NEW YORK: SVAG DATA TYNGD SENTIMENTET I USA, S&P 500 +0,1%
STOCKHOLM (Direkt) På Wall Street stängde börserna nära nollstrecket på fredagen. Svag statistik tyngde sentimentet och investerare försökte spå tidpunkten för när Feds räntehöjning kan komma att ske.
Vid stängning noterades såväl Dow Jones Industrial Average som S&P 500 upp 0,1 procent, till indexnivåerna 18.272 respektive 2.123. Nasdaq Composite backade 0,1 procent till nivån 5.048.
Omsättningen i antal aktier uppgick till 810 miljoner på New York Stock Exchange samt 1,7 miljarder på Nasdaq.
Siffror från University of Michagans index över USA:s konsumentförtroende presenterades. Under maj sjönk förtroendet till 88,6, jämfört med föregående månads nivå på 95,6. Bloomberg News analytikerenkät hade estimerat en siffra på 95,9.
Vidare rapporterade Fed att den amerikanska industriproduktionen sjönk med 0,3 procent under april månad jämfört med i mars. Bloombergs snittprognos hade räknat med en oförändrad siffra.
”Datan förnyade oron att ekonomin kommer röra sig i en svag takt under andra kvartalet, vilket återupplivar hoppet om att Fed inte kommer röra sig aggressivt under 2015″, sade Chad Morganlander, kapitalförvaltare vid Stifel, Nicolaus & Company, till Bloomberg News.
Bland de enskilda aktierna steg streamingbolaget Netflix, efter att företaget uppgav att de eventuellt kommer expandera till den kinesiska marknaden. Aktien stängde 4,5 procent upp.
Energibolagen Pepco och Exelon ökade med 8,8 respektive 2,9 procent, efter att företagens sammanslagning godkänts av Marylands tillsynsmyndighet.
”Exelon har visat att det vet hur man driver el- och gasdistributionsbolag; de är verkligen nationellt kända för sina excellenta standarder, och Marylands konsumenter kommer att gynnas av det”, skrev kommissionen i sitt beslut.
Den amerikanska restaurangkedjan Yum! Brands, där bland annat Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut och Taco Bell ingår, noterades 4,4 procent upp. J.P. Morgan höjde rekommendationen av aktien från tidigare neutral till övervikt.
Biluthyraren Avis aktiekurs steg kraftigt efter att konkurrenten Hertz meddelat att de höjer priserna i förväntningar om en hektisk sommarsäsong.
Den amerikanska tioårsräntan noterades 9 punkter ned till 2,14 procent.
Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Historiskt har den kommande veckan stigit och fallit i ungefär 50 procent av fallen. Även om den gångna veckan inledde nedåt skedde stängningen i den övre delen av kursstapeln vilket är positivt. Än så länge är det enligt mitt synsätt för tidigt att navigera för nedgång utan istället se den pågående rekylen som ett bra läge att ta position för uppgång.”
Den gångna veckan inledde genom att ny sats togs kring 100-dagars medelvärde men i slutet av veckan blev den sekundära motståndsnivån kring 1640 alltför tufft för att tas ut vid första försöket. Veckostapeln blev därmed en long legged doji som öppnade och stängde på samma nivå. Årets uppgång uppgår därmed även denna vecka till 10,4 procent.
En long legged doji är en intressant kursstapel som ger tydliga signaler för vilket håll vi ska navigera efter. Tas högstanivån för denna doji ut talar mer för fortsatt uppgång till i första hand 1685 men om däremot lägstanivån punkteras ökar chansen för en nedgång mot 1540.
Som jag påtalat tidigare har vi historiskt sett högstanivåer för OMXS30-indexet kring den första handelsdagen i maj med nya högpunkter kring den 18:e och den 21:a. Rörelserna brukar däremot inte vara så stora.
Volymen den gångna veckan har legat strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer den gångna veckan blev basråvaror och finans. Sämst gick defensiva kraftbolag och hälsovård. Starkast av OMXS30-aktierna gick SSAB A, Electrolux B följt av Swedbank A. Sämst gick Securitas B, Investor B följt av Volvo B. Totalt steg 367 aktier på Stockholmsbörsen medan 215 stängde på rött.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
FIRST NORTH
– Bayn Europe, Ivisys (ändrat datum från 15/5), Polyplank, Vivoline
AKTIETORGET
– EQL Pharma, HQ
STÄMMOR
– EQL Pharma, Interfox Resources, Kinnevik, Qliro, Wesc, Vivoline
BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bioinvent: meddelar utfall nyemission omkring i dag
– Creades: anmälningstid i inlösenprogram avslutas
– Enviro: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/6)
– Genovis: anmälningstid i nyemission 2:3 inleds (avslutas 1/6)
– Hemfosa: första dag för handel efter split 2:1
– Hexpol: första dag för handel efter split 10:1
– Life Assays: sista dag för handel med rätt att teckna units
– Nattopharma: första dag för handel på First North
– Oscar Properties: första dag för handel i stamaktie utan rätt att erhålla preferensaktier i fondemission 1:200
– Pilum: sista handelsdag med rätt att delta i nyemission 5:3
– Sportamore: beräknad första dag för handel på Nasdaq Stockholm efter flytt från First North
EXKLUSIVE UTDELNING
– Millicom (2:64 usd)
MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove, huspriser i maj kl 1.01
– Japan: maskinorder mars kl 1.50
– Kina: fastighetspriser april kl 3.30
– Japan: industriproduktion (def) mars kl 6.30
– SCB: industrins lager 1kv kl 9.30
– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 1kv kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45
– USA: NAHB husbyggarindex maj kl 16.00
CENTRALBANKER
– Fed: Charles Evans, Fed Chicago, talar om ekonomi och penningpolitik vid Swedbankseminarium i Stockholm kl 8.00
* Riksbanken: Stefan Ingves håller presentationen ”Svensk penningpolitik” vid Swedbanks Global Outlook Seminar. Ingen publicering. kl 9.00
* Riksbanken: direktionen sammanträder, ej penningpolitiskt möte kl 13.00
– ECB: obligationsköp förra veckan kl 15.45
MAKRO ÖVRIGT
– Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Nu utmanas åter taket i den stigande triangeln och det ska bli spännande att se om det triggar en ny uppgångsfas eller om säljarna på nytt tar över när vi närmar oss slutet i ”36-dagarscykeln”. Det råder en negativ divergens mot momentumindikatorerna och så länge inte 2126 tagits ut är risken stor för tvära kast.”
Den gångna veckan inleddes med ytterligare ett test av taket i triangeln som jag ”pratat om de senaste månaderna” men istället fick vi ett nytt omtag kring MA-50 vilket satte en ny högre lågpunkt i ”36-dagarscykeln”. Veckan avslutades positivt med den högsta stängningen någonsin vid 2122,7. Totalt steg indexet med 0,3 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång utökats till 3,1 procent.
De fyra senaste veckorna har kursen stängt högt upp i kursstaplarna och köparna har i de senaste två månadernas konsolidering kommit tillbaks på allt högre nivåer och formerat en stigande triangel.
Veckan inleddes med en uppgång upp mot taket i tradingrangen och kursen föll därefter ner mot 100-dagars medelvärde där köparna stod och väntade. Veckan avslutades positivt och återigen utmanas taket i tradingrangen kring 2120/2126.
Volymen har fram till i fredags noterats under det dagliga snittet förutom i fredags. Tecken på en försvagad amerikansk ekonomi tolkar placerarkollektivet som att Fed kommer att vara försiktiga med att höja räntan och ett tryck på den amerikanska dollarn kommer att gynna de amerikanska börsindexen.
Bästa sektorer i fredags var defensiva telekom och kraftbolag medan finans och teknologi gick sämst. Jag tolkar det något defensivt.
Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt backade i fredags. Apple backade med 0,2 procent till $128,8. Google föll med 0,8 procent vilket fick aktien att stänga vid $533,8. Twitters föll med 0,6 procent för att till slut stänga vid $37,1 medan den sociala kollegan Facebook föll med 1,2 procent och stängde veckan på $80,4. Jag tolkar även detta som en något defensivt.
Asien: Inledande mindre uppgångar idag på morgonen har istället utvecklats till blandade rörelser.