Panik från centralbankerna – kan vara en lurig bulltrap

Fed sänkte helt oväntat, på onsdagen räntan i en samordnad aktion med ECB, Bank of England, Bank of Canada, Bank of Japan och Schwiez centralbank. Räntesänkningen ger det globala finansiella systemet bättre likviditet, till ett lägre pris. Utöver detta sänkte den Kinesiska centralbanken reservkraven för kinesiska banker med 50 punkter. Dessutom kom uppgifter om att det skapats fler jobb under november än det gjorts på ett helt år.

Efter den negativa öppningen kom köparna tillbaks något trevande kring 916-nivån och fram till beskedet från den kinesiska centralbanken kring lunch som fick kursen att skjuta fart och utan problem passera de motstånd som knappt märktes. När sedan Fed och övriga stora centralbanker gemensamt sänkte räntan på dollarlån kom nästa turbokick. OMXS30 stängde på 979,4 vilket var nära dagshögsta och motsvarade en uppgång på hela 5,1 procent. Uppgången var den största dagliga uppgången på flera år om man inte inkluderar uppgångar med stora gap. Uppgången reducerade november månads nedgång till 1,1 procent och hittills i år har OMXS30 backat 15,2 procent. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg 58 och 7 stängde på rött. Råvarurelaterade aktier gick tillsammans med banker bättre än börsen som helhet. Det kraftiga uppstället och utbrottet från den fallande kanalen skedde dessutom under hög volym som igår uppgick till hela 28 miljarder, hela 107 procent högre än snittet. De stora elefanterna har kanske fått tillräckligt på fötterna för att våga sig tillbaks i matchen.

Högst omsatta aktier på den svenska börsen under onsdagen var i nämnd ordning: Atlas Copco A (+7,0%), Lundin Petroleum (-0,6%) och Ericsson B (+5,8%).

Bästa sektorer igår var verkstad och IT som steg med 5,8 respektive 5,6 procent.

Fed sänkte helt oväntat, på onsdagen räntan i en samordnad aktion med ECB, Bank of England, Bank of Canada, Bank of Japan och Schwiez centralbank. Räntesänkningen ger det globala finansiella systemet bättre likviditet, till ett lägre pris. Utöver detta sänkte den Kinesiska centralbanken reservkraven för kinesiska banker med 50 punkter. Dessutom kom uppgifter om att det skapats fler jobb under november än det gjorts på ett helt år. Världens börser har stigit kraftigt det senaste dygnet. Så länge inte 955-nivån tas ut är det kortare sentimentet positivt. Vi har nu signaler om en uppgång mot 1000-nivån på OMXS30.

Facken sade igår nej till slutbudet från medlarna och risken finns att det blir konflikt.

Inga rapporter av värde idag men vi håller koll på försäljningssiffror från Gap och Limited Brands. Nordnet presenterar under dagen hur aktiehandeln utvecklats i november.

Norsk Hydro håller kapitalmarknadsdag och vi bör invänta marknadens reaktioner.

Håll koll på följande tider:
– Kina: PMI inköpschefsindex november kl 2.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex november kl 8.30
– Nordea: konjunkturprognos kl 9.15
– SCB: fordonsstatistik november kl 9.30
– SCB: varuexportens och varuimportens volymutveckling 3 kv kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (def) industrin november kl 9.58
– Storbritannien: inköpschefsindex november kl 10.30
– Spanien: obligationsemission kl 10.30
– Frankrike: obligationsemission kl 11.00
– USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: bygginvesteringar oktober kl 16.00
– USA: ISM inköpschefsindex industrin november kl 16.00

Fed sänkte på onsdagen räntan i en samordnad aktion med ECB, Bank of England, Bank of Canada, Bank of Japan och Schwiez centralbank. Räntesänkningen ger det globala finansiella systemet bättre likviditet, till ett lägre pris. Utöver detta sänkte den Kinesiska centralbanken reservkraven för kinesiska banker med 50 punkter. Dessutom kom uppgifter om att det skapats fler jobb under november än det gjorts på ett helt år.

Det var hausse på de flesta av världens börser under onsdagen och de amerikanska börserna blev inget undantag. Redan i inledningen tog sig S&P 500 över den viktiga 1230-nivån, som sedan aldrig var hotad. En timme innan stängning lyfte S&P 500 igen och stängde på 1246,96 som var dagshögsta och motsvarade en uppgång med 4,33 procent. S&P 500 reducerade årets nedgång till knappt en procent med gårdagens uppgång. Bäst av indexen gick Russel 2000 som steg med nästan 6 procent. Av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet steg 486 och endast 7 stängde rött. De enda bolag som inte stängde på plus var de som handlar med dollar. Totalt omsattes hela 3,9 miljarder aktier vilket var den högsta omsättningen sedan den 1 november och hela 19 procent högre än snittet.

Industri-, råvaru- och finansrelaterade bolag gick bättre än börsen som helhet i USA under onsdagen. Caterpillar och US Steel avancerade 8,1 och 15,3 procent. Alcoa och Chevron steg 7,6 samt 5,6 procent. Bank of America och Citigroup steg med 7,1 respektive 8,9 procent. JP Morgan steg 8,4 procent.

Det är breda uppgångar i Asien nu på morgonen efter de positiva beskeden om sänkta räntenivåer för dollarlån och minskade säkerhetsnivåer för de kinesiska bankerna. Motivet till centralbankens sänkning visade sig på idag på morgonen då Kinas inköpschefsindex för industrin redovisades. Industri-PMI sjönk till 49,0 i november, jämfört med 50,4 föregående månad, väntat var 49,8. Det var första gången sedan februari 2009 som index låg under 50, vilket ses som gränsen mellan
expansion och kontraktion.

Guldet stiger nu när dollarn faller och för de som handlar mot dollarn fungerar reservvalutan guld utmärkt som hedge.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar