Osäkert mellan 1531 och 1515 – riktningen på utbrottet viktigt

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Ena veckan är sysselsättningen på väg på rätt håll och antalet nyanmälda arbetslösa sjunker, vilket används som argument för att ekonomin är på väg på rätt håll. Nästa vecka (läs igår) var det fler nya arbetslösa än väntat och kontrakt på nya bostäder var lägre än väntat, men för någon vecka sedan var det betydligt fler som köpt nya och befintliga hus än vad analytikerna trodde. I världens Pippi Långstrump-ekonomier (EU, Japan och USA) är det dock bättre för börsen om makrostatistiken är dålig eftersom vi gått från jordbruks-, till industri-, IT-samhälle och nu till en ”Monopolvärld” (då tänker jag på spelet). I dagens samhälle beror inte börsens rörelse på så mycket mer än hur mycket pengar centralbankerna kan tänkas pumpa in och ju sämre ekonomin ser ut desto mer pengar pumpas in. Tänk så praktiskt det är: ”Nu kanske vi kan slippa den negativa miljöpåverkan som världens industrier och hårt konsumerande individer orsakar…”. Centralbanker smörjer generöst hjulen med nya pengar, i en galopperande takt, varje dag. I USA pumpar man in nästan 30 miljarder kronor i systemet per dag! I Japan ännu mer, trots att det är en mindre ekonomi.

Stockholmsbörsen igår: Det initala gapet ner till 1217 täpptes till under de första 20 minuterna. Resten av dagen blev en skvalpig tillställning mellan 1229 och som lägst 1221 när USA öppnade. Stängningen vid 1225,2 motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent.

Förra veckan slutade med en nedgång med 2,2 procent vilket innebär att årets uppgång för OMXS30 nu uppgår till 10,9 procent.

”Förra tisdagen varnade jag för att följa med indexet upp även om det passerade 1250-nivån”. Om inte volymen och momentumet tilltar när nivån närmar sig denna gång håller jag fast vid att man gör klokt i att agera åskådare ett tag. Så länge 1215 men framförallt 1200 står pall ska vi dock inte försöka oss på att navigera för nedgång.

I den positiva vågskålen kan vi konstatera att vi är på väg att få en positiv signal i WT TB som kan prägla och ge en positiv avslutning på veckan. Det krävs dock att 1230-nivån tas ut. Ni som deltar på kursen på söndag, antingen live i Åhus, via TV eller tar del av inspelningen senare kommer lära er allt om denna suveräna indikator och hur ni programmerar den i Hitta Kursvinnare.

Totalt steg 228 aktier och 198 stängde på minus under torsdagen. Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick MTG, Boliden och SKF som steg 3,7-, 2,1- respektive 1,5 procent. Sämst gick Nokia, Astra och SCA som backade med 3,6-, 1,2- respektive 1,0 procent.

Dn aktie som steg mest under gårdagen blev Cryptzone AB ser.B som steg med hela 63 procent. Sämst gick Yield Life Science AB som backade med 18 procent.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev TeliaSonera med en omsättning på 548 miljoner kronor följt av Nordea Bank med 519 miljoner kronor, Swedbank A och Volvo B som omsattes 513 respektive 498 miljoner kronor. .

Omsättningen på OMXS30 var lägre än i onsdags och uppgick inte till mer än 9,8 miljarder kronor vilket var 18 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det ska dock tolkas som positivt att nedgången inte orsakade någon panikutförsäljning.

OMXS30 inför fredagen:

SP500 inför fredagen:

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Rusforest (ca 8.00), Trigon Agri (kl 8.00)

Följande aktier handlas fom idag exklusive utdelning:
– Nordic Leisure (0:10 kr)

Övrigt:
– Northland: resultat av obligationsemission presenteras
– Diamyd Medical: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Massolit Media: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: Markit industri-PMI maj kl 1.15
– Japan: hushållens konsumtion april kl 1.30
– Japan: arbetslöshet april kl 1.30
– Japan: KPI april kl 1.30
– Japan: industriproduktion (prel) april kl 1.50
– Indien: BNP 1 kv kl 7.00
– Tyskland: detaljhandel april kl 8.00
– Danmark: BNP (prel) 1 kv kl 9.00
– SCB: arbetskostnadsindex mars kl 9.30
– SCB: bytesbalans 1 kv kl 9.30
– EMU: KPI-estimat maj kl 11.00
– EMU: arbetslöshet april kl 11.00
– Italien: KPI (prel) maj kl 11.00
– Canada: BNP-siffror kl 14.30
– USA: privata inkomster och privatkonsumtion april kl 14.30
– USA: Chicago inköpschefsindex maj kl 15.45
– USA: Michiganindex (def) maj kl 15.55

USA igår: De senaste dagarna har det varit små rörelser på de amerikanska börserna och gårdagen var inget undantag. Efter en positiv inledning där det tog nästan hela dagen att nå upp och täppa till gapet från i förrgår vände börserna ner på slutet. Högstanoteringen under gårdagen blev 1662 och lägsta 1649. Stängningskursen vid 1654,7 motsvarade en uppgång med 0,4 procent. Av de senaste 29 handelsdagarna har SP500-indexet stängt på plus 20 gånger. Placerarkollektivet sökte åter risk på förhoppningarna att ekonomin är i så uselt skick att Fed kommer att fortsätta pumpa in pengar. Småbolagsindexet Russell 2000 steg med 0,8 procent.

Bästa sektorer under torsdagen blev åter guld- och finans som steg med 5,8 respektive 1,4 procent. Sämst gick telekom- och dollarrelaterade bolag som backade 0,7 procent vardera.

Omsättningen var den högsta under veckan och totalt omsattes 2,2 miljarder aktier på S&P 500 vilket dock var 1,0 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 364 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg. Förra veckan innebar en nedgång för S&P 500-indexet med 1,1 procent vilket summerar årets uppgång till 16,0 procent jämfört med Nasdaq Composites uppgång i år som nu noteras till hela 17,9 procent.

Alla tre IT-jättar som jag dagligen följer steg under torsdagen. Apple steg med 1,5 procent till $451,6. Google steg med måttliga 0,3 procent till $870,8 och Facebook vände brant upp efter de senaste dagarnas kraftiga nedgång och steg med hela 5,3 procent till $24,6.

Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Undantaget är Hong Kong-börsen som noteras strax under nollstrecket. Vi ser nu tecken på att volatiliteten tilltar som en spegelbild av den tilltagande oron. Den japanska centralbanken har satt sitt hopp till att en nedtryckt valuta ska stärka vinstutsikterna för exportbolagen som är livsviktiga för landet. Idag på morgonen presenterade Bloomberg en undersökning som visar att produktionen ökat med 1,7 procent under april och det kommer förmodligen att legitimera premiärminister Abe i hans enorma ekonomiska stödpaket. Trots de enorma stödet från både amerikanskt och japanskt håll ser vi inte några signifikanta förbättringar i ekonomierna och det borgar för mindre risk till åtstramningar vilket i sin tur minskar riskaversionen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar