Negativ omslagsformation med positiv underton

sammanfattningNEW YORK: REKORD PÅ NASDAQ TACK VARE GOOGLE, S&P500 +0,1%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna avslutade fredagen kring nollan, tyngde gjorde energisektorn.

Nasdaq gick desto starkare och satte ett nytt all time high tack vare Google som rapportrusade.

Börserna på andra sidan Atlanten har en bra vecka i ryggen i spåren av grekavtalet och återhämtningen på de kinesiska börserna som lugnat marknaden.

Den senaste veckans uppgång på S&P500 var den största på fyra månader och indexet noteras därmed precis under den tidigare rekordnoteringen från mitten av maj.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till nivån 18.086. S&P 500 ökade 0,1 procent till nivån 2.126 och det tekniktunga Nasdaq Composite stängde 0,9 procent högre till 5.210 vilket var en ny högsta notering för teknikindexet.

Omsättningen uppgick till 838 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,8 miljarder på Nasdaq.

”Just nu är det fokus på rapporterna, Google var en positiv överraskning. Jag tror dock att det kan bli ganska lugnt innan vi får en tydligare riktning från det internationella landskapet och rapportsäsongen”, sade Bill Schultz, placeringsdirektör vid McQueen Ball & Associates, till Bloomberg News.

Sektorsvis hade energi det tufft i spåren av minusnoteringar för oljan som inte orkade stå emot den starkare dollarn. Chevron backade drygt 1 procent och Chesapeake Energy tappade över 5 procent.

På rapportscenen trotsade Google det lugna börsklimatet genom att rusa 16 procent. Efter torsdagens börsstängning publicerade IT-jätten sin rapport för det andra kvartalet, med resultatsiffror väl över konsensus.

På samma tema fick också Honeywell ett positivt avslut på veckans sista handelsdag med plus 2 procent. Verkstadskonglomeratets vinst var marginellt högre än konsensus och bolaget guidade för något högre helårsresultat jämfört med tidigare prognos.

General Electrics rapport gjorde inget större avtryck i marknaden för aktien stängde marginellt på plus. Vinsten prickade förväntningarna.

Utanför rapportscenen fick Hertz en del uppmärksamhet efter att ha aviserat en omstruktureringsplan, inklusive åtgärder för att minska kostnaderna med så mycket som 300 miljoner dollar. Biluthyrningsföretagets aktie rusade 12 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 0,2 punkter lägre vid 2,34 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För lite mer än en vecka sedan skrev jag: ”På nedsidan bevakar jag nu 1500-nivån och om den punkteras zonen kring 1470/1450 där vi hittar ett kluster av stöd. Det krävs nu att 1538-nivån återtas relativt omgående för att inte det negativa sentimentet ska bita sig fast.”

Den gångna veckan inleddes med ett positivt gap och för andra veckan i rad skedde stängingen i den övre delen av veckostapeln, vilket är positivt. Veckouppgången skrivs till 2,8 procent efter att köparna lämnade tillbaks lite av uppgången i fredags. Årets uppgång skrivs nu till 11,7 procent och det är knappt 6 procent ner till årsmedelvärdet som noteras kring 1543.

Den kurstapel vi bjöds på i fredags där stängningen efter en initial uppgång åter nådde ner till öppningen som låg i nivå med torsdagens stängning kallas bearish meeting line. I min bok om candlesticks kan du läsa om denna ovanliga formation, som behöver en bekräftelse, på sidan 177.

Volymen i början av den gångna veckan noterades under det dagliga snittet men när lösendagen närmade sig i fredags tilltog volymerna rejält, vilket inte är så konstigt med tanke på hur många strukturerade produkter som behövt lösas in den senaste tiden.

Bästa sektorer den senaste veckan har varit basråvaror och teknologi. Sämst och den enda sektor som har stängt rött blev oljebolag. Alfa Laval, Boliden och SCA B noterade uppgångar på mellan 9-11 procent medan SKF B, Volvo B och Lundin Petroleum stod för de största nedgångarna.

Högst omsatta aktier i fredgags blev Volvo B, Nordea och Ericsson B. 275 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus i fredags medan 283 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Billerud Korsnäs (kl 10.00), Hexpol (kl 11.00), Nobia (kl 13.00), Poolia (kl 13.00)

FIRST NORTH
– Ellen

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
* Morgan Stanley (kl 13.00), IBM (kl 22.30)

STÄMMOR
– Light Lab (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Billerud Korsnäs: press- och analytikerkonferens kl 11.00
– Hexpol: telefonkonferens kl 12.00
– Nobia: rapportpresentation kl 14.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Tokyobörsen stängd

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove huspriser juli kl 1.01
– Tyskland: PPI juni kl 8.00
– EMU: bytesbalans maj kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45

CENTRALBANKER
– ECB: redovisar föregående veckas värdepappersköp kl 15.45

MAKRO ÖVRIGT
– Japan: helgdag ”Marine Day”

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen i fredags: För lite mer än en vecka sedan skrev jag: ”Gårdagens inledande nedställ innebar att både årsmedelvärdet kring 2052 och primärtrenden initialt punkterades men innan stängning hade köparna åter tagit över och effektuerat positiva reversalstaplar både i de kortare och längre tidsupplösningarna. På ovansidan möter 2085 upp som är en mycket viktig psykologisk vattendelare. Historiskt har vi sett indexet bilda lokala toppar i slutet av nästa vecka.”

Den gångna veckan inleddes med ett gap och fortsatte sedan uppåt och som helhet slutade veckan med en uppgång på 2,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 3,3 procent. Som jag påpekat en tid möter taket i den rådande tradingrangen upp kring 2135 och veckan avslutades med en doji kring denna motståndsnivå.

Volymen har under veckan noterats kring snittet för den senaste tre månaderna men i fredags var aktiviteten till stor del beroende på Google betydligt högre än snittet.

Den implicita vollan var i fredags nere på 8-månaderslägsta och vi får förflytta oss till den 8:e december för att hitta en lika låg nivå. Den verkliga vollan har däremot tilltagit sedan slutet av juni.

Google var största draglok på indexet i fredags efter en rapport som föll placerarkollektivet på läpparna. Aktien steg med hela 16 procent.

Asien: Det är blandad utveckling med viss dragning söderut på börserna i de asiatiska tidszonerna. Japan håller stängt för att fira ”Ocean day”. Den kinesiska Shanghaibörsen inledde upp efter uttalanden om ”oändliga stödmöjligheter från centralbankshåll och tog ut den psykologiska 4000-nivån men skvalpar när detta skrivs omkring mellan 3930 och 4920.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar