Motstånden närmar sig när veckan inleds!

Som väntat fick vi en positiv start på fredagen och indexet tog sig vid ett par tillfällen förbi motståndsnivån vid 935. Den sista timmen avtog dock riskaptiten och kursen föll tillbaks och stängde vid 927,15 som motsvarade en måttlig uppgång på 0,27 procent. Veckan stängde dock upp med 3,8 procent och det innebär att årets nedgång reducerades till 19,8 procent. Det saknades bredd i uppgången och endast 45 av de 65 aktier jag dagligen bevakar stängde högre än i torsdags. 17 aktier stängde med negativa förtecken och två oförändrat. De mindre defensiva bolagen gick bäst med Nibe i topp med en uppgång på hela 5,5 procent till 105,50 kronor. Sämst gick det för verkstadsaktier och råvaruaktier där SSAB föll med 3,3 procent. Eftersom det var lösendag fäster jag inte så mycket vikt vid den totala omsättningen som noterades kring snittet 15,5 miljarder kronor. SvD, VA

Ericsson B var högst omsatt i fredags följt av Atlas Copco och H&M. Det var måttliga uppgångar hos de fem högst omsatta aktierna.

Den avtagande bredden i uppgången och alltmer defensiva sektorers uppgång kan vara ett tecken på att uppgången är färdig för denna gång.

VIX (fear index) stängde igår på 31 vilket motsvarade en nedgång med 3,1 procent. Det innebär att stödnivån i konsolideringen punkteras, men för mig är det alldeles för knappt och det krävs att måndagen stänger lägre än 30 för att det skall räknas som ett utbrott värt namnet. Risken är nu istället stor för att vi just vid denna stödnivå får en vändning, som vi lärt oss, kan blir kraftfull. Som jag påtalat under i hela förra veckan kämpar politiker och finansminstrarna inom EU för att ”snacka upp marknaderna” och de senaste dagarna ser de ut att ha lyckats. Tänk dock på, som jag tjatat om många gånger, en bull- eller bearmarket skapas inte av några dagars upp- eller nedgång. Nivåer ovanför 30 hos VIX sägs öka nervositeten påtagligt och över 40 anses kraschrisken vara påtaglig. Det är först vid denna nivå som placerarkollektivet visar om de faktiskt tror på en fortsatt börsuppgång eller ej, än så länge indikerar VIX på fortsatt volitilitet över det normala. Tassa fortsatt fram med små positioner och var beredd på fortsatt tvära kast!

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,69 mot kronan vilket kan jämföras 6,59 i fredags. Gårdagens börsuppgångar fick kronan att stärkas mot både euron och dollarn. I fredags noterades USD/EUR i 0,72 men idag på morgonen har dollarn stärkts och noteras kring 0,73 mot euron när detta skrivs.

Råoljepriset (Brent) noterades i fredags morse i 112,8 dollar per fat men har fallit något under morgonen och noteras just nu i 111,95 dollar per fat.

Guldpriset har efter den parabolicliknande uppgången rekylerat tillbaks, men redan i fredags såg vi att köparna började komma tillbaks. I fredags morse kostade ett uns guld i 1770 dollar och nu på morgonen noteras ett uns i 1823 dollar.

Silverpriset noteras alltjämt i ett lågvollaläge. I fredags morse kostade ett uns silver 39,7 dollar men idag på morgonen har priset åter tagit sig förbi 40-dollarsnivång och noteras kring 40,6 dollar när detta skrivs.  

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan föll med 2 punkter till 2,08 procent.

Efter vändningen upp i tisdags var det många fyndköparna som fortfarande hoppas på att den kritiska 966/970-nivån skall tas ut. Att gå emot den fallande trenden är förenat med större risk än vad som är försvarbart (annat än i kortare day- och swingpositioner). Ett antal kritiska motstånd möter nu upp och den vändningsformation som är på väg att bildas kan få kursen att inleda veckan brant nedåt. Som kommentar till premiärminister Papandreous inställda USA-resa i helgen säger den grekiska finansministern Evangelos Venizelos:”Situationen är allvarlig i den meningen att vi måste fatta allvarliga, definitiva och heltäckande beslut”. Om de ”definitiva” beslutet är definitiv konkurs när två stora lån skall amorteras under tisdagen lär vi snart få veta…

Motstånd: 934-937 / 942-945 / 956-960 / 970/975
Stöd: 921 / 915 / 900 / 885 / 874 / 860 / 850 / 835 / 829 / 802 / 779
Allt fler hojtar nu om att det är köpläge men det är viktigare än någonsin att inte lyssna på fondförvaltare, banker, gammelmedia, fackföreningar och Christer Gardell. Kommer ni ihåg uttalanden som:
”Börsen är som en godisaffär” av Mats J Andersson den 22/8.
”Hedgefonder dödar börsen” av Christer Gardell den 12/7, därefter har Cevian förlorat över tio miljarder. Bra jobbat Christer.
”De kraftiga rasen skadar förtroendet för börsen, som blivit ett monster”. Christer Gardell den 10/8. SvD
”Köpläge i verkstad” ansåg Esbjörn Lundevall på SEB Aktiehandel den 23/8.
”Svenska banker är ett klipp” ansåg Nomura den 8/7…
”Godbitarna finns inom industrisektorn i höst” ansåg Jonas Olavi i förra veckan, vi får hoppas han får rätt.
”Jag ser ingen risk för fortsatta nedgångar” sade Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB den 13/9. (Jag analyserade förresten SEB i morse).

Brittiska huspriser steg under september med 0,7 procent enligt Rightmove.

Bank of Englands påtalar i sin kvartalsrapport att deras plan för obligationsköp har haft ”signifikanta ekonomiska” effekter på Storbritanniens finansiella system. Bank of England menar att obligationsköpen på 200 miljarder dollar ökat BNP med 1,5-2,0 procent. För mig (som inte begriper detta) verkar det som hål i huvudet att skapa BNP-tillväxt genom att köpa obligationer, dessa skall ju säljas vid senare tillfälle och för en novis som jag själv måste det väl få motsvarande negativa effekter vid ett senare tillfälle, eller har jag fått något om bakfoten? Märkligt att man istället för att skapa riktigt tillväxt klappar sig för bröstet och spekulerar upp BNP?!?!? Samtidigt höjs rösterna för att ”robothandeln” skadar börserna – jag förstår ärligt talat inte hur man tänker. SvD, VA

Jag har som ni säkert märkt ansträngt mig för att inte kommentera Saab-affären vilket jag gjorde aktivt för något år sedan. Även jag försöker, kan jag inte ”hålla tyst”. Clownen Muller har redan en ”ny plan”, helt klart en hel del gemensamt med ”Sickan” i Jönssonligan. Utgången blir i bägge fallen densamma – nämligen att misslyckande leder till en ny plan. Att inte låta bolaget gå i konkurs är idioti. Det kostar en massa pengar och försvårar för en eventuell köpare av konkursboet då värdet (om det varit något de senaste tio åren) minskar för varje dag, men det gör inte skulderna… När Victor Muller tog över ansvaret för Saab uppgick skulderna till 3 miljarder och nu närmar de sig i rekordfart 10 miljarder! Inte en bil har tillverkats de senaste fem månaderna. Vilken företagsledare som helst med ansvar för företaget hade naturligtvis anpassat personalstyrkan och varslat personal om man ser att produktionen inte kan upprätthållas. Victor Muller är definitionen på en usel företagsledare som drabbas av panik och handlingsförlamning. Istället för att ta tjuren vid hornen och lägga korten på bordet försöker han med billiga lögner blunda för att har försöker gasa sig ur en sladd på blankis som gränsar till en öppen vak! DN, AFV

Regeringen flörtar alltmer öppet med miljöpartiet och i helgen bestämde de tillsammans att satsa 850 miljoner kronor på migrationspolitiken. Enligt en opinionsundersökning som Novus gjort vill sex av tio MP-väljare samarbeta närmare med regeringen. Intressant att hela sju av tio S-väljare tycker det viktigaste fälla regeringens förslag tillsammans med Sverigedemokraterna. Vem är förvånad när Juholtarn står vid rodret! Social Populism och elda på med primitiva slagord á la 20-tal, känns fräscht och nyskapande…

Juholtarna vill att det skall lagstadgas om rätten till heltid för kvinnor! Bra Juholt! Visst var det bra i Sovjet när staten kunde bestämma vad som är bäst för landet, kanon! Fräscht och kreativt att tvinga arbetsgivarna att heltidsanställa, främjar verkligen utvecklingen!

Centern föreslår att man skall gå tillbaks till den tidigare formen av studentexamen för att man inte litar på att lärarna sätter riktiga betyg. Enligt mig ett idiotiskt förslag som bara visar att man saknar verklighetsförankring. En elev skall alltså kunna förhindras examen och godkänt för att man är nervös? 

Japan håller stängt idag!

Inga rapporter som intresserar mig idag.

SCA håller kapitalmarknadsdag och därför bör man undvika aktien idag och imorgon.

Håll koll på följande tider:
– Storbritannien: Rightmove huspriser september kl 1.01
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: byggproduktion juli kl 11.00
– USA: NAHB husmarknadsindex september kl 16.00

Efter en initial uppgång föll de amerikanska börsindexen tillbaks i fredags och noterades någon timme efter öppningen på minus. Efter  sågtandsliknande rörelser stängde indexet för femte dagen i rad på plus. Veckans slutkurs blev 1216,01 vilket motsvarade en uppgång för veckan på 5,4 procent och fredagens stängde på plus 0,57 procent. Häxfredagar är svåra att lägga någon större vikt vid då det är lösen av de flesta derivat, därför är volymen missvisande.

S&P 500 inför måndagen: Den fallande ränta och stigande dollarn stärker förutsättningarna för att den motståndsnivå som närmar sig kommer att hålla och att vi kan förvänta oss en fortsatt nedgång från nuvarande nivå. Vi skall agera säljare, eftersom S&P 500-indexet befinner sig i en nedtrend. Det skall nu bli spännande att se om nedstället blir lika kraftfullt som för några veckor sedan vilket inte skulle förvåna. Oavsett är det fortfarande hög volatilitet/risk och vi skall tassa fram med mindre positioner än normalt och med kortare tidshorisont än vanligt (vara snabbare att ta hem vinster och gärna minska affärsriskerna efter hand). Det är en mängd oroligheter i Europa och det är en hel del som talar för en grekisk konkurs (även om man benämner det default när det gäller länder) kan stå inför dörren, kanske redan under tisdagen då två stora lån förfaller. Det räcker inte med mycket ord, det krävs handling och det verkar inte grekerna ha förstått… Det är många faktorer som talar för att veckan inleds med brant fallande kurser.

Motstånd: 1223 / 1230 / 1245 / 1261 / 1274
Stöd: 1207 / 1198 / 1182 / 1167 / 1140-1136 / 1120 / 1101

I Asien är det mestadels nedgångar när veckan inleds. Japan håller stängt. Resultatet av ekofinmötet i Polen under helgen pekar snarare på allt större sprickor mellan länderna och ingen konkret plan presenterades för hur skuldkrisen skall lösas.

Sämst går det för banker, exportorienterade bolag och råvarubolag under måndagen. Basmetallpriserna och råoljepriserna faller, vilket har fått det kinesiska oljebolaget Cnooc att falla med 3,9 procent i Hong Kong. I Australien faller gruvjättarna BHP Billiton och Rio Tinto med 2,0 procent respektive 1,7 procent.

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar