Osäkert och risk för punktering av stigande kil

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Flera Fed-ledamöter har de senaste dagarna uttalat stöd för att fortsätta med QE3 då en eventuell nedtrappning skulle äventyra den fragila ekonomiska återhämtningen.

På torsdag kommer den blivande Fed-chefen Janet Yellen att frågas ut i senatens bankkommitté och hennes svar kan påverka både valuta-, råvaru- och aktiemarknaderna.

Energisektorn tyngde börsutvecklingen efter sänkta vinstprognoser.

Stockholmsbörsen: Ett kraftfullt inledande nedställ fick indexet att testa av 1282-nivån som lockade tillbaks köparna. Så långt allt väl, då är det väl bara att navigera för fortsatt uppgång, eller? Det gäller vid denna typ av överreaktion att ta det lugnare än vanligt och låta de som vill bli lurade bli det, i fred. I och med att säljarna lyckades skapa en nu lägre botten efter klockan tio kräver jag att den första timmens högsta ska tas ut innan man handlar för uppgång. Resten av dagen präglades av osäkerhet och små rörelser med en relativt svag stängning vid 1279,8 som motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

Den senaste veckan har vi fått två negativa candlesticksformationer som vi ska ta på allvar. Igår fick vi en negativ omfamnande kursstapel som inledningsvis noterades över måndagens högsta men innan dagen var slut sitter alla som köpte för uppgång under veckoinledningen med förluster. Allt fler stoppar kommer nu att ryka och det negativa sentimentet kommer att förstärkas om 1272 punkteras vilket innebär att både MA-50 och golvet i den stigande kilen punkterats.

Den sammanlagda bilden är som jag nämnt de senaste dagarna mycket svårtolkad och vi ska hålla noggrann koll på att inte stödet vid 1272 punkteras. 1296 men ännu hellre 1301 behöver tas ut innan vi ska fundera på att nästa uppgångsfas är inledd.

Omsättningen igår var visserligen högre än i måndags och uppgick till mer än 10,2 miljarder kronor vilket dock var 12 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev teknologi och hälsovård. Sämst gick olje- och råvarubolagen

Totalt steg 184 aktier igår medan 315 stängde ner och 71 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Ericsson B där aktier för 1007 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Nordea med 601 miljoner kronor och sedan Volvo B med totalt 552 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Ericsson B (+2,1%) följt av Nokia (+0,6%) och ABB (+0,5%). Sämst gick Sandvik (-1,6%), Boliden (-1,6%) följt av Volvo B (-1,5%).

OMXS30 inför onsdagen:

S&P 500 inför onsdagen:

Bolagsrapporter idag:
– Arise (kl 8.00), Concordia (kl 14.00-14.30), Ica (kl 7.30), New Wave Group (kl 7.00), Seamless (kl 7.50), Semafo (före Torontobörsens öppning), Swedol (kl 8.50), Vostok Nafta
– Carlsberg (kl 7.00), D/S Norden (kl 9.00), Idex, Maersk, Cisco (kl 22.30), Megafon (kl 8.00)

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
* Electrolux håller kapitalmarknadsdag kl 9.00-15.00
– Ratos handlas fom idag exklusive utdelning (25 kr kv-vis pref.aktie)
– Swedol: försäljningsrapport för oktober kl 8.50
– Ica: webbsänd press- och analytikerträff kl 10.00
– New Wave Group: rapportpresentation kl 10.00
– Råvaror: Africa Oils vd Keith Hill och Lucara Diamonds vd William Lamb håller bolagspresentationer i Stockholm kl 18.30
– Semafo: telefonkonferens kl 16.00

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: maskinorder september kl 0.30
– Spanien: KPI oktober kl 9.00
* Storbritannien: arbetslöshet september kl 10.30
– EMU: industriproduktion september kl 11.00
– Italien: säljer statsobligationer kl 11.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
* BOE: inflationsrapport kl 11.30
– RGK: annonsering växelemission kl 16.20
– Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Efter en skvalpig dag där högstanoteringen 1772 testades efter en timme noterades dagslägsta tio punkter lägre vid 1662 klockan 20.00 svensk tid. De avslutande timmarna återhämtade sig kursen och stängningen vid 1767,7 motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent.

De senaste dagarnas små kursstaplar strax under ATH- och motståndsnivån vid 1775 visar tydligt att osäkerheten är stor, vilket är helt normalt. En rekyl kommer både ”rätt i tiden” och behövs för att locka till sig nya köpare och trygga nästa uppgångsfas.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen de två senaste dagarna. De senaste veckorna har jag varje dag, men med lite olika ordval skrivit: ”Optimismen enligt DSI noteras högt, belåningen är uppe på lika höga nivåer som vid topparna år 2000 och 2007. Även om det i nuvarande läge är fel att jaga priset kan vi krasst konstatera att även om de ledande börsindexen är överköpta så finns inga andra alternativ. Med nära nog noll ränta som tryggare alternativ tvingas placerarkollektivet köpa aktier för att få åtminstone någon avkastning.

Volymen igår var högre än i måndags fredags men 5 procent lägre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna, självklart beroende på att det var helgdag.

Bäst gick teknologiaktier men det kan vara värt att nämna att sektorn steg med marginella 0,2 procent. Sämsta sektorer blev energi och basråvaror.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under tisdagen. Apple steg med måttliga 0,2 procent till $520,0. Google stängde marginellt högre med 0,1 procent vid $1011,8. Nyintroducerade Twitter föll med 2,3 procent till $41,9 medan Facebook steg med 0,9 och stängde vid $46,6.

Asien: Det är överlag fallande kurser på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Sydkorea och Hong Kong faller börserna med 1,3 procent och medan Japanska Nikkei noteras för en nedgång med 0,5 procent. I Australien faller All Ordinaries med 1,4 procent. Osäkerheten har snarare tilltagit efter det kinesiska kommunistpartiets möte kring den ekonomiska utvecklingen. Banker tillhör idag förlorarna på de asiatiska börserna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar