OMXS30 upp 5,7%

Det känns som en evighet sedan börsen steg två dagar i rad. Omsättningen var betydligt bättre än på länge, 14,3 miljarder kronor.

Banker var vinnare med draghjälp från Citigroup och att Bank of America säger sig inte behöva ta in mer kapital. SEB rusade hela 26 procent. ÄVen verkstad gick starkt och Volvo B steg 9,4 procent till 40,70. Både banker och verkstad har i och för sig pressats hårt de senaste veckorna. Vilket stämmer även på Ericsson som gått väldigt starkt den senaste tiden och inte backat på samma sätt som börsen i övrigt. Idag steg Ericsson med måttliga 0,7 procent.

090309_3_omxs30OMXS30 bröt upp genom taket i den fallande trendkanalen med kraft direkt på morgonen och höll sig ovanför de längre glidande medelvärdena hela dagen. När börsen stängde blev det till slut en uppgång på hela 5,69 procent och kursen 650,61. Det är många som förutspår att detta var starten på en längre uppgång, jag tror dock att man inte skall dra för långtgående slutsatser av denna uppgång. Innan vi ropar hej måste jag flagga upp för att det är en divergens mellan kursen och MACD-histogrammet, som mycket väl kan leda till en rekyl nedåt. Närmast väntar ett test av motståndet runt 660 och på nedsidan är det först 640 som bildar ett stöd.

Några bidragande orsaker till börsrallyt:
– Citigroup kom med ett oväntat uttalande om att resultatet blir mycket bättre än tidigare förhoppningar.
– Oljepriset verkar ha nått botten, trots att dollarn stiger.
– Koppar- och råvarupriserna stiger, trots att dollarn stiger.
– Australien säger nu att de inte är beredda att sänka räntan mer, beroende på att kreditmarknaden ser bättre ut än för bara någon månad sedan.

Anders Borg sade på en presskonferens efter Ekofinmötet att kronan kommer att förbli svag så länge världsekonomin försvagas, men att det fel att tro att denna tillfälliga försvagning skall ge några bestående exportfördelar.

1848_compxI USA stiger börserna kraftigt och när detta skrivs kl. 18:48 befinner sig Nasdaq 6,18 procent upp.

– Oljepriset var under dagen lite skvalpigt runt nollstrecket.
– Alla metaller gick upp på London Metal Exchange, delvis pga den sjunkande dollarn.

 

  • I DagensPS kan man läsa om hur Volvo PVskall bli Svenskt igen.
  • Dagens Nyheter skriver om kronans utveckling idag.
  • Kina riskerar deflation läser du mer om på SvD.
  • Ben Bernanke kräver globala kontroller för att förhindra framtida krascher.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar