Onsdag 17:e juni – initialt nedåt

Igår var det små rörelser på börsen fram till lunch då det tyska indexet ZEW visade att förväntningarna på ekonomin översteg förväntningarna med råge. När sedan bostadsbyggandet i USA presenterades betydligt bättre än förväntningarna steg börsen ytterligare, men köparna bytte sida den sista handelstimman. Tack vare den positiva eftermiddagen lyckades ändå börsen hålla sig på ett tydligt plus på 0,6 procent till 789,2.

Inför dagens börs befinner sig de ledande amerikanska terminerna klart under stockholmsbörsens stängning igår. I Asien backar de flesta börserna, dock går den viktigaste (Japan) emot strömmen. Idag är det viktigt att hålla koll på KPI-siffrorna för det andra kvartalet, även bytesbalansen i USA kan påverka den fortsatta riktningen.

OMXS30 befinner sig som jag skrivit några gånger de senaste veckorna ett spännande läge. Konsolideringskanalen håller med undantag för några små försök till utbrott som endast varat några timmar. Indexet ligger nu precis ovanför MA20 vilket innebär att klimatet i princip är positivt men helt utan riktning. MACD och MACD och gör sig utmärkt som vattenpass i vilket gör-det-själv program som helst.  Den svaga sista timmen och stängningen igår, med de amerikanska terminerna kommer att dra börsen nedåt i inledningen, men därefter kan det bli avvaktande fram till den amerikanska statistiken.

omxs30real0906161

 

Koncernchefen Leif Johansson gjorde vad han kunde på Volvos kapitalmarknadsdag för att prata upp kursen och övertyga framtida finansiärer om att lastbilstillverkaren AB Volvo sett botten i nedgången. Det man måste tänka på är att självklart har man sett botten när orderingången är i stort sett noll. När Leif Johansson nämner att nu orderingången stiger är det viktigt att komma ihåg från vilka nivåer den stiger och med hur mycket – ”Pocenten Helge..”. En tioprocentig ökning från de extremt små volymer som nu gäller hade knappast ändrat decimalerna i orderingången för två år sedan.

Sandvik vinstvarnar och kan bli en bra blankningskandidat om klimatet håller sig i det negativa territoriet.

Viktigt att hålla koll på idag:
– 07.00 RNB: Rapport
– 07.00 Bank of Japan: Månadsrapport
– 09.15 KI: Konjunkturrapport
– 11.10 Riksgälden: Resultat obligationsemission
– 10.30 Storbritannien arbetslöshet maj
– 10.30 Bank of England: Protokoll från penningpolitiskt möte 3-4/6
– 11.00 EMU: Produktion i byggsektorn april
– 14.00 Norges Bank: Räntebesked och penningpolitisk rapport
* 14.30 USA: KPI Konsumentprisindex maj
* 14.30 USA: Bytesbalans Q1
* 15.00 Fed: Ben Bernanke talar om finanssektorns framsteg
– 16.20 Riksgälden: Annonserar växelemission
* 16.30 USA: Oljelager, veckostatistik
Det skall bli spännande att se vilka reaktioner det blir på Wall Street efter Obamas pubicering av de kontroller Obama-administrationen planerar för att skapa stabilitet hos finansbolagen. Barack Obama anser att hjulen i ekonomin så smått börjar rulla, men att det kommer ta lång tid innan hushållen arbetat av skulderna som upparbetats under fastighetsboomen. För min del undrar jag vad det är som Obama hänvisar till när hjulen börjar rulla, är det inte precis att skulder skapas för nya byggen till alldeles för billiga krediter – eller är det något jag missat?

Bland åtgärderna ingår att göra derivatmarknaden mer transparent, detta för att utländska investerare skall våga köpa amerikanska statspapper – börjar det brännas? Kanske kineseserna börjar pressa Obama, eller? Presidenten utesluter inte att skatterna kan komma att höjas för att begränsa budgetunderskottet.Vi får väl se hur det går ihop med vallöftet om att sänka skatterna för 95 procent av den amerikanska befolkningen.

Saab-affären verkar nu gå i lås med Koeniggsegg och det skall bli spännande att följa fortsättningen. Personligen är jag skeptisk till att bolaget kommer att klara de utmaningar de kommer att ställas inför, vilket tyvärr kan bero på att jag följt bolagets framfart sedan starten i ett litet garage och tonvis med spackel fick den sämsta gjutning jag någonsin sett att se hyfsad ut på håll. När nya plastbitar monterades och den enda bilen lackades om och lanserades som en ny modell bromsades mitt förtroende. De oförklarliga avåkningarna av de duktigaste förarna som går att uppbringa där de talar om felkonstruktioner har kanske färgat mig för mycket. Över till det positiva. Skall Saab lyckas är det inte som en konkurrent till BMW med ett tråkigt premiummärke, det är i stället med udda bilar som man gjorde på 60-talet, typ Saab Sonett, Saab Sport och andra entusiastmodeller. Koenigsegg har ju faktiskt lyckats bygga upp ett varumärke och gjort det omöjliga, det kan inte ens deras bakgrund ta ifrån dem. Läs gärna the Brandmans blogg om den nya ägaren, han har en poäng när han säger att passion är viktigare än pengar – och skall vi vara ärliga – vem behöver ytterligare en Opel…

En liten mindre nyhet men jag vill ändå passa på att hurra för Nyhetsbyrån Direkt som för 13:e året i rad utsetts till bästa nyhetsbyrå med 44 procent, tvåa blev en Bloomberg News. En rättvis vinst, jag lyfter på hatten och gratulerar. Ni som använder er av Onlinetrader, Ecotrader, Six Edge eller något annat tradingprogram håller säkert med om utmärkelsen. Först kommer Nyhetsbyrån Direkt med en välskriven artikel, sen kommer inget, sen kommer inget. Sen har någon av de andra ”kända” ekonomitidningarna skrivit om artikeln med en mer säljande rubrik, hur kul är det?

Wall Street verkar inte riktigt gilla Obamas nya tuffare tag och backar trots positiv statistik om bostadsmarknaden som bara för några veckor sedan skulle skapat glädjerus på börsen. När försäljningssiffrorna från Best Buy presenterades tolkade handlarna siffrorna som att det var säkrast att sälja. Den styrka som råvarubolagen gav i den inledande handeln vändes till ett sänke efter att oljepriset åter börjat dala. Ericsson stängde 1,34 lägre än i Stockholm och ABB backade 1,99 procent.

Nej, igår var det en ganska sur stämning på den amerikanska finansgatan. Nasdaq backade 1,11 procent och slutade på 1796 som var precis under det viktiga stödet runt 1800. S&P 500 närmar sig den kritiska 900-nivån, igår backade indexet med 1,27 procent till 911,97. Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till måttliga 3,4 miljarder aktier.

Clarence Woods Jr. vid MTB Investment Advisors sade till Bloomberg News igår att; ”Det är för tidigt att spekulera i att ekonomin är på väg att vända, den kraftiga börsuppgången kom alldeles för tidigt och var på tok för brant”.

USA-räntorna sjunker efter de senaste dagarnas börsnedgång och osäkerheten kring statistiken som kommer in. Fed:s köp av statspapper med löptider kring tre till fyra år pressar räntorna.

I Asien är det mest nedgångar idag, men Japan går emot strömmen. Ökad skepsis kring återhämtningen i världsekonomin pressar börserna. Finansaktier backar nu på morgonen på de flesta asiatiska börserna.

Ledande amerikanska terminer ligger på ett svagt plus (i förhållande till när USA stängde), men ligger fortfarande klart under den nivå de hade när Stockholmsbörsen stängde igår. I Asien är det endast den japanska börsen som stiger. Dollarn tappar mot både Euron och kronan. Oljan ligger på ett svagt plus, men det är nästan inom felmarginalen.

indikatorer17

 

Läs fler intressanta artiklar här:
– Uppåt på börsen (DN)
– Därför vände Wall Street ner (AFV)
– AB Volvo har nått botten (DN)
– Koenigsegg är ett glatt besked för Trollhättan (DN)
– Nya ägaren vill trimma Saab (SvD)
– Saab möter fordringsägarna idag (DN)
– Superomvandlingen är här – Kina tar över (Pekka Kääntä)
– ”Vi undvek total kollaps” men styrkan finns inte (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar