Måndag 9/2-2009 –
Obama ”sedelpressen”

Stockholmsbörsen steg kraftigt under hela fredagen. Volvo lastvagnar var högst omsatt och steg våldsamt efter den urusla kvartalsrapporten där bolaget presenterade en förlust på 2,5 miljarder kronor. Aktien borde med all logik störtdyka, vad händer? Jo, aktien går upp mer än den någonsin gjort på en dag! Är marknaden konstig? Nej, det beror på att de enda som påverkar kursen på en aktie i väsentlig grad är de stora aktörerna, det lilla som alla vi andra handlar är som en piss i Nilen. Därför utlovar Volvo 4 miljarder i utdelning, innan börsen öppnar. Detta tar skruv och Volvo stiger med 16% till 40,60. I USA presenterades helt sanslöst dåliga jobbsiffror där nästan 600.000 personer blivit utan jobb bara i januari, detta fick de amerikanska börserna att rusa hämningslöst! Nej, de rusade nog inte bara därför utan för att Obama-administrationen kommer att få igenom ett nytt krispaket i början på den kommande veckan. Detta borde vara en varningsklocka, men marknaden tolkar det som att det kommer lägligt och kanske inte General Motors mfl behöver gå i konkurs på ytterligare några månader. Jippie?!?! OMXS30 slutade upp hela 4,25% på 670,54 under ganska skaplig omsättning på 17,5 miljarder kronor.

Nu börjar vi läsa artiklar och nyheter om att marknaden nått en botten och att all dålig statstik har en tendens att bara passera. Det är alldeles för tidigt att ropa hej, det är först nu vi börjar se sviterna av lågkonjunkturen. Den ”dåliga bank” som Obama-administrationen skulle inrätta visade sig bli för dyr och beslutet om räddningspaketet flyttas fram till tisdag kl. 11.00. Man kan inte förlita sig på att ett antal räddningspaket skall rädda marknaden, det är ju för att undvika kollaps – det måste bli lite sans och balans snart.

Volvo kom i fredags med ett av de sämsta kvartalsrapporterna någonsin och ingen trodde att detta skulle gå obemärkt förbi. Vad händer? Jo, man lovar de stora aktieägarna en utdelning på nästan 10%, eller närmare bestämt 4 miljarder kronor i ett läge när bolaget gått med 2,5 miljarder kronor minus. Dessa löften får de stora investerarna att jubla och aktien stiger helt ohämmat mer än någonsin?!?! Smart? Knappast, men har man tur kanske Volvo lastvagnar lyckas övertyga staten om att stötta med lite ”krispaketspengar” när det bli ebb i kassan. Men VD Leif Johansson plockade bara under förra året ut bonus och lön på nära 16 miljoner för 2008. Han säger att han ”inte vill jobba gratis” vilket hans blyga fasta lön ju annars skulle vara.

Det är bara någon månad sedan SEB:s VD Annika Falkenstam uttalade sig att banken inte hade några problem alls, ändå genomför de en nyemission på 15 miljarder, trots att det inte skulle behövas för bara några månader sedan.

Idag avstår jag från att ha synpunkter på vart marknaden är på väg, det som kommer att styra de närmaste dagarna är de olika stödpaket som kommer att presenteras. Ingenting positivt har ändrats och det är definitivt INTE bråttom att gå in i marknaden för uppgång. Skulle det om ett halvår visa sig att marknaden vände just vid denna tidpunkt är det INTE försent att hänga på om någon månad när vi ser att den ”är på riktigt”. Se till att hålla koll på stöd och motståndsnivåer, det kan bli ett par mycket skakiga dagar framöver.

USA: Finansminister Timothy Geithner väntas presentera den finansiella räddningsplanen vid lunch på måndag, enligt Bloomberg News. Obama-administrationens strategi för att få igång kreditflödena till företag och privatpersoner kommer att kosta 6.325.800.000.000 kronor! Ett intressant räkneexperiment innebär att de två räddningspaketen tillsammans motsvarar ungefär 50.000 kronor per amerikan, att läggas till budgetunderskottet på runt 20.000 kronor per amerikan. Obama har uttalat sig att ”för tillfället är det inte väsentligt vad budgetunderskottet blir..”. Känns lite konstigt tycker jag när inte presidenten för världens största ekonomi tycker att ett växande budgetunderskott ”inte är väsentligt just nu”.

Personligen tycker jag det är helt ofattbart hur kortsiktigt man ser på ekonomin i USA. Under januari månad ökade antalet arbetslösa i med nästan 600.000 personer och börsen tolkar inte detta som en varningsklocka utan fokuserar helt på det räddningspaket som Obama-administrationen väntas klubba på måndagen. Antalet arbetslösa har ökat med ofattbara 3,6 miljoner personer sedan december 2007. Detta har bara haft marginella effekter på börsen och dollarn, som jag ser det. Visst har börsen gått ner rejält, men det är säkert mycket som skall upp till ytan fortfarande. Den globala lösningen verkar vara att ”trycka mer pengar”!

Asienbörserna började uppåt och såg en stund ut att följa med omvärldens kraftiga uppgång i fredags. När det började sippra ut att räddningspaketet i USA eventuellt blir försenad byttes det snabbt till säljknapparna och börserna sjunker nu kraftigt i Asien. Som jag nämnde ovan tycker jag det är klokt i att hålla sig utanför i några dagar till vi vet vilken riktning det är som gäller.


Detta händer måndag den 9/2-2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Addtech, Sintercast, Svedbergs, Transcom Worldwide (kl 13.00)

FIRST NORTH:
– Netrevelation

AKTIETORGET:
– Bahnhof

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Whirlpool (kl 12.00)

BÖRS ÖVRIGT:
– Net Entertainment: bolagspresentation vid SFF kl 14.00-15.30
– Transcom Worldwide: telefonkonferens/webbsänd kl 15.00
– Oxigene: webbsänd presentation från BIO CEO and Investor Conference i New York kl 20.45
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Finnair: trafiksiffror
– Hakon Invest: ICA omsättningssiffror för januari
– Svolder: presenterar substansvärde

STATISTIK:
– Japan: bytesbalans december kl 0.50
– Japan: maskinorder december kl 0.50
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat januari kl 1.00
– Tyskland: bytes- och handelsbalans december kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Lettland: BNP (est) 4 kv kl 12.00
– Lettland: KPI januari kl 12.00

POLITIK:
– EMU: finansministermöte kl 17.00

CENTRALBANKER:
– Riksbanken: auktionsresultat tremånaders sek-lån (40 mdr) kl 13.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar