Normalt positivt månadsskifte eller dubbeltopp?

sammanfattningNEW YORK: APPLE TYNGDE BÖRSERNA, RALLY I TWITTER, S&P -0,6%

STOCKHOLM (Direkt) På Wall Street backade aktiemarknaderna och stängde nära dagslägsta på fredagen,

Dow Jones Industrials avslutade dagen 0,7 procent lägre vid nivån 18.264. Nasdaq och S&P 500 tappade 0,6 procent till nivåerna 5.306 respektive 2.165.

Drygt 593 miljoner aktier omsattes på New York-börsen, vilket är nästan 29 procent under 20-dagarssnittet. På Nasdaq bytte nästan 403 miljoner aktier ägare, drygt 8 procent lägre än genomsnittsvolymen för de senaste 20 dagarna.

”Vi fick en bra vecka och konsolidering är en logisk rörelse, givet den osäkerhet som fortfarande råder och det kommande presidentvalet”, sade Cristoph Riniker på Julius Baer Group till Bloomberg News.

”Feds beslut är kortsiktigt positivt, men vi kommer fortfarande att få en räntehöjning och uppfattningen är att det kommer att hända i december”, fortsatte han.

Sektorerna fastighet och telekommunikation var de enda som stängde på plus. Bolag i de båda sektorerna är generellt högutdelare och ses som alternativ till räntebärande placeringar när räntenivån är låg. Fastighet ökade 0,3 procent och telekomsektorn steg 0,4 procent.

Sämsta sektor var energi, efter ett ganska dramatiskt fall i oljepriset efter ett uttalande från Saudiarabien om att ett samarbetsavtal för att begränsa produktionen vid mötet i Alger i nästa vecka inte är sannolikt. Oljepriset stängde omkring 4 procent lägre och energisektorn i S&P 500 backade 1,3 procent. Transocean, Devon Energy och Murphy Oil föll alla mer än 5 procent.

IT-sektorn var av olika anledningar fredagens nästjumbo efter en nedgång om 1 procent.

Facebooks aktie tyngdes av rapporter om att företaget blåst upp siffrorna för hur lång tid Facebook-användare ägnar åt att titta på annonsfilmer på sidan, genom att inte räkna visningar kortare än tre sekunder. Facebook bad om ursäkt för misstaget, men aktien backade änfå 1,6 procent.

Yahoos hantering av det enorma dataläckaget som avslöjades på torsdagen ifrågasätts. Yahoos vd Marissa Meyer ska enligt Financial Times ha vetat om nätverksintrånget i juli, samma månad som Verizon avtalade om att köpa Yahoos kärnverksamhet för nästan 5 miljarder dollar. Verizon fick reda på intrånget först för tio dagar sedan. Även ur användarsynpunkt kan man tycka att information om attacken borde ha meddelats tidigare. Yahoos aktie backade 3 procent. Verizon steg 0,4 procent

IT-säkerhetsbolaget Cyber Ark steg 1,7 procent.

Apple föll tvärt när en uppgift om att en analys baserad på uppgifter från återförsäljare i Europa och Asien visat att försäljningen av Iphone 7 under premiärhelgen var ungefär 25 procent lägre än försäljningen av Iphone 6S då den lanserades i fjol. Uppgiften kom från en tysk analysfirma kallad GFK, som inte vill avslöja någonting överhuvudtaget om sina analysresultat annat än till prenumeranter. Apple stängde 1,7 procent lägre.

Twitter omges av uppköpsrykten och aktien rusade mer än 21 procent. Salesforce sägs vara en av intressenterna. Salesforce-ägarna verkar inte se det positiva i en sådan affär, och aktien backade 5,6 procent.

Googles ägarbolag Alphabet ska vara en annan intressent, men den aktien rörde sig knappt.

Läkemedelsbolaget Endo International höjde prognoserna för helåret och meddelade samtidigt att vd:n byts ut. Aktien som tappat mer än 70 procent det senaste året, blev fredagens vinnare i S&P 500-indexet efter en uppgång om drygt 15 procent.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation på oförändrad nivå vid 1,62 procent.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”På kort och medellång sikt kan en punktering av 1400 som inte relativt omgående återtas trigga ytterligare säljtryck. Risken är dock stor för att det, så länge indexet fångas mellan 1445 och 1400 kommer att präglas av tvära kast och varannandagsrörelser.”

Inför fredagen skrev jag: ”Den pånyttfödda optimismen, efter räntebeskedet i onsdags, tog kursen igår ut 1445, dock mycket marginellt. Studerar vi den historiska utvecklingen när avståndet ner till primärtrenden varit lika stort och gummisnodden lika hårt spänd har vi i de flesta fall fått 1-2 dagars nedgång innan kursen fortsatt upp och stått högre en vecka senare.”

Veckan inleddes positivt och i torsdag togs den svansen från i onsdags ut och det ledde till ett nytt årshögsta men med minsta möjliga marginal. Totalt steg OMXS30 med hela 2,3 procent den gångna veckan vilket blev den kraftigaste gröna veckostapeln sedan i juli. Nedgången i år har nu reducerats till 0,6 procent.

Kursen vände ner i den rådande tradingrangen i fredags men den nivå som köparna kommer tillbaks och suger upp säljtrycket på nästa gång kommer säga mycket om chansen till ett lyckat utbrott av 1445-nivån. Redan stängningen i fredags indikerar goda förutsättningar för en positiv reversal och den kan vara värd att haka på.

Volymen i fredags var betydligt lägre än i torsdags och 14 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Real X State

STÄMMOR
– A City Media (extra), Avega Group (extra), Bonava (extra), Dividend (extra), K2A (extra), Oasmia

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Elekta: kapitalmarknadspresentation i Boston (svensk tid) kl 15.00-17.30

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Kopy Goldfields: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 10/10)
– Scandidos: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Swemet: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 10/10)

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: IFO-index september kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: försäljning nya hem augusti kl 16.00


 

USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ” Indexet är fångat i en range mellan 2194 och 2120. Risken för skvalpiga rörelser är stora tills någon av dessa nivåer tas ut eller punkteras. Vi får en köpsignal om taket vid 2194 tas ut men en signal från säljarna att de inte är ”klara” om 2100 punkteras med tydlighet.”

I fredags skrev jag: ”Så länge vi inte ser några tecken på att säljarna tar över och de kortare sentimentsindikatorerna punkteras talar mer för fortsatt upp- än nedgång.”

Veckan inleddes med osäkerhet och dagsstängningar på samma nivå men efter beskedet att styrräntan hålls kvar tilltog riskaptiten och veckan stängde på ett plus på 1,2 procent. Fredagen inleddes med ett negativt gap som punkterade torsdagens lägsta och kursen fortsatte ner och stängde kring dagslägsta vid 2164,7 vilket motsvarade en nedgång med 0,6 procent. Indexet har stigit med 5,9 procent sedan årsskiftet.

Så länge köparna kommer tillbaks och suger upp säljtrycket på allt högre nivåer men så länge tradingrangen mellan 2194-2120 är intakt ska vi inte bli förvånade om det blir en del tvära kast.

Volymen i fredagslåg i nivå med torsdagen och det var ungefär 8 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Ingen sektor stängde på plus i fredags men telekom och fastighetsbolag klarade sig bäst. Sämst gick energi följt av teknologi efter ett ganska dramatiskt fall i oljepriset efter ett uttalande från Saudiarabien om att ett samarbetsavtal för att begränsa produktionen vid mötet i Alger i nästa vecka inte är sannolikt. Apple föll tvärt när en uppgift om att en analys baserad på uppgifter från återförsäljare i Europa och Asien visat att försäljningen av Iphone 7 under premiärhelgen var ungefär 25 procent lägre än försäljningen av Iphone 6S då den lanserades i fjol.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar