(Nyhetsbyrån Direkt): Stämningen på börserna tyngdes även på onsdagen av oro över den kinesiska ekonomin efter svaghetstecken i helgens data. Samtidigt stärktes oron över utvecklingen i Ukraina.
Fler europeiska ministrar sade på tisdagen att Ryssland kan riskera sanktioner om de inte ändrar sin hållning i konflikten om Krim till nästa vecka.
”Vi såg en ganska hälsosam försäljning baserat på Kinas handelsstatistik och den potentiella ryska expansionen. Investerarna bekymrar sig fortfarande för
utvecklingen, vilket ökar efterfrågan på säkra tillgångar som amerikanska statspapper och guld. Samtidigt ser vi att aktiemarknaden inte är helt ute ur bilden”, sade Walter Hellwig på BB&T Wealth Management, till Bloomberg News.
Stockholmsbörsen igår: Onsdagen inleddes med ett nedställ men vid stödnivån 1342 kom köparna tillbaks men vid gapmotståndet föll kursen tillbaks något för att till slut stänga vid 1346,4 vilket motsvarade en nedgång med 0,9 procent. Inför torsdagen håller jag koll på framförallt 1342, 1354-1356 och 1364.
Det pattern gap som inledde onsdagen täpptes inte till igår men i den positiva vågskålen hamnar ändå att köparna sög upp säljtrycket vid stödet 1342.
Studerar vi balansstaplar har vi nu fått en signal om att en trendfas nedåt kan vara inledd. Det fick vi i och för sig även den 3 mars men den signalen visade sig bli falsk. Dessförinnan får vi förflytta oss tillbaks till den 24 januari för att hitta ett liknande utseende.
Marsstapeln omfamnas än så länge helt av februari månads box och för tillfället noteras den med en relativt lång svans på ovansidan. I veckodiagrammet råder en negativ omslagsformation, men det är ju två dagar kvar och mycket kan hända.
Gårdagens volym var lägre än i tisdags och dessutom 12 procent lägre än det genomsnittliga snittet för de senaste 3 månaderna.
Ingen sektor stängde på plus igår (jag räknar ju som ni vet inte kraftbolagen). Sämst gick teknologi och basråvaror.
Totalt steg 132 aktier igår medan 358 stängde ner. Endast 12 procent av aktierna på large cap steg igår. Jag har sagt det tidigare och det gäller fortfarande: ”Isen börjar bli tunnare”. Ju färre aktier som bär uppgångarna desto mer fragila.
Högst omsatta aktier igår var Swedbank A där aktier för 775 miljoner kronor bytte ägare. Nordea kom på andra plats med 653 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev H&M B med totalt 641 miljoner kronors omsättning.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Skanska B (+1,3%) följt av ABB (+0,4%) och Alfa Laval (+0,4%). Sämst gick Nokia (-2,4%), MTG B (-2,4%) följt av Sandvik (-2,3%).
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Bwin (kl 8.00), Lufthansa (kl 7.30)
STÄMMOR
– AIK Fotboll, Delarka, Sydbank
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Africa Oil: vd Keith Hill håller presentation på Berns i Stockholm kl 18.00
BÖRSSTATISTIK
– Swedol: försäljningsrapport för februari kl 8.50
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– BE Group: meddelar preliminärt utfall i nyemission
– Metallvärden: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Victoria Park: anmälningstid i nyemission avslutas
EXKLUSIVE UTDELNING
– Axfood (15:00 kr)
MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder januari kl 0.50 (mycket högre än väntat)
– Storbritannien: Rics husprisindex februari kl 1.01 (lägre än väntat)
* Australien: Arbetslöshetssiffror (något fler sysselsatta)
– Nya Zeeland: Styrräntan höjdes till 2,75% mot tidigare 2,50%
* Kina: industriproduktion, detaljhandel, fasta investeringar februari kl 6.30
* Sydkorea: Lämnar styrräntan oförändrad på 2,5%
– Frankrike: KPI februari kl 8.45
– SCB: arbetslöshet (AKU) februari kl 9.30
– Irland: BNP 4 kv kl 12.00
– Irland: KPI februari kl 12.00
– USA: detaljhandel februari kl 13.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 10 kl 13.30
– USA: importpriser februari kl 13.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 14.45
– USA: lager osålda varor januari kl 15.00
USA: I samband med inledningen testades stödnivån kring 1854 där även 20-dagars medelvärde mötte upp. Köparna sög effektivt upp säljtrycket och två timmar efter öppningen hade den initiala nedgången eliminerats. Resten av dagen blev en skvalpig tillställning men stängningen var stark och nådde åter upp till dagshögsta vid 1868,2 som låg i nivå med tisdagens stängning.
Gårdagens kursstapel testade inledningsvis av 20-dagars medelvärde men vände upp och bildade en lång svans på nedsidan, en tydlig fortsättningsformation. Det var samtidigt viktigt att det sekundära stödet vid 1850 höll. Så länge 1850 är intakt på nedsidan och 1884 på ovansidan ska vi dock vara beredda på fortsatt slagig handel när nivåerna närmar sig. Måndagens kursstapel var som jag skrev igår en negativ omslagsformation och jag blir inte förvånad om vi får se en tydligare rekyl inledas inom kort. Vad är då kort? Ja, några dagar till några veckor…
Igår var det åter mer åt ”risk on” då Nasdaq composite, småbolagsindexet Russell 2000 och IT-bolagen gick bäst.
Volymen igår var något lägre än i tisdags och 12 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer under onsdagen blev (egentligen kraftbolag) teknologi och basråvaror. Sämsta sektorer blev telekomtjänster och verkstad men nedgångarna var marginella.
Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer för att studera riskaptiten steg igår. Apple fortsatte upp med 0,1 procent till $536,6. Google vände upp och steg med 0,6 procent till $1207,3. Twitter fortsatte upp med 0,9 procent för att stänga vid $54,5 och den sociala kollegan Facebook hämtade igen lite av tisdagens nedgång och steg med 1,1 procent för att stänga vid $70,9.
Asien: Idag är det breda återhämtningar på börserna i de asiatiska tidszonerna.
Nikkei: +0,5%
Kospi: +0,6%
Shanghai: +1,2%
Hang Seng: +0,2%
Taiwan: +1,2%
All Ordinaries: +0,5%