Sista dagen att anmäla sig till den websända kursen på lördag tillsammans med Aktiespararna. Här hittar du mer info om kursen Day- och swingtrading: http://www.aktiespararna.se/webbkurser,
http://www.youtube.com/watch?v=4wn2J7t1kOE
(Nyhetsbyrån Direkt): På makrofronten publicerade Federal Reserve på onsdagen den regionala konjunkturrapporten Beige Book. Den amerikanska ekonomin växte i de flesta distrikt förra
månaden trots att ogynnsamma väderförhållanden dämpade anställningstakten, störde leveranskedjor, och höll konsumenter borta från detaljhandeln.
Åtta av Feds tolv distrikt ”rapporterade ökad aktivitet, men i de flesta fall var ökningarna blygsamma till måttliga”, rapporterade centralbanken.
Vidare på den amerikanska makrofronten inkom både sysselsättningsdata för den privata sektorn och tjänstesektorns sammanvägda ISM-index under förväntan. Marknadsaktörer tonade emellertid ned siffrornas påverkan på sentimentet, mot bakgrund av den senaste tidens tuffa väder i USA.
Det börjar synas alltfler tecken på att Federal Reserves kvantitativa lättnader har pågått för länge, vilket kan leda till finansiella obalanser.
Det sade Richard Fisher, Fedchef i Dallas som röstar i Fomc i år, i ett anförande natten till torsdagen svensk tid, enligt Bloomberg News.
(Nyhetsbyrån Direkt): På torsdagen är det fullt fokus på ECB:s räntebesked klockan 13.45 med efterföljande presskonferens med ECB-chefen Mario Draghi klockan
14.30. ECB ska också presentera nya prognoser. Samtidigt hålls ögonen på EU:s toppmöte om Ukraina, som enligt planen ska inledas klockan 11.30 och avslutas klockan 15.00.
EU-källor uppgav för Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen att toppmötet väntas välkomna såväl Ukrainas nye premiärminister, Arsenij Jatsenjuk, som kommissionens förslag till ett stödprogram på 11 miljarder euro.
Däremot väntas toppmötet inte föra någon detaljerad diskussion om sanktioner mot Ryssland, tills vidare gäller utrikesministrarnas försiktiga hot i måndags om eventuella ”riktade åtgärder” om en nedtrappning inte sker.
Den tidigare låga inflationen har ökat förväntningarna om att ECB ska agera igen, kanske med en ny räntesänkning eller att sluta med steriliseringarna av tidigare köp inom SMP-programmet.
Snabbestimatet för februari-KPI kom dock in högre än väntat, med KPI-inflationen på 0,8 procent, oförändrat från de två föregående månaderna, medan kärninflationen steg till 1,0 från 0,8 procent.
På onsdagen visade också PMI-data för euroområdet i februari att aktivitetsnivån kan vara något högre än väntat, och enligt Markits chefekonom Chris Williamson borde det, kombination med att inflationen kom in över förväntningarna, ha dämpat förväntningarna om ytterligare ECB-åtgärder nu.
Den sannolikt viktigaste faktorn för dagens ECB-beslut blir dock kanske ändå vad ECB:s nya tjänstemannaprognoser säger om inflationen på längre sikt, idag publiceras de första prognoserna för 2016.
Stockholmsbörsen: Efter en initial uppgång till 1368 var det avvaktande små rörelser igår. Stängningen vid 1365 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.
I tisdags skrev jag: ”Rekylen i måndags kom perfekt och var vältajmad men nu återstår det att se om köparna vågar sig tillbaks för det är ett bra köpläge”. Jag hade inte vågat tro på en så pass kraftig uppgång men som jag skrev igår är det stor chans att varje ”mindre negativ” nyhet tolkas positivt när den kommer ”rätt i tiden”. Gårdagens kursstapel täppte inledningsvis till gapet upp mot 1368 men stängningen skedde kring öppningen och indikerar en viss osäkerhet.
Det har egentligen inte hänt någonting i den tekniska analysen. Gårdagens volym var marginellt högre än i tisdags och 4,6 procent högre än den genomsnittliga snittet för de senaste 3 månaderna.
Bästa sektorer igår blev teknologi och verkstad. Sämst gick oljebolagen och konsumentprodukter.
Totalt steg 238 aktier igår medan 247 stängde ner. 38 procent av aktierna på large cap steg igår.
Högst omsatta aktier igår blev återigen Volvo B där aktier för 1586 miljoner kronor bytte ägare. Ericsson B kom på andra plats med 785 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev H&M B med totalt 696 miljoner kronors omsättning.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Volvo B (+2,1%) följt av Ericsson B (+1,6%) och Nokia (+0,9%). Sämst gick Lundin Petroleum (-1,3%), SKF B (-1,3%) följt av SCA B (-1,2%).
OMXS30 inför dagen:
S&P 500 inför dagen:
Rapporter:
– Oasmia (kl 9.00), Systemair (kl 8.00)
– Continental (kl 8.00), CTC Media, Deutsche Telekom, Joy Global (före USA-börsernas öppning), Klöckner (kl 7.00), Telecom Italia, Vimpelcom (kl 7.00)
Stämmor:
– Amer Sports, CTT Systems (extra), Enzymatica (extra), TDC, Wärtsilä
Bolagspresentationer:
– Life Science/Healthcaredag arrangeras av Stockholm Corporate Finance och Financial Hearings kl 8.00-18.00
Emissoner:
– HCS Holding: anmälningstid i nyemission avslutas
– Wonderful Times Group: meddelar resultat i nyemission
Håll koll på följande tider idag:
* Australien: Detaljhandelssiffror (bättre än väntat)
– Nederländerna: KPI februari kl 9.30
– SCB: småhusbarometern februari kl 9.30
– EU: extra toppmöte om Ukraina kl 11.30
– Tyskland: industriorder januari kl 12.00
* BOE: räntebesked kl 13.00
– USA: Challenger varselstatistik februari kl 13.30
* ECB: räntebesked kl 13.45
– USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 4kv kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
* ECB: Mario Draghi håller presskonferens efter räntebesked kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckodata kl 15.45
– USA: industriorder januari kl 16.00
USA: Onsdagen präglades av extremt små rörelser mellan 1877 som är ett nytt ATH och 1872. Stängningen vid 1874,1 skedde på samma nivå som i tisdags .
I tisdags morse skrev jag: ”MACD noteras i köp i månadsgrafen men vi ser ännu inga tecken på att momentumet tilltar, även om det ännu inte är oroande”.
Volymen igår var något lägre än i tisags och 7 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer igår var finans och teknologi men uppgångarna var måttliga. Sämst gick energi och hälsovård.
Alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer för att studera riskaptiten steg igår. Apple fortsatte upp med 0,2 procent procent för att stänga vid $532,4. Google fortsatte upp och steg med 0,3 procent till $1218,3. Även Twitter steg och det med 0,2 procent för att stänga vid $54,4 och den sociala kollegan Facebook avancerade med hela 4,0 procent för att stänga vid $71,6.
Asien: Det är mestadels uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna idag på morgonen.
Nikkei: +1,6%
Kospi: +0,2%
Shanghai: +0,3%
Hang Seng: +0,5%
Taiwan: +1,4%
All Ordinaries: +0,1%