Stockholmsbörsen: För första gången på under detta decennium togs den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000, 2007 och 2011 ut i fredags. I diagrammet kan vi tydligt se hur det påverkade sentimentet. Direkt i samband med fredagens inledning markerades 1148 som en viktig utbrottsnivå. Efter att nivån passerades var det ”bara att åka med”. Det var först en timme innan stängning som det blev lite ”lurigt” men den sista halvtimmen kom köparna tillbaks med besked. Stängningskursen 1158,5 motsvarade en uppgång med 1,0 procent. Det var bra bredd i uppgången då hela 87 procent av de aktier jag dagligen bevakar deltog i uppgången.
Föregående vecka slutade med en uppgång på 2,0 procent vilket innebär att uppgången hittills i år uppgång för OMXS30 nu uppgår till 4,9 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.
Fredagens kursstapel stängde som en grön closing marubozu där jag nu bevakar 1152 som en viktig sentimentsnivå. Det är positivt om kursen håller sig kvar ovanför nivån men under kan fyndblankarna söka sig in. Jag skrev i fredags att de som sitter med köpta positioner kan göra det tills EMA-5 stänger under EMA-14 i dagsgrafen och man behöver för tillfället inte krångla till det mer än så.
Både den långa-, medellånga- och korta trenden är uppåtriktade med kursstaplarna klart ovanför och då ska vi navigera för uppgång tills vi får en säljsignal. I fredags nåddes mittlinjen i den medellånga stigande trendkanalen och det ska bli intressant att se om det kan få köparna att vackla eller om nivån passeras och 1067 nås relativt snabbt.
Det är tydliga negativa divergenser i de flesta momentumindikatorer men inte några tendenser på att bekräftelsenivåer för sälj är på väg att punkteras.
Jag är både lång- och kortsiktigt positiv till indexet så länge inte 1119 punkteras och bekräftats, men inte helt säker på att den andhämtningspaus som indexet befinner sig i är färdig.
De bästa sektorerna i fredags var finans och konsumentrelaterade produkter.
Av de aktier jag bevakar steg Swedish Match 8+2,7%), Getinge (+2,5%), Swedbank (+2,2%) och SCA B (2,0%) mest. Sämst gick Nokia (-6,8%), Axis (-2,7%) och SSAB A (-2,1%). Nokia noteras nu kring marubozulinjen från den 10 januari vilket blir intressant att följa.
Högst omsatta aktier i fredags blev Volvo 855 Mkr (+1,6%), HM B 745 MKr (+1,5%), Eric 620 Mkr (+1,5%), Nokia 600 Mkr (-6,8%), SCA 595 Mkr (+2,0%) och Swedbank 536 Mkr (+2,2%).
OMXS30 inför veckostarten: För första gången togs motståndslinjen som förbinder topparna från 2000/2007/2011 ut i fredags och den tilltagande optimismen gick inte att dölja. Nu närmar sig jämviktslinjen i den stigande kanalen samtidigt som vi går in i den positivare delen av månaden. En första varning får vi om 1152 punkteras men framförallt är det viktigt att inte den fallande stödlinjen som inför dagen hittas vid 1149 håller.
SP500: Köparna dominerar helt för tillfället och det syns i månadsgrafen där vi får gå tillbaks till mars 2010 för att hitta liknande styrka i en positiv trend. Nu går vi dessutom in i den positiva månadseffekten och den första mjuka säljsignalen får vi inte förrän 1467 punkteras men vi förflytta oss ner till 1452 för att vi ska få en lägre lokal botten.
Intresseklubben antecknar:
– IMF-klubbens chef Christine Lagarde anser att USA måste skapa en långsiktig plan för underskottet eller riskeras den globala ekonomin
– SEB får höjd rek av Barclays
– Irlands plan för åtstramningar accepteras inte av ECB
– Börsveckan rekar Kungsleden, Aerocrine och avråder från Byggmax
– Haldex får köprek i DI.se
– Toyota är åter världens största biltillverkare
– Ryanair redovisar åter ett rekordresultat
– Swedbank får höjd rek av Barclays och Cheuvreux
Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Elanders (kl 11.00-13.00), Midway (kl 15.00-16.00)
Utländska rapporter idag:
– Caterpillar (kl 13.30), Ryanair, Yahoo (efter USA-börsernas stängning)
Håll koll på följande tider idag:
– Tyskland: importpriser december kl 8.00
– SCB: handelsbalans december kl 9.30
– SCB: finansmarknadsstatistik december kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandel december kl 9.30
– EMU: M3 december kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Italien: obligationsemission kl 11.00
* USA: order varaktiga varor december kl 14.30
– USA: kontrakterade husköp december kl 16.00
USA: Torsdagens utbrottsförsök skulle visa sig vara falskt men i fredags kom köparna tillbaks och lyckades få till ytterligare en stängning ovanför den viktiga 1500-nivån, dock inte med någon övertygande marginal. Stängningen vid 1502,7 motsvarade en uppgång med 0,5 procent. Försäljningen av nya hem i USA steg under 2012 till den högsta nivån sedan 2009 vilket tolkas som ett av de tydligaste tecknen på att ekonomin har vänt upp. Bilförsäljningen väntas ha ökat uppemot 15 procent under 2012 och ha fortsatt upp även under januari. Bästa sektorer blev sällanköpsvaror och energirelaterade varor medan guld- och dollarrelaterade bolag hade den sämsta utvecklingen. Bästa börsindex blev småbolagsindexet Russell 2000 som steg med 0,6 procent. Det var den åttonde dagen i rad som S&P 500 stängde på plus och Dow Jones har stängt på plus vid 11 av de senaste 12 börsdagarna. Den obrutna uppgångsfasen är den längsta sedan 2004.
Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier under fredagen vilket var den lägsta omsättningen under veckan, men trots det 1,8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 368 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg. Föregående vecka slutade med en uppgång på 1,1 procent och hittills i år har S&P 500 stigit med 7,2 procent och Nasdaq composite 6,4 procent.
Apple fortsatte ner med xxx procent även i fredags och befinner sig nu långt ner i den fallande trendkanalen. Även om vi kan förvänta oss kraftiga uppstudsar har vi nu en bekräftad långsiktig säljsignal som indikerar en nedgång till 350-dollars nivån.
Uppgången fortsätter i den övre delen av den medellånga stigande kanalen, nära taket. Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet är stigande och kursen befinner sig en bra bit ovanför nivån. Primärtrenden (MA-200D) lutar uppåt och noteras inför veckostarten kring 1397. Det kortare sentimentet som jag beskriver som kursen i relation till 20- respektive 50-dagars medelvärde är positiva (kursstaplarna ovanför dessa medelvärden som dessutom stiger).
Asien: För fjärde månaden i rad steg verkstadsföretagens intäkter i Kina vilket har fått metallpriserna att stiga och därmed satt en tydlig stämpel på de kinesiska börserna. Den sydkoreanska wonen sjönk till den lägsta nivån sedan i september. Den kinesiska Shanghaibörsen stiger mer än 2 procen och i Hong Kong stiger Hang Seng med ungefär en halv procent. Trots att den japanska finansministern ihärdigt dementerar att det är en medveten devalveringsstrategi genom de föreslagna stimulanspaketen fortsätter yenen att försvagas mot de flesta valutor även om nedgången hittills idag är relativt marginell. Stora investerare fortsätter att blanka yenen hårt på förhoppningar om fallande kurser.