Parlamentarisk mardröm i Italien präglar tisdagsbörsen

sammanfattningStockholmsbörsen: Veckan inleddes med optimism och kursen öppnade med ett positivt gap och tog sig upp till 1212 innan en shooting star i 60-minutsgrafen fick säljarna att steppa tillbaks i matchen. Det italienska valresultatet slängde köpare och säljare mellan hopp och förtvivlan hela dagen. Inte helt ovanligt när det är oroligt var det säljarna som gick segrande ur bataljen och lyckades punktera både 1206- och 1200-nivån. Stängningen vid 1199,4 motsvarade en nedgång med 0,5 procent.

Endast 2 av 10 aktier steg på OMXS30. Omsättningen var något lägre än i fredags och uppgick till 11,8 miljarder kronor och det var i nivå med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Sämsta sektorer under måndagen blev olje och gasbolagen som föll med 1,1 procent. Bäst gick däremot teknologi och telekom med uppgångar på 1,1 respektive 0,7 procent.

Sämst utveckling bland OMXS30-aktierna under måndagen fick Scania som backade kring 2 procent följt av SKF och Getinge som föll 1,5 respektive 1,4 procent. Securitas och Ericsson gick emot strömmen med uppgångar på 1,1 respektive 1,0 procent.

Högst omsatta aktier under måndagen blev Volvo B 830 Mkr (-0,7%) följt av Nordea 576 Mkr (-0,7%) och Ericsson B 544 Mkr (+1,0%).

OMXS30 inför tisdagen:

S&P 500 inför tisdagen:

Bolagsspecifika händelser idag:
– Ericsson: Vd Hans Vestberg deltar i anförande vid MWC i Barcelona kl
11.00-12.30

Utländska rapporter att hålla koll på idag:
– Home Depot (före USA-börsernas öppning)

Håll koll på följande tider idag:
* Storbritannien: BoE Vd King gör ett uttalande kl 07.00
– SCB: portföljinvesteringar 4kv kl 9.30
– RB: protokoll från penningpolitiskt möte den 12 februari kl 9.30
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
* Italien: säljer statsskuldväxlar kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: S&P/Case Schiller husprisindex december samt 4kv kl 15.00
– USA: FHFA huspriser december kl 15.00
* Fed: Ben Bernanke håller sitt halvårsvisa anförande om penningpolitiken inför senatens bankutskott kl 16.00
* USA: försäljning nya bostäder januari kl 16.00
– USA: hushållens konfidensindikator februari kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Måndagen inleddes med en tydlig uppgång förbi motståndet vid 1525. När det alltmer osäkra läget kring valutgången i Italien stod klart fick köparna kalla fötter och säljarna tog helt över tillställningen och punkterade den ena stödnivån efter den andra. Stängningen vid absolut dagslägsta 1488,2 motsvarade en nedgång med hela 1,8 procent. När jag de senaste dagarna skrivit att fokus kommer att flytta från bolagsrapporter till makronyheter påtalade jag att den första osäkerheten var det italienska valet. Valresultatet är en mardröm för marknaden. Risken är stor för ytterligare nyval och att instabiliteten blossar upp igen. Av de senaste 10 handelssessionerna har Nasdaq 100 stängt på minus 7. Nasdaq 100 stängde igår på den lägsta nivån sedan årsskiftet och Dow Jones noterade en ny fyraveckorslägsta. Näst under måndagen gick guld- och dollarrelaterade bolag medan olja, råvaror och finans gick sämst. Precis tvärtemot fredagsbörsen.

Apple föll åter under måndagen och noteras nu kring $445 vilket motsvarade en nedgång med 1,3 procent medan Facebook smög sig upp med 0,4 procent till $27,2 under måndagen.

Vi får förflytta oss tillbaks till den 7 november för att hitta en dag med en lika stor nedgång, även då punkterades 20-dagars medelvärde. Gårdagens nedgång innebär att stängningen även skedde under den viktiga 1496-nivån, precis kring golvet i den stigande kanalen. Idag blir det spännande att se om utbrottet bekräftas

Asien: De asiatiska börserna faller nu på morgonen efter oroligheterna kring det italienska valet. Japan som har tokrusat den senaste tiden faller tyngda av exportbolagen som ser Europa som en viktig marknad. Fram till igår hade den japanska börsen stigit med 10 procent sedan slutet av oktober men idag faller Nikkei med 2,3 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar