Överköpt och överälskat men positivt månadsskifte

sammanfattningNEW YORK: ENERGI BÄSTA SEKTOR PÅ STARK BÖRS, S&P 500 +0,9%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna avslutade veckan med uppgångar, bland annat stärkta av uppgångar inom biotekniksektorn. Uppgångar i oljepriset gav stöd åt energisektorn.

Det breda S&P 500 steg 0,9 procent till indexnivån 2.108, och storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average klättrade lika mycket – här till 18.127. Tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 0,7 procent till 5.026.

Omsättningen, som uppgick till cirka 1,3 miljarder aktier på New York-börsen och 2,6 miljarder aktier på Nasdaq, var betydligt högre än normalt på grund av fredagens optionslösen.

”Av alla de alternativ som finns ser amerikanska aktier, och internationella aktier i synnerhet, fortfarande ut som de mest hälsosamma alternativen. Tills vi ser ett dugligt alternativ – vilket inte är troligt innan räntorna börjar stiga – bör marknaden ta sig högre”, sade Tim Courtney, chefinvesterare på Exencial Wealth Advisors i Oklahoma City, till Bloomberg News.

Priset på den amerikanska WTI-oljan lyfte över 4 procent, vilket gav stöd åt energisektorn som utvecklades starkast inom S&P 500. Finans och konsumentvaror gick också starkt, medan telekom och industri utvecklades svagast. Samtliga sektor var dock på plus.

På bolagsfronten bidrog läkemedels- och bioteknikbolag med styrka. Prothena och Biogen steg 32 respektive 9,8 procent efter positiva resultat från läkemedelsstudier.

Prothena meddelade att bolagets läkemedel mot Parkinsons sjukdom nått framgång i en tidig studie, och resultat från en studie av Biogens experimentella preparat mot Alzheimer var så positivt att bolaget går direkt till slutgiltiga tester senare i år.

Nike lyfte 3,7 procent. Sportutrustningsjätten redovisade ett kvartalsresultat över förväntan, men en försäljningstillväxt som hölls tillbaka av negativa valutaeffekter.

En av världens största smyckestillverkare, Tiffany, lyfte också frågetecken kring dollarns påverkan. Bolaget backade 3,9 procent sedan det guidat för ett 30-procentigt vinsttapp under det innevarande kvartalet i spåren av den starkare dollarn.

Amazon ådrog sig fortsatt uppmärksamhet sedan det erhålligt officiellt tillstånd att testflyga sina drönare, som bolaget avser använda för leveranser. Aktien steg 1,4 procent.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 5 punkter lägre på 1,92 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge inte onsdagens lägsta vid 1635 punkteras är jag positiv till fortsättning både på kort- och lång sikt. Efter den bullish engulfing som vi bjöds på i onsdags talar det mesta för att den tidigare ATH:n vid 1701 kommer att testas av.”

Den gångna veckan inleddes positivt och fyra av dagarna har stängt på plus. Varje månad sedan juli har inneburit uppgångar vilket är den längsta obrutna uppgången någonsin eller snarare så långt tillbaks som jag har tillförlitlig statistik. Uppgången skrivs till 2,7 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu uppgår till 16,8 procent.

Volymen i början av veckan var något lägre än snittet men de senaste dagarna har volymen tilltagit och noterades 22 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Förutom kraftbolag, som jag inte fäster någon vikt vid, har alla sektorer utvecklats positivt den gångna veckan. Bäst har verkstad och telekom utvecklats med uppgångar på ungefär 4 procent. Bäst utveckling av aktierna på OMXS30 under veckan har AstraZeneca, Atlas Copco och Alfa Laval. Sämst har Getinge, Nordea och SCA gått.

(Nyhetsbyrån Direkt)

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Arctic Paper (troligen på morgonen)

STÄMMOR
– Arcam, Evry (extra), Kemira, Songa Offshore (extra), Sotkamo Silver

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Biotech-IGG: anmälningtid i nyemission avslutas
– Dentware: anmälningstid i nyemission avslutas
– Hoist: anmälningstid inför notering på Stockholmsbörsen avslutas
– Mavshack: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

MAKROSTATISTIK
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Storbritannien: CBI orderläge mars kl 12.00
* USA: försäljning befintliga bostäder februari kl 15.00
– EMU: konsumentförtroende (prel) mars kl 16.00
* USA: Vice Fed-chefen i Newy York talar (brukar vara intressanta besked)

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”De tillfällen då kursen fallit lika mycket på två veckor som nu och MACD har haft ett liknande utseende har kursen stått högre en vecka senare i ungefär 60 procent av fallen. Så länge 2040 är intakt är förutsättningarna goda för att en ny uppgångsfas inleds när vi får en dagsstängning ovanför MA-8.”

Inför fredagen skrev jag: ”Gårdagens inside day var den tredje den senaste veckan. Efter de två tidigare har kursen stigit kraftigt.”

Den gångna veckan inleddes med en impuls som tog ut MA-8 och därefter har vi bjudits på två ytterligare impulser, en i onsdags och en i fredags. Veckan innebar att kursen steg med 2,7 procent vilket innebär att årets nedgång vänt upp och nu noteras för en uppgång på 2,4 procent.

I onsdags togs 2084 ut vilket innebär att vi bjöds på en treticksformation i veckografen och jag ser goda förutsättningar för ytterligare uppgångar när 2100-nivån tagits ut.

Volymen i fredags var naturligtvis extremt hög eftersom det var häxfredag med lösen av derivat. I övrigt har volymbalansen den gångna veckan varit positiv vilket innebär att volymen tilltagit de positiva impulsdagarna.

Alla sektorer stängde på plus i fredags. Bästa sektorer blev basråvaror och finans.

422 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg i fredags medan 64 stängde rött. Biogen och Wal-Mart var de aktier som lyfte indexet viktmässigt mest medan Apple och UnitedHealth tyngde mest.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte torsdagen nedgång och backade med 1,1 procent till $126,0. Google vände åter upp och steg med måttliga 0,4 procent till $560,4. Twitter fortsatte upp med 1,1 procent vilket fick aktien att stänga på $48,4 medan den sociala kollegan Facebook noterade en uppgång med 1,3 procent och stängde vid $83,8.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar