Osäker börs idag – Saab – Dubai

omsattning48Stockholmsbörsen steg inledningsvis under tisdagen med draghjälp från Asien och framförallt Japan under tisdagen. Efter den starka inledningen avtog uppgången när motståndsnivån kring 956 stod pall. OMXS30 avancerade, trots den tråkiga eftermiddagen 1,9 procent och stängde på 954 punkter. Omsättningen uppgick till 14,5 miljarder kronor, vilket var 15 procent högre än de senaste tre veckornas genomsnitt.

”Dubai-frossan verkar ha försvunnit och det allt positivare sentimentet får naturligtvis ytterligare näring inför de stundande insättningarna av PPM-pengar den närmaste tiden. Ingen vill stå utanför den uppgång som denna kapitalinjektion kommer att innebära”.

Bästa branscher blev verkstad, energi och telekom. Sandvik, Volvo och Atlas Copco var de aktier som lyfte verkstadssektorn mest.

Volvo B och Scania steg 3,8 procent respektive 3,0 procent. Enligt rykten kommer MAN att vara tvingat att lägga ett bud på Scania.

sektorer136HM var börsens högst omsatta aktie och den enda bland de trettio mest omsatta som inte steg. De något sämre oktobersiffrorna ligger kvar som en våt filt och aktien vill inte riktigt följa med börsklimatet. Näst mest omsatt var Ericsson B som steg 1,3 procent till 67,90 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien upp motsvarande 12 öre i USA.

Bankaktier gick starkt både i Sverige och övriga Europa. Oron för Dubai-krisens efterdyningar har lagt sig och speciellt i England drog bankaktier rejält. Swedbank fortsatte upp, igår med övertygande 4,7 procent till 69,75 kronor och blev börsens tredje högst omsatta aktie.

Efter von Korvkiosk avhopp verkar det som om fler och fler köpare ställer sig i kö för att köpa Saab. Om detta är sant visar det med all önskvärd tydlighet vad Koenigsegg ställt till med och kostat svenska skattebetalare, som tvingats hålla bolaget vid liv under tiden. I Bloomberg News kan vi läsa att ett flertal intressenter visat intresse för bolaget, bla Spyker (en sportbilstillverkare till…).

Tyvärr tror jag kravet från regeringenen att de borgar mot EIB, endast om största delen av produktionen finns kvar i Sverige är som luftboxning. Att hålla igång Saab kostar flera miljoner kronor för varje dag, pengar som kan användas till betydligt vettigare saker. Saab kommer inte ha en chans att överleva i Sverige. Produktionsvolymen är alldeles för låg, märkets image är kraftigt skamfilat och det viktigaste av allt – ingen vill köpa bilarna, en trend som varit tydlig under en mängd av år.

Det hjälper inte om ägaren heter Geely, GM eller Svenska staten – bolaget är som ett stort svart hål. Något av de mer idiotiska förslag jag läst nu på morgonen är från bloggare Röda Malmö, som förespråkar en ockupation av fabriken.

Det är bättre att göra en så mjuk avveckling som möjligt, ju längre man drar ut på pinan, desto djupare blir fallet.

Inga viktiga bolagsrapporter idag, men Nokia har kapitalmarknadsdag i eftermiddag och då gäller det att ta det försiktigt. Bolaget kommer säkert att prata en hel del om tillväxtmöjligheterna, efter att förtroendet för bolaget minskat bland analytikerna. Vi kommer väl alla ihåg Kurt Hellströms underbara ”bétoningsfél” på i samband med en av Ericssons kapitalmarknadsdag som orsakade rekordomsättningen i Eric (ner som en pannkaka och upp som en sol på mindre än någon timme).

USA: Viktigaste tidpunkterna idag är kl 13:30 då varselstatistik från USA presenteras. Kl 14:15 är det dags för sysselsättningsstatistik i den privata sektorn för november. Kl 16:30 är det dags för oljelagerutvecklingen i USA den senaste veckan.

Senare ikväll presenterar Fed Beige Book.


Börserna i USA öppnade starkt igår och alla tre var snart över 1 procent, men efter någon timme övergick uppgången till en helt platt börs med ytterst små rörelser. När börserna stängde hade S&P 500 och DJIA avancerat 1,2 procent, Nasdaq steg 1,5 procent. Omsättningen var högre än genomsnittet för de senaste veckorna, men fortfarande lägre än de senaste tre månadernas genomsnitt.

Indexet över humöret på inköpscheferna sjönk mer än väntat, men indexet ligger fortfarande över 50 vilket innebär att inköpscheferna tror på tillväxt, dock i lägre takt.

Bästa branscher i USA blev råvarubolagen efter stigande olje- och råvarupriser. Bank- och finansaktier klarade sig inte full lika bra.

Oron för Dubai verkar avta vilket inte är så konstigt, sandlådan påverkar förmodligen inte världsekonomin på något märkbart sätt. Men det är ett tydligt tecken på vilka vansinnesbyggen som tillåts när det spekuleras med andras pengar. Om Island och Baltikum är offer för spekulationshysteri saknar jag ord för vad denna sandkuvös, som inte klarar sig en dag utan konstgjord andning. Läs gärna Cornucopias och Flutetankars utmärkta artiklar om en av de mest naiva, och idiotiska sandlådor i världen.

esz953S&P 500-terminen befinner sig några få punkter över Stockholmsbörsens stängning, men det är extremt små rörelser i Asien.

I Asien är det lite blandad utveckling, mestadels uppåt. I Japan var det bortsett från ett litet hack nedåt i öppningen uppåt till motståndsnivån kring 9645. Ikväll (japansk tid) kommer Bank of Japans chef Masaaki Shirakawa och Japans
premiärminister Yukio Hatoyama att träffas och diskutera det de kallar, för hemlig agenda. Om innehållet läcker ut kan det påverka finansmarknaderna säger de. Bästa branscer är gruv- och exportföretag. Det fokuseras mer och mer på råvarurelaterade bolag, som skydd mot inflationen enligt en artikel i Bloomberg nu på morgonen. Just nu är det små rörelser som präglar Nikkei.

indikatorer138Bland de ledande indikatorerna 08:10 noterar vi att nivån på den amerikanska terminen ligger kvar på samma höjd som när USA stängde igår. I Asien var det uppåt i inledningen, men precis som i USA igår övergick det i en tajt konsolidering. Dollarn ligger fortfarande kvar i området kring 6,80 och 7,10. Oljepriset ligger något högre än i går morse och ett fat Brent-olja kostar nu på morgonen 79,3 dollar, vilket till största delen kan tillskrivas den fallande dollarn. Guldpriset fortsätter att stiga till nya nivåer och ett uns kostar nu 1213 dollar. Det är små rörelser bland metallpriserna.

 
Läs även: Andra bloggar om Saab. Lättnad vid Saab-porten (GP DagensPS). GM-chefen avgår (GP). Saab – det här känns bra (GP). Nu återstår ett B-lag (DagensPS SvD). Uppåt på nytt i Asien (DagensPS). Budgivare fick nej (DN). Dubai-oro avtar (DN SvD). GM bekräftar bud på Saab (SvD). Saab får en månad på sig (VA). Tre heta aktier (AFV). Gruvlig uppgång i Asien (AFV). Kronan stärks av dollarn (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar