Onsdag 10:e juni – uppåt med stöd från förbättrat konsumentförtroende

Stockholmsbörsen blev igår som väntat slagig och konsoliderande i väntan på ett ett utbrott som ser ut att komma närmare. Redan på tisdagsmorgonen kunde man definiera en kanal som börsen med undantag för en mindre falskt försök till utbrott. Det var extremt små rörelser och bankerna var åter i fokus.

SEB kämpar nu med näbbar och klor för att övertyga marknaden om att det risken för devalvering i Baltikum minskat. För inte alltför länge sedan gick SEB ut och sade att de endast hade obetydlig exponering i baltländerna och att banken inte skulle behöva stöd från staten. Det verkar vara mer regel än undantag att SEB hellre skyddar sin egen rygg än att vara rak och ärlig i sin kommunikation med marknade. Som jag ser det tyder SEB:s uttalanden på att devalveringsrisken är större än någonsin i Lettland.

OMXS30 stängde efter en ”platt” börsdag precis under nollstrecket på -0,1 procent. Motståndet runt 770 som tidigare visat sig svårpasserat höll emot hela dagen. Stundtals såg det ut som uppdateringarna upphörde när det inte skedde några avslut på flera minuter i Ericsson och Swedbank som var bland de högst omsatta. Den positiva stängningen ovanför MA20 och histogrammet som är på väg uppåt tyder på att vi kan få en upprekyl idag mot i första hand nivån runt 780 och i nästa steg 790-800 nivån. Som jag påpekat tidigare konsoliderar indexet i en triangelliknande formation där det är svårt att sia om utbrottet skall ske uppåt eller nedåt. Idag kommer vi till att börja med få en uppgång mot i första hand motståndet vid 780, därefter styrs utvecklingen till stor del av omvärlden och statistiken i USA och utvecklingen på den amerikanska börsen när den öppnas.

Motstånd: 780 / 795-805
Stöd: 765 / 750

omxs30real090609

På den svenska börsen var det IT och verkstad som gick bäst, konsumentrelaterade aktier gick sämst tillsammans med bank- och finans. Högst omsatt var Swedbank som åkte berg- och dalbana och var ner nästan 2 procent för att sedan stiga till plus 1,8 procent och på slutet föll Swedbank tillbaks och slutade på minus 1,02 procent på 39,00 kronor aktier för 1,1 miljard kronor omsattes i Swedbank. HM var näst mest omsatt och backade 1,1 procent och stängde på 359,50 kronor. Bäst bland de högst omsatta gick Electrolux som steg 2,76 procent, efter flera höjda rekommendationer och en artikel i Di. Aktien stängde på 102,25 kronor. Även Boliden gick starkt och avancerade 2,5 procent till 61,25 kronor.

sektorer4

 

Idag gäller det att hålla koll på all statistik som kommer, det är verkligen en fullspäckad dag som kommer att visa hur de europeiska länderna klarat finanskrisen så här långt. Det blir en händelserik dag.

Viktigt att hålla koll på idag:
– 01.50 Japan: Maskinorder (sjönk 32,8 procent mot förra året)
– 04.00 Kina: PPI och KPI maj (PPI – 7,2%, KPI -1,4%)
– 08.00 Tyskland: KPI maj
– 08.45 Frankrike: Industriproduktion maj
– 09.00 Spanien: KPI maj
– 09.30 Danmark: KPI maj
– 08.30 Eleka: Rapport
– 09.00 RNB: Presenterar försäljningssiffror för maj
– 09.00 Skanska: Kapitalmarknadsdag
– 09.30 SCB: Industriorder och aktivitetsindex maj
– 10.00 Norge: KPI maj
– 10.00 Finansinspektionen presenterar stresstest av de fyra storbankerna
– 10.30 Storbritannien: Industriproduktion april
– 11.00 Italien: BNP för första kvartalet
– 11.00 RGK: resultat växelemission
– 11.30 Riksbanken: Resultat för auktion 3-, och 6-månaders företagscertifikat
– 14.30 USA: Handelsbalans april
– 15.00 Belgien: BNP för kvartal 1
– 20.00 Fed: Presentation av Beige Book
– 23.00 Nya Zeeland: Räntebesked

Labs2: Handlas utan rätt att delta i nyemission (vem vill vara med i den…)

I USA var det Teknik- och råvarubolag agerade draglog och lyckades hålla emot en nedgång. Texas Instrument kom med en postiv vinstvarning och steg hela 6,3 procent och drog med sig hela sentimentet. Intel steg 3,1 procent. Olja- och råvarurelaterade aktier steg på nya förhoppningar. PR-maskineriet Obama/Geitner ”tillät tio banker” att betala tillbaks Tarp-pengar, det känns som en sämre dokusåpa och jag undrar på fullt allvar om de egentligen vet vad de håller på med. Som Bengt Göransson skriver idag känns kopplingen till Karl Marx starkare än någonsin ”over there”.

Det är rejält uppåt på de asiatiska börserna och Hongkong stiger hela 2,13 procent, även i Japan är det starkt och Nikkei noterar nya toppnivåer. De stigande metall- och oljepriserna lyfter råvarubolagen som agerar draglok efter den största uppgången i det australienska konsumentförtroendet på 22 år.

Oljepriset fortsätter idag uppåt och har nu passerat 70 dollar med stöd från de ledande amerikanska terminerna och uppgången i asien.

Kronan stärks något mot både dollarn och euron.

indikatorer10

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar