(Nyhetsbyrån Direkt): Efter förra veckans uppgångar på de amerikanska börserna bjöd den nya veckan inledningsvis på en oregelbunden utveckling. Ledande aktieindex stängde kring oförändrade nivåer på måndagen, där svag bostadsmarknadsdata och ett fallande oljepris tyngde medan bolagsaffärer skapade rörelser i enskilda aktier.
Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent lägre på indexnivån 18.117, medan det bredare S&P 500 var oförändrat på 2.110. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,1 procent till 4.961.
Omsättningen uppgick till drygt 600 miljoner aktier på New York-börsen och 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.
”I den här marknaden handlar det om att vänta och se vad som händer med Europa, Grekland och Opec, samt vänta på att höra från Janet Yellen. Lägger vi ihop alla dessa faktorer får vi en marknad utan tydlig riktning, det handlar mer om enskilda aktier”, sade Richard Sichel, chefinvesterare på Philadelphia Trust, till Bloomberg News.
På tisdagen och onsdagen vänds blickarna mot Fed-chefen Janet Yellens halvårsvisa anföranden inför kongressen, som kommer att mötas av stort intresse av investerare som letar efter tecken på när en första räntehöjning kan komma.
På måndagens makroagenda visade statistik från National Association of Realtors, NAR, att försäljningen av befintliga bostäder i USA sjönk med 4,9 procent i januari, att jämföra med analytikernas förväntningar på -1,8 procent.
På bolagsfronten kunde det kanadensiska specialistläkemedelsbolaget Valeants aktieägare glädja sig åt en uppgång på 14,7 procent. Bolaget har köpt amerikanska Salix Pharmaceuticals, vars aktie backade 1,3 procent, i en affär värd 14,5 miljarder dollar.
Bristol-Myers Squibb, vars aktie steg 1,3 procent, aviserade att det köpt det privatägda bioteknikföretaget Flexus Biosciences i en affärs som skulle kunna uppgå till 1,25 miljarder dollar.
Även konglomeratet 3M var aktivt på förvärvsfronten med ett köp av Polypore Internationals Separation Media-verksamhet för 1 miljard dollar. Polypore International lyfte 12,7 procent och 3M:s aktie steg 0,4 procent.
Apple, som meddelade att det ska investera 1,7 miljarder euro i att bygga och driva två datacenter i Europa som helt ska drivas av förnybar energi, steg 2,7 procent.
Inom S&P 500 var olja- och gassektorn en av de som utvecklades sämst, i samband med att WTI-oljan backade över 3 procent. Även telekom och industri gick svagt, medan de defensiva sektorerna hälsovård och dagligvaror stärktes, tillsammans med el- och gasleverantörer (utilities).
På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 6 punkter lägre till 2,06 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Vi kan alltså konstatera att det är en unik situation vi ser just nu och det finns inte tillräckligt med historiska liknelser för att dra några vettiga slutsatser. Ska vi ställa oss framför och stoppa det skenande tåget eller åka med?”
Måndagen inleddes med en uppgång till ett nytt ATH vid 1679 som nåddes redan efter några minuters handel. Kursen föll under förmiddagen men strax innan lunch kom köparna tillbaks vid 1668 (62%-nivån) och höll sedan i taktpinnen resten av dagen. Stängningen vid 1679,5 skedde på absolut dagshögsta, motsvarade en uppgång med 0,9 procent, och var den absolut högsta stängningen någonsin.
Gårdagen inleddes med ett pattern gap som inte täpptes till vilket jag placerar i den positiva vågskålen. Den senaste månaden har vi bjudits på sju positiva pattern gap och av de 28 senaste kursstaplarna har bara fem stängt i den nedre delen men i dessa fall har inte någon bekräftats. Jag kan inte se att vi någon gång de senaste 18 åren haft en lika positiv trendfas, den slår faktiskt våren 2000.
Volymen igår var högre än i fredags och 8 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer igår blev hälsovård och konsumenttjänster. Sämst gick oljebolagen och telekom.
OMXS30 steg med 15,2 punkter. HM B, Nordea och SHB A stod ensamma för 7 av dessa medan Telia, Boliden och Nokia tyngde indexet med 1 punkt tillsammans.
Totalt steg 307 av aktierna på Stockholmsbörsen medan 269 backade.
Högst omsatta under måndagen blev TeliaSonera, Sandvik och HM B.
Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick AZN (+2,3%), Swedish Match (+2,1%) följt av SHB A (+1,9%). Sämst utveckling var det för Boliden (-1,6%), Lupe (-1,4%) och MTG B (-0,6%).
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER:
STOCKHOLMSBÖRSEN
– PSI Group (kl 8.15), Kabe (kl 15.00), Fast Partner (lunchtid), G5 Entertainment
FIRST NORTH
– Cinnober (ändrat datum från 5/2), Delarka Holding, Dignitana
AKTIETORGET
– Medfield
ÖVRIGA NORDEN
– Idex, Jyske Bank
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning), Home Depot (före USA-börsernas öppning), Mondi
STÄMMOR
– Biotech-IGG (extra)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Fast Partner: telefonkonferens kl 14.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Mackmyra: anmälningstid i konvertibelemission avslutas 24/2
– Vivoline: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:5
EXKLUSIVE UTDELNING
– Kone (1:20 eur)
ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Helgstängt i Kina
MAKROSTATISTIK
– Tyskland: BNP (def) 4 kv kl 8.00
– Frankrike: företagens förväntningar februari kl 8.45
– Österrike: KPI januari kl 9.00
– SCB: arbetskraftsundersökning (AKU) 4 kv tema kl 9.30
* EMU: KPI (def) januari kl 11.00
– USA: TRE, veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook, veckostatistik kl 14.55
– USA: S&P/Case-Shiller husprisindex december kl 15.00
– USA: Markit tjänste-PMI (prel) februari kl 15.45
* USA: hushållens konfidensindikator februari kl 16.00
POLITIK
– Regeringen: Innovationsrådet har första möte i Harpsund, pressträff/doorstep kl 13.00
CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15
* ECB: Mario Draghi talar i Frankfurt kl 15.00
* Fed: Janet Yellen håller halvårsvist anförande (”Humphrey Hawkins”) inför senatens bankpanel kl 16.00
ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA: Igår skrev jag: ”Både utbrott och fortsättningsformationer i samband med rekyler är köpvärda.”
Veckan inleddes med relativt små och skvalpiga rörelser mellan 2110 och 2103. Stängningen vid 2109,6 skedde på samma nivå som i fredags.
Jag ser gårdagens relativt lilla kursstapel som positiv och en uppladdning, såvida inte 2085 punkteras inom de närmaste dagarna med tilltagande volym.
Gårdagens volym var lägre än i fredags och 12 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer igår och de enda som stängde på plus var hälsovård och ickecykliska konsumentprodukter. Sämst gick basråvaror och energi. Endast 180 av de 500 aktierna som ingår i indexet deltog i uppgången vilket tillsammans med den defensiva sektorförskjutningen placeras bland varningssignalerna. Det är värt att notera att Apple ensamt lyfte indexet med 0,55 punkter medan indexet totalt backade med 0,65.
Endast en av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple behåller ledartröjan och nyheter om energisnåla serverhallar fick aktien att klättra med ytterligare 2,7 procent till $133,0. Googles fortsatte däremot ner med 1,3 procent för att stänga vid $531,9. Twitter vände ner och backade 1,3 procent vilket fick aktien att stänga på $48,5 medan den sociala kollegan Facebook oxå vände ner med 1,3 procent och en stängning vid $78,8.
Asien: De två närmaste dagarna kommer mycket av fokus att hamna på vad Janet Yellen säger och inte säger. Placerarkollektivet försöker väga orden för att få en hint om när en eventuell räntehöjning kan vara på gång. Blickarna riktas idag åter mot Grekland och den reformlista som de avser att lämna in idag för att säkerställa fortsatta utbetalningar av nödlån. I Asien är det mestadels uppgångar och det breda MSCI Asia Pacific Index handlas nära femmånadershögsta. Den kinesiska börsen håller fortfarande stängt för att fira Lunar Year.