Fredagen slutade svagt nedåt efter den bästa veckan på mycket länge. Nedgången på 0,37 procent var måttlig och när börsen stängde på 711 punkter var det den bästa veckan på mycket länge. Uppgången under veckan blev hela 8,5 procent. Trots inköpschefernas svaga förväntningar och de skrämmande sysselsättningssiffrorna i USA höll börsen emot ganska bra i fredags, mycket beroende på bankaktiernas styrka.
Verkstad och banker höll emot och förhindrade att börsen backade mer än den gjorde. Sandvik steg 1,9 procent och Skanska avancerade hela 7,1 procent efter besked om två stora ordrar värda 1,9 miljarder kronor. Swedbank steg hela 14,9 procent och SEB A avancerade 8 procent.
Aktier som brukar gå bra på svaga börser hade det kämpigt under gångna veckan och AstraZeneca backade 2,6 procent.
Den stora frågan alla ställer sig nu är om vi sett botten och är på väg uppåt, eller om rädslan för att missa tidernas rally lyfter börserna? Det vi skall komma ihåg är att det är tre dagars uppgång vi pratar om, visserligen ser allt starkt ut men vi närmar oss rapportsäsongen. Även om mycket är inprisat i kurserna kan det komma en hel del negativa siffror och i tillräckligt stor mängd påverkar de även de självsäkraste av investerare. För många branscher med långa ledtider tar det några kvartal innan verkligheten visar sig i balansräkningarna. Bortsett från bankerna och stora företag i USA som vi nu egentligen inte vet hur illa det ser ut efter statens ”lilla” ekonomiska fixa och trix för att ”finputsa” balansräkningarna är det mycket osäkerhet kvar. Många bolag har gått starkt på börsen efter nyår, trots att vinsterna rasat. Detaljhandeln visar enligt en artikel i SvD näringsliv att nettovinsterna rasat med 60 procent under det senaste kvartalet.
Många bolag såsom H&M, Clas Ohlson och RNB visar alla sämre resultat än väntat. Oavsett alla stödmiljarder för att smörja hjulen är folk rädda för att förlora jobben och osäkerheten bland fotfolket blir större.
OMXS30 har brutit upp genom de motståndsnivåer som fanns runt 686, 700 och ligger nu på den sista av dessa runt 720. Etableras uppgången över denna nivå kan vi se en fortsatt uppgång mot 770, kanske ännu mer. Indexet ser aningen överköpt ut på kort sikt och histogrammet är på väg att bli negativt. Bryts MA20 kan stödnivån runt 700 testas, visar det sig att den inte håller kan det bli en rekyl till i första hand 690. Motståndet vid 720 måste brytas för uppgång och nedåt skall 700 passeras för att en nedgång skall bekräftas. Indexterminerna och Asien pekar på en initial uppgång idag.
Motstånd: 720
Stöd: 700 / 690 / 670
Kort: Positiv men avvakta först utbrottsnivåerna
Medel: Avvakta
Lång: Börjar svänga mot uppgång
Handelsdagen i USA var tvekande och skvalpig hela dagen, tills några timmar in på handelsdagen då Ben Bernanke lyckades bättra på börshumöret med löften om att stödpaketen kommer att tina upp kreditmarknaderna. Han varnade dock för att FED måste kunna dra tillbaks krediter för att främja den galopperande arbetslösheten. Detta kan tolkas på många olika sätt, just nu avstår jag (enkelt, eller hur) och avvaktar öppningen i USA.
Börsen forstatte som sagt att avancera och det känns som att alla nu är rädda för att missa tåget. Det går ju inte att sitta utanför när flocken börjar springa. Inte sedan 1930 har börsen utvecklats så starkt under fyra veckor som den senaste fyraveckorsperioden. De usla jobbsiffrorna lyckades inte heller de att rubba på framtidstron, det verkar som om nästan all typ av negativ statistik redan är diskonterat i kurserna.
När börserna stängde på Wall Street i fredags hade S&P 500 avancerat 1,0 procent till 843 som är otäckt nära 850, detta kommer att vara en kritisk nivå och avgör med största sannolikhet om investerarna vågar sitta i positioner över påskhelgen. DJIA stängde 0,5 procent upp och Nasdaq gick bäst av de tre börserna och noterade plus 1,2 procent.
Teknikrelaterade aktier agerade draglok och Dell steg hela 8,6 procent, Apple avancerade 2,9 procent. Även bankerna fortsatte uppåt, Bank of America steg 5,0 procent coh Citigroup 4,2 procent.
Kräftgång för defensiva aktier, såsom läkemedelsbolag, Eli Lilly backade 2,6 procent och Merck stängde 2,0 procent lägre än på torsdagen.
Ericsson stängde 35 öre lägre än i Stockholm, även AstraZeneca stängde ner, 5,58 kronor lägre än stängningskursen i Stockholm.
S&P stängde på 842 och nu är det i stort sett bara en magisk nivå till som skall passeras för att vi skall bekräfta vändningen och det är 850-nivån, men det är å andra sidan ett motstånd som har visat sig svårt att passera tidigare. Uppgången i fredags var fjärde dagen i rad och nu närmar sig indexet den kritiska 850-nivån. Indexet ser överköpt ut och histogrammet har avtagit. Passeras inte 850 tror jag på en vändning nedåt och att många tar det säkra före det osäkra inför påskhelgen.
Motstånd: 850 / 870
Stöd: 835 / 815 / 800
Kort: Avvakta och se brott upp genom 850 eller ned genom 835
Medel: Avvakta
Lång: Avvakta
I Asien inleder denna vecka uppåt i kölvattnet på den starka avslutningen i USA i fredags. Liten brasklapp om Ben Bernankes senaste utspel, vad menar han bakom orden att stödpengar kan komma att krävas tillbaks!??!
– På den politiska arenan har Wanja Lundby-Wedin fått ta smällen för Socialdemokraternas historiska fall på 9 procent i Demoskops senaste opinionsmätning. Wanja avsäger sig nu styrelseuppdraget i AMF. Förhoppningsvis får hon sitta kvar i LO och partistyrelsen. Alliansen behöver denna typ av ”publika girigburkar”. Det visar med önskvärd tydlighet hur det blir när tjänsteår och lojalitet mot partiet är viktigare än kompetens. Underbart! Det är så komiskt och förutsägbart. Nu tar det inte lång tid så kommer Mona, Ibrahim och Thomas Östros och försöker vända fokus mot något annat, kanske jobben, kanske SAAB och Volvo PV, oavsett hur de gör kommer den dåliga timingen förmodligen bara att slås av bristen på kompetens. I DN skriver Henrik Brors om att detta följer tidigare mönster när ledare inom socialdemokratin skall avsättas, detta är inte deras lösning men visar att det är viktigare att klamra sig kvar i maktens boning än självkritisk självrannsakan. ”Jag blir däremo lite irriterad på Kvällspostens Ulf Nilsson som skriver att både Wanja och Mona måste bort. Jo, det behöver de kanske om sossarna skall vinna valet, men varför berättar Ulf denna hemlighet för Partiet redan nu så att de har chansen att byta ut vänsterledarna. Men å andra sidan på det sätt som sossarna brukar tillsätta partitoppar, är det nedifrån och upp. Det innebär att kompetensen hela tiden dräneras, så vi kanske kan hoppas på två ännu värre stolpskott :-).
– Fredrik Reinfeldt framförde synpunkter till Barack Obama om att EU och USA måste samarbeta nära för att nå hållbara lösningar för klimatproblemen. Fredrik Reinfeldt fortsatte med att USA och EU nu delar målen om att forma om ekonomin så att koldioxidutsläppen minskar globalt. Låt oss hoppas att det blir ett hållbart utbyte och inte fokus på energikällor som totalt sett ökar på miljöförstöringen, genom konstgjorda stödpaket. Vindkraften ökar ex.vis utsläppen av växthusgaser eftersom alla snabbstarter och snabbstopp av kol- och oljekraftverk när vinden inte räcker till orsakar betydligt mer utsläpp än att köra med varma katalysatorer och reningsfilter. Men miljömupparna och vänsteralliansen tror tyvärr på vindkraft som ett alternativ, vilket bara stoppar upp utvecklingen mot hållbara mål.
– G20-toppmötet känns bra på många sätt, en dialog mellan stormakternas ledare är alltid positivt. Men frågan är om det är rätt medicin att pumpa in så oerhört stora belopp för att rädda banker och sysselsättningen. Är det inte så att det skapas förutsättningar för ännu större framtida bubblor, som blir ännu svårare att ta hand om? Jag tror att det ligger en fara i att ”laga rost med Plastic Padding”. Ett kapitalistiskt system bygger på att de duktiga och starka överlever, precis som det ska vara. Nu när systemet till många delar inte fungerar för att den kortsiktiga girigheten tagit över, går staterna in och börjar styra och ställa för att styra upp systemet. Detta tror jag är farligt. Allt snack om att bonusar skall slopas, vad är det för dumheter?!?!? Bonusar som är rätt utformade är grundbulten till att ett samhälle skall fungera, utan drivkrafter får vi inte fram duktiga ledare, företag eller idrotssmän. Felet är att de inte på amerikanskt vis skall bygga på senaste kvartalets resultat utan på vad reformer och strategier visar sig ge på lång sikt. Nu har tyvärr debatten blivit helt snedvriden. Att skapa sysselsättning är enkelt om man pumpar in tillräckligt mycket pengar. Gräv en grop och låt någon annan fylla igen den – enkelt!
– Peppe Eng skriver i dagensPS om Mona Sahlins stöd som repet som stödjer den hängde i en som vanligt intressant artikel.
Detta händer idag måndag den 6:e april 2009.
RAPPORTER, NYHETER OCH STATISTIK:
STÄMMOR:
– Axichem, Cardo, Guld Invest Norden, Skanska
BÖRS ÖVRIGT:
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– SAS: teckningsperiod nyemission går ut
EXKLUSIVE UTDELNING:
– HQ (6:00 kr), Neste Oil (0:80 EUR)
STATISTIK:
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: PPI februari kl 11.00
– EMU: detaljhandel februari kl 11.00
CENTRALBANKER:
– RB: auktionsresultat tremånadskredit sek, 80 mdr kl 11.30
MAKRO ÖVRIGT:
– Almega: konjunkturprognos kl 10.00