Börsveckan som gick, V45 och kommande vecka

Veckan började uppåt men avslutades med tre dagar och nedåtgående kurser. Michiganindexet som tar tempen på sinnesstämningen bland amerikanska konsumter kom in något bättre än väntat.

Stockholmsbörsen backade 0,4 procent i veckan och tyngdes av IT-sektorns nedgång å 2,2 procent efter Ciscos svaga framtidsutsikter.

Allt fler röster som ifrågasätter QE2 och Kina börjar investera allt mer i fasta tillgångar istället för amerikanska statspapper, vilket kan sätta spår i den amerikanska återhämtningen.

På den svenska börsen ser det i alla fall på kort sikt ut som det börjar gå tungt och det är kanske inte så konstigt. Som jag ”pratat om” länge är målkursen antingen 1130 eller 1200 och bägge nivåerna närmar sig. Det blir allt svårare att hitta värdepapper som ser attraktiva ut. Vi kan tydligt se i MACD hur hastigheten (direkt proportionellt mot självförtroendet hos köparna) börjar avta genom att topparna blir allt lägre. Så länge indexet befinner sig ovanför MA-200 och de fyra trendlinjerna vi följer pekar uppåt skall vi naturligtvis navigera för en fortsatt uppgång. Vi kan nog få en sågtandad seg uppgång en bit till men det hade trots allt varit uppfriskande för de flesta med en rejäl urblåsning. Vi får snart besked på om köparna samlat tillräckligt med kraft för att ta sig upp igenom primärmotståndet 1120, eller om det är 1080 som ger vika och en nedgång för att åter testa av primärtrenden MA-200 vid 1030-1035.

Den gångna veckan har till stor del dominerats av diskussioner kring QE2 och om det verkligen kommer att få den önskade effekten på dollarn. Efter några dagars press har dollarn istället vänt upp. Ni kommer säkert ihåg mina inlägg för några veckor sedan där jag sade att det endast var 3 procent optimister för en dollaruppgång och att vi därför skulle vara försiktiga. I diagrammet kan vi se att dollarn föll i samband med QE2 men därefter har rekylen tagit dollarn upp över 50-dagars medelvärde och utmanar nu taket i den fallande kilen. Passeras taket ökar chansen för att vi nu istället får en uppgång mot primärtrenden MA-200 vid 7,20-7,30 istället för en fortsatt nedgång, det återstår dock ett par motståndsnivåer kring 6,93 och 7,05 som åter kan fälla dollarn. Att MACD nu etablerat sig ovanför nollinjen ser jag dock som ett styrkebesked för dollarn, åtminstone tillfälligt.

Guldpriset har nu varit uppe och vänt över 1400 dollar per uns, vilket är en fördubbling på två år och en 25-procentig uppgång sedan årsskiftet. Trots uppgången är det inga problem att hitta analyser och köprekommendationer med målkurser upp mot 2000 dollar per uns. Det är dock en bit kvar till toppen 1980 på 2300 dollar-nivån. Till skillnad mot många andra tillgångar ger inte guld någon utdelning eller ränta och har egentligen inget inneboende värde. Priset beror bara på att någon annan är villig att köpa – enbart på tekniska analys alltså.

Det enda man kan vara säker på när man köper guld på nuvarande nivåer är att man inte investerar utan spekulerar, vilket i sig inte behöver vara negativt. Om det är en bubbla eller ej vet jag inte, men det finns inte tillnärmelsevis så mycket guld i världen som det säljs i form av ETF:er och andra deriverande produkter.

Så fort stora hedgefonder slutar handla guld kommer priset att sjunka och den dag som Kina på allvar börjar höja sina räntor för att bekämpa inflationen kommer guldpriset drastiskt att falla.

Tekniskt har guldet varit uppe och vänt vid taket i den kortare stigande kanalen. Det har uppstått en divergens mot topparna i MACD som tyder på att vi kan se en rekyl ner mot 1350, 1300 eller primärtrenden MA-200 som möter upp vid ungefär 1250.

Brent råolja steg till toppen jag nämnde förra veckan vid 89 dollar där det tillfälligt tagit emot. Rekylen vi sett de senaste dagarna är enligt min karta en begränsad rekyl ner mot 50-dagars medelvärde vid 82 dollar. Topparna i momentumdiagrammen stiger och korrellerar mot topparna i prisgrafen. Så länge inte motsatsen bevisas vilket en punktering av 80 dollar skulle innebära är jag inställd på en fortsatt uppgång.
Förra veckans veckorapport hittar du här (V44).

Imorgon bitti är jag tillbaks igen med analyser och tyckande men nu är det hund och familj som gäller. Jag önskar alla läsare en fortsatt skön söndag!

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender, Wall Street, Gordon Gekko, banker, euro, dollar, krona, guld, troy ounce, USA, pension, Japan,  PIIGS, Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Storbritannien, Irland, Eniro krisar, Tyskland stora problemet, Grälet kan sluta i handelskrig, allt svårare att hitta fynden, Bernanke växlar inte ner, det är gasen i botten som gäller, Google lyfte Nasdaq, Negativ avslutning på börsveckan, Förnyad säljsignal i USD/SEK, Problemet med Fed:s QE2, bolånebubbla, bli en vinnare på småbolag, listklättrare, finansbubblor, skippa dyra PPM-rådgivare, kinesiska orosmoln

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar