Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Risken för en kortsiktig rekyl är stor men mitt huvudspår är att den inte kommer att få OMXS30 att etablera sig under den fallande stödlinjen som förbinder de mest signifikanta topparna sedan slutet av april. Fram till så blir fallet kommer jag tolka det som att förutsättningarna är mycket goda för ytterligare uppångar, men MACD signalerar nu att risken för en rekyl inom kort är stor. Jag är positiv till indexet men inte sugen på att jaga priset kring denna nivå men det innebär inte att jag är sugen på att gå emot den starka rådande trenden utan bara vänta till nästa fortsättningsformation är ett faktum.”
Varje dag den senaste veckan har OMXS30 testat av den kortare sentimentsnivån EMA-8 som i torsdags punkterades med en dagsstängning. Veckan avslutades med tvära kast till stor del beroende på stora rörelser i bankaktierna, framförallt SEB som enligt Uppdrag Granskning påstår att de har uppgifter om eventuell penningtvätt i Baltikum. Bankens presschef Frank Hojem uppgav för Dagens Industri att banken inte sett några tecken på att den ”systematiskt skulle ha utnyttjats” för penningtvätt, vilket åtminstone tillfälligt dämpade nedgångarna. Totalt backade OMXS30 med 0,9 procent den gångna veckan vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu skrivs till 24,7 procent.
Bästa sektorer och de enda som stängde på plus den gångna veckan blev verkstad och teknik medan hälsovård och detaljhandel gick sämst. Hemfosa, Kinnevik A och Ratos gick starkt medan SEB och Veoneer tillhörde förlorarna.
OMXS30 befinner står och slår i ett område mellan 1728-1780 och all rörelser mellan dessa nivåer tolkar jag som en konsolodering med allt vad detta innebär att slagig handel med tvära kast.
Den gångna veckan punkterades bekräftelsenivåer hos bla RSI-14, %b och Stochastic, det blir nu intressant att se om vi åter får se köparna komma tillbaks och ta ut ATH-noteringen vid 1780 eller om den påbörjade rekylen inte är klar.
Ichimokuanalysen indikerar en reaktionsdag måndag-onsdag nästa vecka och om så blir fallet ska det bli intressant att se om det blir för upp- eller nedgång.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som positiv. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till +1,3 vilket innebär att vi företrädesvis ska applicera trendföljande strategier och köpa rekyler följt av positiva fortsättningsformationer.
Volymen har bortsett från i onsdags och fredags noterats under det dagliga snittet den gångna veckan men även om volymbalansen avtagit i styrka noteras den fortfarande över tremånaderssnittet, vilket är en positiv pusselbit.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1774 följt av 1780 och dubbelnollenivån vid 1800.
På nedsidan hittar vi närmast 1750 följt av 1742 och 1728.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv så länge vi ser nya högre bottnar och pivottoppar samtidigt som indexet noteras äver ett stigande MA-20.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 19 av de 33 senaste åren (58%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit +0,2 procent. Indexet har stigit 7 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt +0,01 procent högre.
Sammanfattning: Trenden är uppåt både på kort- och längre sikt men efter två kraftfulla uppgångsvågor kan köparna behöva en paus för att ackumulera den eventuella obalans som uppstått. Ackumulationen kan ske antingen genom en konsolidering, som vi ser nu, eller en rekyl. Om de punkterade bekräftelsenivåerna leder till en rekyl talar, åtminstone än så länge, det mesta för att den kommer att sugas upp innan den övergår i ett mer bestående säljtryck. Mitt huvudspår är att utbrottet, när ackumulationszonen eliminerat obalansen, kommer att ske upp mot i första hand 1800-nivån. En stängning under fredagens lägsta vid 1742 indikerar i första hand en rekyl ner mot 1728 eller eventuellt 1700-nivån.
Motstånd: 1774 / 1780 / 1800 / 1807 / 1820
Stöd: 1750 / 1742-1739 / 1728 / 1707 / 1700
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 37.