec
– Svolder: presenterar substansvärde

EXKLUSIVE UTDELNING
– Stendörren (0:40 kr kvartalsvis)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA-börserna, Toronto, Hongkong, London, Tokyo och de kinesiska börserna stängda

MAKROSTATISTIK
– Kina: Caixin industri-PMI december kl 2.45
– Indien: industri-PMI december kl 6.00
– Silf/Swedbank: industri-PMI december kl 8.30
– Norge: industri-PMI december kl 9.00
– Spanien: industri-PMI december kl 9.15
– Italien: industri-PMI december kl 9.45
– Frankrike: industri-PMI december kl 9.50
– Tyskland: industri-PMI december kl 9.55
– EMU: industri-PMI (def) december kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45
– Brasilien: industri-PMI december kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– Japan: helgstängt
– Kina: helgstängt


 

USA-börsen (stängd idag): För en vecka sedan skrev jag: ”På kort sikt befinner sig SP500 i en mindre konsolidering som eventuellt är på väg att rulla över i en rekyl ner mot någon av de närmaste stödnivåerna. Utifrån cykelanalysen är det nu ungefär 70 procents chans till en signifikant lågpunkt fram till den 11 januari och det indikerar att det är dålig tajming att ta position för uppgång kring nuvarande nivå.”

Fram till i onsdags höll golvet i tradingrangen men efter ett misslyckat försök att punktera nivån avslutades året med en nedgång framförallt för teknikaktier som fick SP500 att falla med 0,5 procent och stängde året på 2238,8. På årsbasis steg dock indexet med 9,5 procent vilket kan jämföras med 13,4 för Dow Jones industriindex och 7,5 procent för Nasdaq kompositindex.

Inför fredagen nämnde jag att en punktering av torsdagens lägsta innebar att det historiskt cykliska mönstret var i spel. Det är nu 70 procents chans för en signifikant lågpunkt från nu och fram till den 11 januari.

Eftersom undertonen är positiv bör vi vara försiktiga med att gå emot den rådande stigande trenden och istället se den pågående rekylen som ett bättre läge att ta nya positioner för uppgång? När ska vi då agera? Som du vet navigerar jag i den riktning som den senaste bekräftade candlesticksformationen indikerar och just nu är den senaste signifikanta formationen den bearish engulfing som effektuerades i onsdags. Eftersom vi ska undvika att navigera för nedgång väntar vi alltså tills en positiv fortsättningsformation är på plats. Fortsätter nedgången kommer både edgen och riskkvoten att förbättras.

Volymen i fredags var visserligen högre än tidigare under den gångna veckan men trots det 30 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen visar tecken på att ha toppat och utmanar just nu tremånaders medelvärde. Senast vi såg volymbalansen vända ner under medelvärdet var den 7 september och den gången behövde kursen ner mot MA-50 för att köparna skulle vara villiga att suga upp säljtrycket. Denna gång skulle det i så fall innebära att rekylen ska ner och utmana den senaste utbrottsnivån men det kommer jag i så fall att återkomma till.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar