Nu vänder det upp – eller ner…

Flera indikatorer pekar på att vi sett det värsta av krisen och att ekonomin bottnat ur. Är det verkligen så enkelt?

Makrostatistik från USA har varit usel, men inte så mycket sämre än förväntat och helt plötsligt tolkas det positivt… Dessa inte fullt så negativa siffror har fått börsen att rusa under mars, men stopp och belägg har den verkligen rusat? Ja, i procent har börsen gått upp rejält, men det är från ganska låga nivåer.

Igår kom svensk statistik från SCB som visar att den svenska industriproduktionen föll med 23 procent i februari, jämfört med samma tid förra året. Jämför man denna siffra med januari i år, var det 2,2 procent sämre än januari, men det är ändå en mindre nedgång än vad det varit tidigare månader.

Den totala orderingången från hemmamarknaden steg med 3,1 procent från januari till februari, däremot sjönk orderingången från exportmarknaderna med 8,8 procent.

Jämfört med februari i fjol sjönk den totala orderingången med 30 procent och det enskilt raset hittar vi i fordonsindustrin som backar hela 61 procent.

Vad kommer nu dessa siffor att innebära för kvartalsrapporterna och börsen framöver?
Tyvärr brukar det vara så att efter en rejäl nedgång brukar det bli några kortvariga rallyn och därefter en rejäl urblåsning. Risken är stor att många nu hoppar på tåget för att inte ”missa uppgången” och får sedan stora skälvan när uppgången inte håller i sig. Nu kommer kvartalsrapporterna slag i slag och är de inte mycket sämre än väntat kanske uppgången håller i sig ett tag. Ni som gått in i långa positioner, se till att hålla koll på stöd- och motståndsnivåer, var beredd att sälja av när de bryts.

I e24 kan vi läsa att reklammarknaden faller med tio procent. Analytiker på SEB Enskilda tror att vändningen dröjer, till skillnad mot IRM tror han att vändningen kommer att dröja till någon gång 2010. Personligen tror jag att tidningsreklam och gammaldags papperreklam aldrig mer kommer tillbaks med någon större kraft, eller oxå är det bara som jag hoppas…

Börsen var uppåt på den förkortade handelsdagen under skärtorsdagen. Jag ber om ursäkt för att jag inte kunde klockan igår morsen och skrev att börsen stängde en timme tidigare än den gjorde.

Bank- och verkstadaktierna lyfte börsen som steg 1,5 procent och stängde på 717,7 under en blygsam omsättning som uppgick till 5,4 miljarder kronor. Motståndsnivån runt 725 närmar sig och det skall bli spännande att se hur veckan startar.

Swedbank steg 1,4 procent till 35,90, SEB A avancerade 2,3 procent till 30,70 och Nordea slutade 3,1 procent upp på 49,40.

Ericsson steg 1,9 procent till 74,80 och har en del att bevisa när kvartalsrapporten kommer. Skall den vara lika positiv som förra rapporten? Antal ordrar har minskat men enligt uppgifter till Dagens Industri skall de ordrar bolaget fått vara betydligt färre men större.

Bland skogsbolagen fortsatte uppgången för Billerud som stigit oavbrutet den senaste veckan. Förhoppningar om en vändning för skogsindustrin uppges vara den bidragande orsaken. Aktien steg med 19,5 procent till 29,40 kronor.

Aktier som brukar gå bra när börsen är skakig, ex.vis läkemedel gick igår sämre än börsen i övrigt.

I USA tycker en majoritet av befolkningen att det är lika bra att låta GM och Chrysler gå i konkurs och att det är fel att ge mer stöd åt den föråldrade amerikanska bilindustrin. Obama köper 17600 miljöbilar, varav 2500 hybridbilar. Det skulle vara intressant att veta om övriga 15000 bilar är etanolbilar som skall ha mat i tanken. Det vore skandal tycker jag.

– För övrigt tycker precis som vi kan läsa i DN.se i dag att mediebevakningen av Annika Östberg är helt okritisk. Hur kan en person som själv valt att knarka, själv valt att delta vid två mord som hon kunde avstyrt eller försökt att förhindra. När en journalist som Tom Alandh skönmålar henne för att själv bygga på sitt eget kändisskap, vilket han visat tidigare i helt okritiska reportage från västbanken. Trist att journalister som han får så stor plats. Annika är kriminell och och ingen fotomodell som det är synd om. (Det kostade 650.000 kronor att få ”hem” henne till Sverige).Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar