Börsen fortsatt osäker

Precis som börserna runtom i Europa blev det ett tungt fall för Stockholmsbörsen på tisdagen. Gårdagen började uppåt med stöd från den positiva utvecklingen i Asien tidigare under morgonen. Strax innan lunch bröts utvecklingen och kurserna började dala. När stödnivån runt 870 bröts tog nedgången fart ordentligt. Börsen tyngdes mest av banker, råvarubolag och verkstad.

När börsen stängde hade OMXS30 backat med 2,2 procent till 864 punkter vilket var en nedgång med 3 procent från lunchtid. Omsättningen på 14,6 miljarder kronor var den högsta på flera veckor. Nivån runt 862-864 som indexet stängde på igår är samma nivå som utgjorde vändningen i fredags innan jobbstatistiken. Nästa stödnivå hittar vi runt 850. På ovansidan hittar vi motstånd vid 890. Indexet befinner sig mitt i den uppåtgående trendkanal som varat sedan slutet av mars i år. På kortare sikt tangerar OMXS30 botten i den kortare och starkare kanal som varat sedan mitten av juli, detta stöd sammanfaller med det kortare MA20 som fortfarande visar på att den kortare trenden är uppåt. Bryts däremot botten i denna kanal och stödet vid 850 passeras kan vi se en kraftigare rekyl än jag tidigare skissat på. För att en ytterligare uppgång skall bekräftas behöver indexet etablera sig ovanför 900-nivån ett tag. Konsolideringsintervallet som måste brytas ligger mellan 850 och 900.

omxs30real8

Finans med bankerna i spetsen har ju agerat draglok ett bra tag och det har varit tyst om Baltikum, men frågan har åter aktualiserats efter katastrofsiffror från hela regionen. Sektorn blev den sämsta på gårdagens börs med Nordea som största sänke (viktmässigt) och en nedgång med 3,8 procent till 66,40. SEB och Swedbank rasade 7,3 respektive 6,7 procent.

Näst sämsta bransch blev råvaror där SCA tyngde sektorn viktmässigt mest men backade ”bara” 1,4 procent. Boliden och Lundin Mining som bägge varit några av börsens riktiga raketer på sistone hade det besvärligare med fallande kopparpris och en ökad oro inför framtiden. Boliden backade 6,2 procent och stängde på 76 kronor. Lumi gick ner 4,15 procent och stängde på 25,40 kronor.

Precis som i USA gick kontradefensiva läkemedel och konsumentrelaterade produkter bättre än börsen som helhet. AstraZeneca steg 0,6 procent till 336 kronor. Elekta avancerade 2,3 procent och fettillverkaren AarhusKarlshamn steg hela 9,7 procent till 118,75 efter att ha lämnat en bättre rapport än väntat.

Nordea var högst omsatt följt av Swedbank, SEB, HM, Ericsson, Volvo och SHB. Alla aktierna började åter synas på blankningslistorna.

sektorer39

 

De amerikanska börserna fortsatte att backa igår efter en ökande oro för framtiden. För ovanlighetens skull tolkades inte statistiken positivt och en ökande osäkerhet om börsen stigit snabbare än vad som är hälsosamt. Mycket av de resultat som presenterats som bättre än väntat den senaste tiden har möjliggjorts genom nedskärningar och minskade försäljningsomkostnader. Detta är naturligtvis inte någon långsisktigt hållbar utveckling och detta börjar nog gå upp för fler och fler.

I fredags var det champagne och klackarna i taket efter den ”positiva” jobbstatistiken. Det är märkligt att inte fler orkar bemöda sig att läsa på hur denna statistik tas fram och vilka som utgör underlag för statistiken.

I går backade S&P 500 1,3 procent och ligger åter under den kritiska 1000-nivån, DJIA slutade 1 procent lägre och Nasdaq noterades 1,1 procent lägre. 3,2 miljarder aktier bytte ägare på New York Stock Exchangen vilket fortfarande är sommarlåga siffror, varför vi inte skall lägga för stor vikt vid nedgången. Volatilitetsindexet för S&P 500 steg 1 procent till 26 procent vilket gör att indexet åter är på väg upp mot den kritiska 30 procent-nivån som historiskt har varit den nivå där de stora börskrascherna börjat, men det är trots allt några procent kvar…

Finanssektorn tyngde USA-börserna med JP Morgan och Bank of America som sänken. Defensiva läkemedel och konsumentrelaterade produkter klarade sig bättre än börsen som helhet. 

På den amerikanska S&P 500-terminen kan vi se att fallet den senaste timmen tilltagit i Asien och detta kommer säkert att prägla inledningen av börsdagen.

esu915

Idag väntas Fed komma med en pressrelease med anledning av Fed-mötet. Det behövs förmodligen inte mycket negativt från Fed för att säljarna åter skall ta kommandot. Uppgången börjar kännas mer och mer skakig och den förväntade tillströmningen av allt kapital som står vid sidlinjen låter dröja. Volatilitetsindex stiger, vilket är ett tydligt tecken på osäkerhet. Imorgon bitti vet vi vad som skrevs…

I Asien är det breda nedgångar dels på ökad oro, men framförallt passar många på att ta hem vinster efter den senaste tidens kraftiga uppång.

På de ledande indikatorerna ser vi att kronan stärks mot både dollarn och euron. Oljan och guldpriserna har backat sedan igår och i Asien tilltog fallen efter en liten återhämtning mitt på dagen (japansk tid).

indikatorer51

”Det är näst intill komiskt att läsa hur gammelmedia försöker vrida till statistik. Förra veckan försökte man få arbetslöshetssiffrorna i USA att verka positiva. Idag på morgonen läser jag i DI att optimismen ökar bland börscheferna, mot förra mätningen kanske. Tittar man på den enkät som de tillfrågade börscheferna fyllt i tror 41 att deras företags försäljning ökar under andra halvåret i år, jämfört med i fjol. Dock tror 42 av inköpscheferna att försäljningen kommer att minska. Det är iofs fler som tror på en ökning nu än vid motsvarande enkätundersökning i december. Men det som är relevant är väl ändå att de flesta tror på en minskning av försäljningen, eller? ”

Läs även:  Stiltje i bopriserna (DN), Saabs nya affärsplan (DN), SAS sparpaket (SvD), Sänkt krona gynnar importörer (SvD), Wall Street sänkte börsen (AFV), Rune Andersson säljer halva Trelleborg (AFV), SAS ska spara mer (VA), Säljtryck i Asien nu på morgonen (VA), Stor vindkraftsaffär, Osäkert var börsen tar vägen (AFV), Tungt kursfall i Kina (AFV), Assa Abloy borde värderas högre – köp (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar