Mindre uppgångar fram till arbetslöshetssiffror i em

Stockholmsbörsen: Som väntat lämnade ECB räntan oförändrad på 0,75 procent igår. ECB-chefen Mario Draghi noterade att bankens nya program med köp av statspapper har lättat på finansoron de senaste veckorna. Mario Draghi konstaterade vidare att euroländerna fortsätter att göra avsevärda framsteg med sina konsolideringsåtgärder. Bank of England lämnade oxå sin styrränta oförändrad. De något sämre arbetslöshetssiffrorna och konsumentförtroendet i USA gick i det närmaste oberört förbi.

Efter en inledande uppgång med 0,4 procent till 1085 tog säljarna över efter mindre än en kvart och pressade ner kursen till stödnivån 1076 som blev dagslägsta. Därefter var det relativt små rörelser fram till stängningen på 1083,1 som motsvarade en måttlig uppgång på 0,3 procent.

Summerar vi september månad kan vi konstatera en uppgång med 2,7 procent trots att den senaste veckan stängde på minus 2,5 procent.

Både i månadsgrafen och veckografen har vi nu fått negativa omslagsformationerhar de två senaste månaderna stängt svagt i den nedre halvan av kursstapeln.

Bästa sektorer under torsdagen blev detaljandel med draghjälp av H&M följt av fastigheter och konsumentservice. Sämst gick gruvbolagen, råvaror och telekom.

Av de 62 aktier jag dagligen bevakar steg precis hälften igår och 27 stängde på minus. 4 aktier stängde på samma kurs som i onsdags. Bäst gick PA Resources (+3,4%), Electrolux B (+1,7%) följt av Hennes & Mauritz B (+1,4%). Sämst gick Axis (-1,5%), Swedish Match och Boliden (-1,0%).

Högst omsatta aktier under gårdagen blev Volvo B 814 Mkr (+0,1%), HM B 673 Mkr (+1,4%) följt av Eric B 513 Mkr (+0,5%).

S&P 500: I och med att marubozulinjen vid 1448 tog ut i onsdags skapades bra förutsättningar för att torsdagen skulle bli positiv. Med facit vet vi att så blev fallet. Nu närmar sig 1475-1480 på ovansidan och på nedsidan är det viktigt att 1427 håller för under nivån kommer säljtrycket förmodligen att öka ordentligt.

OMXS30: Den senaste veckan har jag i första hand bevakat det tidigare gapstödet 1086 som fortfarande är ett intakt motstånd. Gårdagens svans från 50-dagars medelvärde och stängningen nära dagshögsta skapar goda förutsättningar för att nivån tas ut idag, sen ska utbrottet iofs bekräftas oxå men det diskuterar vi efter helgen. Viktigt att inte 1070 punkteras men den allra viktigaste nivån på nedsidan är fortfarande 1029, så klart.

Rapporter idag:
– Industrivärden (kl 10.00)

Övrigt:
– Finnair: trafiksiffror för september kl 8.00
– Börs: Carnegie håller pressträff om tillväxtmarknader kl 9.00
– Luxonen: presenterar substansvärde för september kl 11.00
– SAS: trafiksiffror för september kl 11.00
– East Cap Explorer: presenterar substansvärde för september
– Odd Molly: presenterar ordervärde för första halvåret (vår-sommar) 2013

Håll koll på följande tider idag:
* Den japanska centralbanken håller presskonferens
– SCB: tjänsteproduktion augusti kl 9.30
– Tyskland: industriorder augusti kl 12.00
* USA: sysselsättning september kl 14.30

USA: Nyanmälda arbetslösa och orderingången i den amerikanska industrin sjönk något mindre än väntat förra veckan (statistik tolkas lite som det passar). Förtroendet inför framtiden steg något visade konsumentindex över förra veckan. Förhoppningarna har stigit inför fredagens sysselsättningssiffra. Både ECB och Bank of England meddelade igår att de lämnar sina styrräntor på oförändrad nivå vilket låg i linje med förväntningarna. Bäst av börsindexen gick Nyse Comp som steg med 0,9 procent.
Finansbolag ledde uppgångarna medan teknologiaktier handlades på minus.

Efter en inledande uppgång på 0,8 procent noterades dagshögsta 1463 efter knappt en timmes handel. Därefter rörde sig indexet mellan 1457 och dagshögsta. Stängningen på 1461,6 motsvarade en uppgång med 0,7 procent. Det var den fjärde dagen i rad med stigande kurser.

Igår skrev jag: ”I och med att 1448-nivån togs ut, om än marginellt i onsdags har det kortare sentimentet stärkts”. Igår fick vi bevis på det och tolkningen av statistiken löd: ”Nedgångarna i antal arbetslösa och orderingången förra veckan kunde varit sämre vilket fick riskaptiten att tillta”.

Asien: Det är mestadels små uppgångar på de asiatiska börserna idag på morgonen. Japanska Nikkei och Hong Kong-börsen stiger vardera med 0,3 procent. I Australien stiger All Ordinaries med 0,9 procent. Kina håller stängt även idag.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar