Osäkerheten tilltar och alltmer indikerar test av 1029…

Stockholmsbörsen: Trots att indexet var kortsiktigt översålt inför fredagen kom säljarna tillbaks innan den första motståndsnivån, efter en svagt positiv öppning. Fram till 14.30 föll indexet innan dagslägsta 1434 testades av. Stängningen skedde på 1052,2 vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent. När det är osäkert håller sig placerarkollektivet nära de ledstänger som går att uppbringa i de kortare upplösningarna och utsprången från MA-200 blir därför allt kortare.

De senaste dagarna har stängningen skett kring 200-dagars medelvärde och när osäkerheten är stor vågar varken säljare eller köpare ”släppa iväg hunden för långt”. Jag läste redan i fredags att det nu var många som ansåg att trenden därmed är nedåtriktad vilket inte behöver vara fel, men att navigera för nedgång så fort primärtrenden punkteras kommer att bli en kostsam stratetegi. Även om 200-dagars medelvärde alltid utgör en viktig psykologisk nivå krävs alltid bekräftelse och en etableringsfas för att vi inte ska bli sittande med svartepetter.

Jag läste förresten på E2-trading (Peter Nilsson och Johan Hellström, några av de skarpaste knivarna i tradingsverige) att OMXS30 punkterat 200-dagars medelvärde 85 gånger sedan 1985 och i 78 procent av fallen har indexet fem dagar senare noterats högre. I de fall då gummisnodden varit hårt spänd har indexet de närmaste tre dagarna stängt högre i 91 procent av fallen. Bra att ha i åtanke så att vi inte blir för bäsiga.

Det var egentligen bara teknologi som steg i fredags med uppgången stannade vid några tiondelar. Sämsta bransch blev finans följt av konsumentprodukter och verkstad.

53 procent av de aktier jag dagligen följer backade i fredags och 47 procent steg. Bäst gick Tieto följt av Skanska. Sämst gick TeliaSonera och AstraZeneca.

 

Intresseklubben antecknar:
– SAS ska enligt bolaget nå 35% soliditet om 2-3 år… Bolaget aviserar nedskärningar om 1000 personer och 15 procents lönesänkningar men det borde väl vara positivt…
– Tyskland: Grossistpriserna föll med 0,6% i oktober
– Meda: Danske bank höjer reken till Köp (jag håller med)
– Autoliv: Di anser att det är ett klockrent köp. Det beror nog på tidshorisonten… Det mesta talar för fortsatta nedgångar enligt mig
– Börsveckan anser att köp kan ske av Haldex
– Ratos: Nordea höjer reken
– Alliance Oil: Nordea höjer reken medan Barclays rekar jämvikt
– Facket anser att löneutrymmet under de kommande åren är goda… Inte oväntat men vilken planet lever de på?
– Varslen stiger och alltfler säger att det börjar bli tomt i orderböckerna men att det ännu inte är som ”2008” men det det har ju inte ens börjat…
– Tjafset om amorteringskrav hör vi varje dag. Det måste väl vara en självklarhet att ett lån ska amorteras, eller?
– Kinesiska staten säger att de ska ”sätta fart på börsen”
– Teliasonera får höjd rek av Evli
– Japans BNP föll mer än väntat och börskurserna faller
– Enligt en artikel i Di ökar förtroendet för Reinfeldt medan Löfvéns minskar. Däremot stiger S mer än M i senaste mätningen från Yougov

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Cavotec (kl 11.00), Endomines (före börsöppning), Melker Schörling (kl 8.00), SAS (kl 8.00)

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: BNP (prel) 3 kv kl 0.50
– Estland: BNP (prel) 3 kv kl 7.00
– Tyskland: grossistpriser oktober kl 8.00
– SEB: boprisindikatorn kl 8.30
– Danmark: KPI oktober kl 9.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– IEA: World Energy Outlook 2012 kl 11.00
– Tyskland: Auktion av tyska 6-månaders statspapper kl 11.30

USA i fredags: Efter en inledande nedgång till stödet kring 1373 kom köparna tillbaks och lyckades handla upp indexet till 1391 innan det åter blev svagt nedåt fram till stängningen på 1379,7 vilket motsvarade en måttlig uppgång på 0,2 procent. Nasdaq 100 gick bäst av de amerikanska börsindexen med en uppgång på 0,4 procent. Storbolagsindexet DJIA stängde kring nollan.

Totalt omsattes 2,5 miljarder vilket låg i linje med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 101 av de 500 aktierna på S&P 500-indexet steg under torsdagen. Nasdaq 100 gick bäst av de amerikanska börsindexen med en uppgång på 0,4 procent. Storbolagsindexet DJIA stängde kring nollan.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas nedgång på 2,4 procent innebär att uppgången hittills i år reducerats till 9,7 procent. Placerarkollektivet vågade sig i fredags på något större risk än i torsdags.

Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde är fortfarande stigande men i fredags innebär den initiala nedgången att nivån punkterades, dock med minsta möjliga marginal. Trots att nivån punkterats vet vi historiskt att det inte är speciellt lönsamt att börja gå kort på signalen. Så sent som i juni hade vi ett liknande utseende och det tog bara ett par dagar så inleddes istället den uppgångsfas som varade till mitten på september. Men vi ska naturligtvis vara medvetna om att det inte finns något som säger att historien behöver upprepa sig. Nu testas även årsmedelvärdet som vi inför veckoinledningen hittar kring 1369.

Asien nu på morgonen: Det är blandat på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Japan backar Nikkei med 0,9 procent och i Sydkorea, Australien och Taiwan är det några tiondelars nedgång. I Kina stiger Shanghai med måttliga 0,4 procent. Det är bortsett från Japan relativt små rörelser.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar