Nu närmar sig de viktiga motstånden

sammanfattningNEW YORK: STEGVIS RÄNTEHÖJNING SÄGER YELLEN, BANK UPP,S&P +0,4%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna avslutade fredagens börshandel på veckohögsta nivå. Wall Street riktade sin uppmärksamhet mot Janet Yellen, som i sitt tal på Harvard uttryckte att räntan bör höjas stegvis de kommande månaderna.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,3 procent till 17.873. S&P 500, som upplevde sin största veckouppgång sedan mars, steg 0,4 procent vid 2.099. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,7 procent till 4.933.

Omkring 840 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.500 miljoner aktier omsatts.

Den stora punkten på agendan för börshandeln på fredagen var Yellens tal på Harvards universitet. Fed-chefen framförde att det är lämpligt att ”gradvis och försiktigt höja räntan” inom de kommande månaderna. Den amerikanska börsen sjönk initialt på uttalandet, men mycket marginellt för att sedan återhämta sig igen. Dollarn stärktes till sin högsta nivå på två månader, medan priset på amerikanska stadspapper backade något.

”Vi väntar på mycket statistik de kommande veckorna, vilket Yellen har i åtanke i kvällens tal. Vår tro är att vi kommer att se två räntehöjningar i år. Att det blir redan i juni verkar inte troligt i och med Brexit-omröstningen, men juli framstår som mer sannolikt”, sade Nadia Lovell, aktiespecialist på JP Morgan Private Bank i New York, till Bloomberg News.

Telekom och bank var bäst i klassen, med storbankerna Bank of America och Citi Group som indexhöjare. Telekombolaget Verizon Communications klättrade nästan 1 procent, efter en överrenskommelse med sina två arbetsfackföreningar som markerade slutet på en 44-dagars lång strejk av anställda.

Bland dagens vinnare tillhörde skönhetsbolaget Ulta Salon Cosmetics & Fragrance som rusade 8,5 procent. Detta efter att ha uppgett att intäkterna i det tredje kvartalet kommer överstiga analytikernas förväntningar.

En stegring upplevde även Hewlett Packard, men med 5 procent. Bolaget rapporterade högre försäljningssiffror än förväntat i kvartalet, vilket gillades av marknaden.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 1,85 procent.


 

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Läget är för tillfället mycket svårbedömt men så länge inte någon av de tidigare allt lägre topparna tas ut talar mer för att expansionen kommer att ske söderut när den pågånde uppstudsen är avklarad. Så länge vi inte får en stängning under EMA-8 talar mer för fortsatt uppgång.”

Veckan inleddes med en mindre pausstapel för att sedan åter ta fart uppåt. Totalt steg den gångna veckan med 2,5 procent vilket innebär att årets nedgång reducerats till 4,9 procent.

I månadsgrafen noteras maj månad än så länge som en hammer men varken mars eller aprils högsta har tagits ut. Veckostapeln var den kraftigaste sedan början av mars. Cykliskt har det nu gått 15 dagar sedan lågpunkten den 6 maj och om toppen i sjuveckorscykeln noteras innan onsdag har vi en tendens till vänsterställt utseende (låg riskaptit).

Volymen den gångna veckan var högst i tisdags men har sedan avtagit dag för dag och noterades i fredags hela 32 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Samma mönster gäller hur många aktier som deltagit i uppgångarna och det har varit alldeles för få för att jag ska tolka uppgången som ”bärig”. I fredags var det bara 47 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg. Bästa sektorer den gångna veckan blev finans och basråvaror. Ingen sektor stängde veckan på minus. Stora bolag hade en bättre utveckling är mindre bolag vilket oxå kan vara en indikation på något mer defensiv syn.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

NGM
– ASTG, Exeotech invest

FIRST NORTH
– Auriant Mining, Ivisys, Kontigo Care, Unlimited Travel

AKTIETORGET
– Ecorub, Josab, Lucent Oil

STÄMMOR
– Catella, Imint, Immunovia, Lundin Petroleum (extra), Rottneros (ändrat datum fr 20/5), Xintela

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Immunicum: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 14/6)
– North Chemical: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/6)
– SJR: första dag för handel efter split 3:1
– SSAB: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA-börserna helgstängda pga Memorial Day
– Londonbörsen helgstängd pga Late May Bank Holiday

MAKROSTATISTIK
– Japan: detaljhandel april kl 1.50
– Frankrike: BNP (prel) 1 kv kl 8.45
– Spanien: KPI (prel) maj kl 9.00
– SCB: konjunkturstatistik, löner privat sektor mars kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex mars kl 9.30
* SCB: BNP 1 kv kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
* EMU: indikator företagsklimat maj kl 11.00
– Grekland: BNP (def) 1 kv kl 11.00
* Tyskland: KPI (prel) maj kl 14.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00

MAKRO ÖVRIGT
– EMU: konjunkturbarometer maj kl 11.00
* USA: helgstängt


 

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Om torsdagens lägsta vid 2026 punkteras är risken för en nedgång mot 1950-nivån. Så länge inte den positiva omslagsformationen från i torsdags och fredags fallerar navigerar vi vidare upp mot i första hand taket i den fallande kanalen följt av 2085 men det är först om 2111 tas ut och hålls som vi får en ny högre signifikant topp.”

Den gångna veckan inleddes lite trevande men redan under tisdagen togs både det korta kanaltaket och de kortare sentimentsnivåerna ut. Uppgången har fortsatt och veckostängningen vid 2099 innebar att veckan bjöd på en uppgång med 2,3 procent. Årets uppgång skrivs nu till 2,7 procent.

I veckografen som fick utseendet av en grön closing marubozu bjöds vi på en högsta veckostängningen sedan den 6 november. Nu möter den långsiktigt fallande motståndslinjen och toppen från den 20 april upp kring 2109-2111.

Bästa sektorer den gångna veckan blev teknologi och finans. Trots den positiva utvecklingen har relativt få aktier deltagit i uppgången vilket är ett litet orostecken.

Volymen har hela veckan legat under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna och i fredags avslutades veckan med en volym som var 20 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. För DJIA var volymen hela 48 procent lägre än snittet! VIX föll med 13,7 procent till 13,1 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2180 och 2020 den kommande månaden. Den låga nivån på VIX i relation till hur nära viktiga motstånd kursen noteras är det mycket som talar för att VIX är på väg att bottna och kanske vända upp vid den stigande stödlinjen som åter testas av.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar