Osäkerhet och fokus på sysselsättningssiffror i USA på fredag

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna stängde måndagens session på plus. Konsumentrelaterade aktier ledde uppgången efter positiv data över privatkonsumtionen som fick Nasdaq att stänga över 5.000-nivån för första sedan våren 2000.

Åt andra hållet gick energirelaterat efter ett tapp i oljepriset.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,8 procent på indexnivån 18.288, medan det bredare S&P 500 ökade 0,6 procent till 2.116. Tekniktäta Nasdaq Composite steg 0,9 procent till 5.008 vilket var mer eller mindre daghögsta.

Omsättningen uppgick till 742 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

Bland konsumentrelaterade aktier ökade McDonalds 1,1 procent, Whirpool 1,4 procent och juveleraren Tiffanys 2,7 procent.

Motströms gick oljeaktier efter att oljepriset, som noteras kring årshögsta, backat tydligt. Exxon och Chevron retirerade knappt 1 procent vardera.

I samma sektor var Noble Corporation ned 4,2 procent. Guggenheim Securities har sänt oljeservicebolaget, som backat 47 procent sedan i somras, till neutral från köp.

Stratasys fjärde kvartalet var i linje med konsensus samtidigt som prognosen för 2015 upprepades och 3D-bolaget ökade 1,4 procent.

En annan aktie som fick en bra start på den nya månaden var Athersys, som klättrade 14 procent. Bioteknikbolaget har tecknat ett avtal med japanska Chugai Pharmaceuticals gällande utveckling av ett läkemedel mot hjärninfarkt.

Stockholmsbörsen: Inför måndagen skrev jag: ”På kort sikt ska vi vara medvetna om att risken för en rekyl inom kort är överhängande men samtidigt kan vi konstatera att en kraftfull uppgångsfas inte i sig själv indikerar att en topp skulle vara i antågande.”

Måndagen inleddes upp men vid 1701, som är den högsta noteringen någonsin för OMXS30, tog det stopp. Indexet backade tills USA-öppningen åter stärkt riskaptiten och köparna sög upp säljtrycket vid 1676, en nivå jag ”pratat” om sedan den 20 februari. Stängningen vid 1686,6 motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

Gårdagens lilla box men förhållandevis långa svansar indikerar osäkerhet vilket snarare är väntat när den psykoligiska 1700-nivån ska testas, som samtidigt är mindre än 1 procent från den målkurs som vi fick i samband med utbrottet den 20 januari.

Volymen igår låg i nivå med fredagen som motsvarar det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår och de enda som stängde på plus var finans och konsumenttjänster men det var endast marginella uppgångar. Sämst gick oljebolag, basråvaror och verkstad. 202 aktier steg och 359 backade. SHB, HM B och SEB lyfte indexet mest medan Volvo B, Eric B och Assa var de som tyngde indexet mest. Högst omsatta aktier blev Eric B, Nordea och TeliaSonera. SSAB, Alfa Laval och Volvo B tillhörde de aktier som tyngde indexet mest.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

FIRST NORTH
– Forestlight Entertainment, Precomp Solutions

AKTIETORGET
– Klick Data, United Media (ändrat datum från 24/2)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Barclays Bank (kl 8.00), China Unicom (kl 9.30)

STÄMMOR
– Forestlight Entertainment (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Axis: anmälningstid i Canons bud inleds (avslutas runt 13/4)

MAKROSTATISTIK
* SCB: bytesbalans 4 kv kl 9.30
– EMU: PPI januari kl 11.00
– USA: TRE, veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook, veckostatistik kl 14.55

CENTRALBANKER
– RBA: räntebesked kl 4.30
– RB: Cecilia Skingsley talar i Norrköping, presentationsbilder publiceras kl 8.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– RB: Kerstin af Jochnick talar i Karlstad, presentationsbilder publiceras kl 13.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA igår: Igår skrev jag: ”Om fredagens högsta vid 2112,7 tas ut på måndag får vi en treticksliknande formation som jag anser köpvärd med stoppen strax under 2102.”

Veckan inleddes med en uppgång som ganska snabbt tog ut fredagens högsta men det skulle blir skvalpigt och inte förrän den sista handelstimmen sög köparna upp säljtrycket på en högre nivå. Stängningen vid 2117,4 skedde kring dagshögsta och motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Igår bjöds vi som jag nämnde i fredags på en treticksliknande formation och jag anser nu att förutsättningarna är goda för en uppgång mot nivån kring 2140. De senaste 18 åren har vi bara bjudits på tretick efter liknande uppgångar under fyra veckor vid två tillfällen och på en veckas sikt hade kursen backat i bägge tillfällena. Statistiskt räcker naturligtvis inte dessa två tillfällen för att dra några slutsatser men vilka setuper vi än studerar för tillfället säger de oss att ta det försiktigt då edgen är dålig på kort sikt. Behåll därför stoppen på nuvarande nivå men så fort vi bjuds på en negativ omslagsformation är det läge att kliva av.

Volymen igår var lägre än i fredags och 10 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev cykliska konsumentprodukter och verkstad. Sämst gick energi och basråvaror (om man inte studerar kraftbolag vilket jag inte gör).

362 av aktierna som ingår i indexet steg medan 126 stängde rött igår. Google, Intel, Wells Fargo och Cisco tillhörde de aktier som lyfte indexet mest medan Exxon, Valero och Chevron tyngde.

Alla fyra av de amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände upp och steg 0,5 procent till $129,1. Google fortsatte upp och steg med hela 2,3 procent för att stänga vid $571,3. Twitter vände åter upp och steg med marginella 0,2 procent vilket fick aktien att stänga på $48,2 och den sociala kollegan Facebook steg med 1,0 procent för att stänga vid $79,8. Även detta en liten signal om ökad riskaversion.

Asien: Det breda indexet MSCI Asia Pacific Index steg inledningsvis under morgonen efter gårdagens positiva signaler från USA men har tappat fart de senaste timmarna. Nikkei stiger på en försvagad yen. Sharp handelsstoppades efter nyheten att bolaget kommer att söka stöd från sina långivare. I Australien spekuleras det i att ränta kommer att sänkas på torsdag.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar