Nervöst inför rapportsäsongen och månadsskiftet

sammanfattningNEW YORK: BANK STEG MED RÄNTAN, URANPRODUCENT RASADE, S&P +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna gjorde inte mycket väsen av sig i onsdagshandeln som stängde lätt på plus efter ett hyfsat avslut. Rörelser syntes i rapporterande banker samt konsumentaktier medan en vinstvarning sänkte ett uranbolag.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex ned 0,1 procent till nivån 19.804. S&P 500 steg 0,2 procent till 2.271 och Nasdaqs kompositindex ökade 0,3 procent till 5.555.

”Jag tror att aktiemarknaden kommer gå sidledes fram till att rapporterna börjar strömma in. Vi har precis lämnat 2016 bakom oss och det känns som att vinden i seglen mojnat lite. Det är svårt för marknaden att gå högre när alla redan är så positiva”, sade Mike Antonelli, aktiemäklare vid RW Baird, till Bloomberg News.

Bästa sektor inom det breda S&P500 var finans som sannolikt fick bränsle av stigande långräntor. Bland annat steg Bank of America över 2 procent. På makrofronten visade data att amerikanskt KPI steg för femte månaden i följd i december, vilket kan ha ökat argumenten för att inflationen fått fäste. Nivån är den högsta sedan juni 2014, bland annat på grund av högre bensinpriser.

De rapporterande bankerna handlades upp något i förhandeln men stängde sedan i rött. Både Goldman Sachs och Citigroup levererade vinster som var högre än väntat i spåren av goda resultat från obligationshandel vilket dock inte räckte för marknaden.

Svagt gick istället konsumentrelaterat efter en sänkt prognos från Target, som sjönk 4 procent. Detaljhandlaren lyfte fram svag julförsäljning som orsak till den sänkta prognosen. Närbesläktade Wal-Mart var ned knappa procenten.

”Det vi sett från retail har inte varit vackert. Individuella aktier kommer sannolikt fortsatt att influera den bredare sektorn”, sade Mohannad Aama, chef vid Beam Capital, till Marketwatch.

Vidare rasade Cemeco 19 procent sedan en av världens största uranproducenter aviserat att 10 procent av personalen får gå i spåren av en fortsatt svag marknad. Aktien är dock upp nära 80 procent på kort tid men långt från toppen som sattes kring 2007. Företaget spår en förlust för helåret 2016 vilket kan jämföras med en förväntad vinst om 67 kanadensiska cent per aktie. Priset på uran föll med 41 procent under 2016. Lundin-ägda Denison Mines drogs med i fallet och tappade 12 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 9 punkter till 2,42 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Det är verkligen varannandagsrörelser som präglar OMXS30-indexet. Tisdagens hammer tog åter sats från just 1500-nivån som dessutom sammanfaller med både golvet i den stigande trendkanalen och MA-50. Vi vet att de två lågpunkterna i januari brukar inträffa runt den 12:e och den 19:e. Förutsättningarna för en uppstuds är goda men det är önskvärt att vi även får se tilltagande volym.”

Onsdagen öppnade förts upp mot 1511 och därefter markerades 1503 på nedsidan som även kom att markera dagslägsta. Sent på eftermiddagen togs dock första timmens box ut och avslutningen var mycket positiv. Stängningen vid 1516 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Tisdagens positiva reversal är därmed bekräftad och kursen stängde över EMA-8 vilket är ytterligare en positiv pusselbit, även om vi inte ska fästa alldeles för stor vikt vid den, än. På ovansidan är de närmaste nivåerna vid taket i den fallande kanalen kring 1527 men framförallt den senaste pivottoppen vid 1541 de viktigaste nivåerna på kort sikt. Det vi inte vill se är en ny lägre pivottopp och att 1500-nivån punkteras utan att snabbt återtas, det skulle i så fall förstärka en något mer negativ kortsiktig bild. Än så länge följer OMXS30 dock skolboken och vände i tisdags upp från golvet i den stigande kanalen med kirurgisk precision.

Det är lite av ett vänteläge och köparna vågar inte riktigt hålla kvar i sina positioner och det beror förmodligen på att placerarkollektivet har sina tankar kring vad den kommande rapportperioden bär med sig.

Volymen igår var marginellt lägre än i tisdags och 0,4 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Avanza (kl 8.15), Castellum (kl 13.00)

AKTIETORGET
– Taurus Energy

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– IBM (kl 22.00)

STÄMMOR
– Arcoma (extra), Genova Property (extra), Hamlet Pharma (extra), Magnolia Bostad (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Redeye presenterar Redeye Swedish Technology Report kl 10.00-11.00

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: RICS husprisindex december kl 1.00
– EMU: bytesbalans november kl 10.00
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03
* USA: bostadsbyggande december kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 2 kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed index januari kl 14.30
* USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00
– Kina: fastighetspriser december

CENTRALBANKER
– RB: obligationsköp kl 10.07
* ECB: räntebesked kl 13.45
– ECB: pressträff med Mario Draghi kl 14.30

MAKRO ÖVRIGT
– Swedbank: konjunkturprognos kl 9.30
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Indexet är fortfarande fångat i en tradingrange mellan 2280 och 2234. Så länge kursen inte bryter ut från den pågående konsolideringen ska vi vara beredda på tvära kast och varannandagsliknande rörelser, som det brukar vara när det råder osäkerhet.”

Onsdagen öppnade med rörelser mellan 2270,5 och 2263,5 och det skulle ta fram till de sista minuterna av handelssessionen innan denna range togs ut. Stängningen vid 2271,9 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent.

Kursen noteras strax under den övre begränsningen i den rådande tradingrangen och av årets handelsdagar har 8 stängt i den övre delen men endast 3 i den nedre. Undertonen är positiv men de korta momentumindikatorerna noteras relativt högt samtidigt som kursen noteras strax under viktiga motstånd. Vi hade fått en bättre edge om vi först fått en rekyl där köparna kommer tillbaks i samband med en positiv fortsättningsformation. Det har alltså inte hänt någonting med den tekniska bilden sedan årsskiftet.

Volatiliteten är nu nere på en lika låg nivå som i början av september. Det vi vet efter lågvollalägen är att utbrott ofta blir kraftfulla men vi kan aldrig i förväg veta om expansionen kommer att ske upp- eller ner. Att navigera för något annat än uppgång är för tillfället inte aktuellt.

Volymen igår var lägre än i tisdags och 12 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen (OBV) noteras strax under decembertopparna och utmanar tremånaderssnittet som inte punkterats sedan slutet av augusti.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar