Passeras 1247 siktar vi nytt årshögsta

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Microsofts köp av Nokia dominerade nyhetsflödet och de som ägde Nokiaaktier eller derivat hade en trevlig morgon. Telekomaktier gick starkt i spåren av Nokias rusning. Ericsson gynnades speciellt eftersom bolaget förmodligen inte får lika stor konkurrens på sina huvudprodukter framöver. Flera analytiker skriver idag på morgonen att bolagsköp och fusioner är ett bra tecken på att pengar sätts i arbete. Optimismen och riskaptiten dämpades dock något efter att John Boehner sagt att Syriens användande av kemiska vapen kräver en reaktion, och att endast USA har kapaciteten att ”stoppa Assad och signalera till andra länder runt om i världen att detta beteende inte kommer att tolereras”. I natt kom de demokratiska och republikanska ledarna i den amerikanska senatens utrikesutskott har kommit överens om ett förslag som tillåter militära åtgärder mot Syrien.

Stockholmsbörsen: Efter gårdagens inledande uppgång markerades en topp strax efter tio och kursen pressades den närmaste timmen för att testa av 1226-nivån, som höll. Köparna vågade sig tillbaks och höll i taktpinnen hela vägen upp till 1241 där vi hittar ett gapmotstånd från början av förra veckan och 20-dagars medelvärde. Stängningskursen vid 1238,6 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Igår morse skrev jag: ”Måndagens bullish kicker skapar goda förutsättningar för ett utbrott över den korta fallande motståndslinjen och 20-dagars medelvärde. För att det kortsiktiga sentimentet ska bli positivt krävs dock att 1246,9 tas ut, i annat fall får vi en ny lägre lokal topp”.

Föregående vecka stängde med en nedgång på 2,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu noteras till 12,1 procent.

Totalt steg igår 251 aktier medan 210 stängde ner och på OMXS30 stängde 71 procent av aktierna på plus.

Högst omsatta aktier under gårdagen blev Nokia där varannan aktie handlades och totalt omsattes aktier för hela 3021 miljoner kronor följt av Ericsson B på 1553 miljoner kronor därefter hittar vi SKF B med totalt 548 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Boliden (+4,7%) följt av MTG B (+2,7%) och SKF B (+2,6%). Sämst gick Lundin Petroleum (-0,1%), Scania B (+0,2%) följt av AstraZeneca (+0,3%).

Omsättningen på OMXS30 som uppgick till hela 14,8 miljarder kronor blev inte helt oväntat stor då bara Nokia stod för 20 procent av omsättningen på OMXS30. Omsättningen blev 41 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, men med tanken på avsaknaden av flera stora elefanter får det anses vara hyfsat.

OMXS30 inför onsdagen:

SP500 inför onsdagen:

Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Clas Ohlson (kl 8.00), SAS (kl 8.00)

Utländska rapporter:
– Navistar (före USA-börsernas öppning, håll koll på Volvo och Scania)

Börshändelser som kan vara av intresse:
– Elekta handlas exklusive utdelning

Håll koll på följande tider idag:
– Polen: räntebesked
– Storbritannien: BRC butikspriser augusti kl 1.01
* Australien: BNP 2 kv kl 3.30 (steg mer än väntat)
– Kina: HSBC inköpschefsindex tjänstesektorn augusti kl 3.45
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn augusti kl 8.30
– Nordea: konjunkturprognos kl 9.00
– EMU: inköpschefsindex (def) augusti kl 9.58
* Storbritannien: Inköpschefsindex för tjänstesektorn kl 10.28
– EMU: BNP (prel) 2 kv kl 11.00
– EMU: detaljhandel juli kl 11.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– USA: Challenger varselstatistik augusti kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: handelsbalans juli kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
* BOC: räntebesked kl 16.00
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– Fed: Beige Book kl 20.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Den inledande uppgången till 1651 mattades av och stängningen vid 1639,2 motsvarade 0,4 procent och skedde på samma nivå som öppningen.

För femte dagen i rad skedde stängningen kring 100-dagars medelvärde och osäkerheten syns i de små kursstaplarna.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Jag skrev i fredags att veckostängningen behövde ske ovanför 1669,5 för att eliminera ”toppformationen” och det gäller även denna vecka. Om denna vecka stänger lägre än 1627,5 hittar vi nästa lokala swingbotten vid 1560 och en punktering av den nivån innebär att vi fått ett medellångt trendskiften.

I månadsgrafen innebar stängningen under juli månads marubozulinje att en bearish dark cloud cover som är en tillförlitlig negativ omslagsformation effektuerades. Om september stänger lägre än 1604,6 bekräftas den negativa omslagsformationen, men vi ska komma ihåg att den långa trenden är intakt så länge 1536 är intakt.

Volymen var högre än i fredags och endast 1 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektor under gårdagen blev finans- och råvaror. Sämsta sektor och den enda som stängde på minus var kraftbolagen.

Alla tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen men Microsoft som jag inte följer lika intensivt backade 4,6 procent medan Nokia rusade 31,3 procent. Apple steg med måttliga 0,3 procent till $488,58. Facebook stängde upp med 1,4 procent på stängningskursen $41,9 och Google noterade en uppgång med 1,6 procent till $860,4.

Asien: Det är mestadels nedåt på de asiatiska börserna, för första gången på fem dagar, och det är ”halvtomt” istället för ”halvfullt” i glaset. Placerarkollektivet fokuserar på risken att USA kommer att agera militärt mot Syrien. Den australiska dollarn stiger i spåren på bättre BNP-siffror än väntat. Grödor och speciellt vetepriset faller.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar