Stockholmsbörsen sjönk i likhet med resten av de europeiska börserna under tisdagen. OMXS30 backade 1,7% och slutade på 656,62. Stor oro skapades när den amerikanska aluminiumkoncernen Alcoa kom med en katastrofal rapport på måndagskvällen. Omsättningen var låg på stockholmsbörsen och uppgick inte till mer än 12,6 miljarder kronor. Det är femte dagen i rad som de europeiska börserna backar och det är väl först med de rapporter som bolagen nu presenterar som vi kan se vad finanskrisen kommer att innebära. Idag kommer veckostatistik från USA på hur oljelagren förändrats. Efterfrågan på oljan har tvärnitat den senaste tiden och trots konflikten i Israel och Gaza har oljepriset fallit fram till igår eftermiddag, nu på morgonen ligger WTI-oljan på 39 dollar per fat. USA:s energidepartement förutspår att det genomsnittliga priset för WTI-olja kommer att ligga på runt 43 dollar per fat under 2009, för att sedan stiga till runt 55 dollar per fat 2010.
Som väntat (kanske utom för Stefan Ingves) så faller inflationen dramatiskt och ligger nu bara på 0,9%, inte så långt från deflation alltså. Socialdemokraterna presenterar idag ett stimulanspaket för att öka kompetensen i landet, undrar vad som fått henne på dessa tankar, kan det vara det nära samarbetet med vänsterpartiet och yllekoftorna?
Finansmarknaden hade en tuff dag där SEB och Swedbank agerade sänken, de backade vardera 5,8% respektive 4,9%.
Volvo hade det oxå kämpigt och backade 4,8% efter att det viktiga 40-kronors inte höll.
HM slutade starkt igår och fick i slutet på dagen en köpsignal, vid ett positivt börsklimat idag kan det vara en bra köpkandidat.
OMXS30 testade för några dagar sedan motståndet vid 714 som höll och därefter har vi haft några dagars nedgång. Igår var indexet nere vid stödet kring 650, som höll även denna gång, precis som den 28 och 29:e december. Vi har i det kortare perspektivet fått en dubbelbotten som kan innebära en kortare rekyl upp mot MA 20, eller för att testa motståndet vid 675. Troligast är att det bär av nedåt igen när vi möter MA 20, sedan gäller det att stödet vid 650 bryts för att nedgången skall fortsätta, annars blir det nog avvaktande till statistiken kommer. I vilket fall som helst rekommenderar jag att inte sätta sig i några längre postitioner för uppgång då nedåtsidan är tydligare. Det kan ta fart åt vilket håll som helst och nedgångar brukar vara svårare att hinna agera i.
USA: FED vill att den andra halvan av de 700 miljarder dollarna i det första räddningspaketet skall användas för att minska utmätningarna och få igång kreditmarknaden. Även i USA har man svårt att få fram fläckfria politiker, nu har Obama problem med valet av finansminister. Valet av Timothy Geithner visar sig nu ha haft en hushållerska anställd som saknat arbetstillstånd.
Nasdaq ligger kvar i sin fallande trend på lång och medellång sikt. Igår studsade Nasdaq för andra gången på lika många dagar på stödet vid 1530, detta kan ge en kortare rekyl upp mot MA 20 och i andra hand motståndet vid 1560, därefter ser jag en fortsättning på nedgången. Histogrammet visar att momentumet i den uppgången i alla fall än så länge är minimal. Ett kort rekyl och sedan ner igen.
Tysklands finansminister Peer Steinbrück tror nu på ett budgetunderskott på mer än 4% av BNP, detta kan jämföras med 3% för 2008. Han säger vidare att det kommer att göra det helt omöjligt att genomföra några skattereformer de närmaste tio åren.
Asien: Det är lite positivare tongångar i framförallt Kina och Indien som bägge går väldigt starkt. De exportrelaterade bolagen dominerade uppgången i Japan, där Fujitsu och Toshiba bägge gick upp över 5%.
Kina reviderar upp gamla siffror och BNP-tillväxten för 2007 var 13% istället för 11,9%. Kinabörsen som gått mycket starkt idag på morgonen hade stor hjälp av metallbolagen som var de stora vinnarna efter en rekyl på måndagens och tisdagens fria fall. DN skriver idag att en hårdlandning av den kinesiska ekonomin är en av de största globala hoten och där tror jag de har en poäng, det känns riktigt obehagligt.
Detta händer idag onsdag den 13/1-2009:
BÖRS ÖVRIGT:
– Merrill Lynch: håller pressträff bl a angående sina prognoser för 2009 kl 11.00
STATISTIK:
– Finland: KPI december kl 8.00
– Frankrike: KPI december kl 8.50
– Tyskland: BNP 2008 kl 9.15
– SCB: småhusbarometern december kl 9.30
– EMU: industriproduktion november kl 11.00
– USA: importpriser december kl 14.30
– USA: detaljhandel december kl 14.30
– USA: lager av osålda varor november kl 16.00
– Olja: lager USA veckostatistik kl 16.30
POLITIK:
– Riksdagen: partiledardebatt kl 9.00
CENTRALBANKER:
– RB: auktion 1 månads USD-kredit kl 14.30
– Fed: Beige Book kl 20.00
MAKRO ÖVRIGT:
– OECD: rapport om euroområdet kl 10.30
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.10
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20