Måndag 4: maj – uppgång i inledningen

Förra veckan avslutades svagt och stockholmsbörsen stängde nedåt inför långhelgen. Ericsson lämnade en kvartalsrapport som visar tydliga tecken på att lågkonjunkturen är på väg att lämna en del avtryck. Vinsten bestod till stor del av orsaker som inte har med kärnverksamheten att göra och kassflödet lämnar definitivt en hel del att önska.

När börsen stängde var det 0,6 procent lägre än i onsdags. 764 punkter blev slutnoteringen och omsättningen var skapliga 14,8 miljarder kronor, vilket ändå får anses skapligt med tanke på att det var halvdag. Omsättningen tog fart ordentligt den senaste timmen, så även säljtrycket.

AstraZeneca lämnade en rapport som var klart bättre än förväntningarna. Försäljningen ökade och överträffade de flestas förväntningar. Den kolestorolsänkande medicinen Crestor är till stor del orsaken till bolagets försäljningsökning med 7 procent under det första kvartalet. Aktien steg, trots det på slutet så negativa klimatet med 4,8 procent till 304,50. En bra rapport rakt igenom.

Ericssons rapport såg vid en första anblick ganska bra ut. En stor del av vinstökningen kommer dock från valuta- och obligationsvinster. Kassaflödet är rejält negativt. Vilket kan tyda på att konjunkturen håller på att komma ifatt Ericsson som har ganska långa ledtider. Kanske har omsättningen prioriteras med kommande sämre marginaler och sämre kassaflöde som följd. Ericsson-aktien föll 8 procent till 71 kronor.

Hållpunkter idag:

Kl 12.00 idag lämnar Industrivärlden sin kvartalsrapport. Det gäller som vanligt att hålla koll på amerikansk statistik. Idag redovisar FED det amerikanska stresstestet för bankerna i USA (flyttad till torsdag). Kl 16.00 kommer statistik om bygginvesteringar och husköp. På fredag kommer nya siffror om arbetslösheten, som förväntas vara den bästa sedan oktober i fjol. På något vis känns det inte som att det ”tillåts” att visas negativa siffror eller influenser just nu, skall vi gissa att stresstesten på torsdag kommer att ”toppas med mycket färre arbetslösa än väntat”?

OMXS30:
Även om börserna i Kina är rejält uppåt kan det vara klokt att reflektera över vilken nivå vi befinner oss på jämfört med när börserna stängde i torsdags. Den amerikanska S&P 500-terminen stod kl. 13.00 i 885 vilket kan jämföras med kl. 06.57 idag då den står i 878 och är på horisontellt. Vi hittar stöd runt 750 och motstånd vid 775 / 782. Jag är neutral till indexet för tillfället då det till stor del påverkas av omvärlden. I torsdags var det en svag stängning, som precis lyckades stänga ovanför MA20 som kan utgöra ett stöd och vidare uppgång för att testa 782-nivån, det avtagande histogrammet tyder samtidigt på svaghet i uppgången. Därför råder jag till försiktighet.

090430_omxs30real

SHB A har varit uppe och testat motståndsnivåerna runt 155 vid två tillfällen den senaste månaden och har bildat en dubbeltopp. Nu är aktien nere och testar stödet kring 140. Histogrammet har avtagit under hela uppgångsfasen sedan februari vilket i ett negativt börsklimat innebär att vi troligen kommer få se test av lägre nivåer runt 135 och 115. Tänk dock på att i torsdags föll aktien till stor del 7 procent eftersom den handlades exklusive utdelning.

shb-a

ABB har befunnit sig i en konsolideringskanal sedan oktober förra året och har fallit tillbaks från testet av motståndet runt 130 kronor i mitten på april och nu brutit golvet som utgjort stöd sedan i mars. Bryts nivån runt 115 och MACD-linjen bryter till ett negativt scenario kan det vara en bra blankningskandidat (förutsatt att det är ett negativt klimat).

abb

Alfa Laval fick en köpsignal i samband med utbrottet från den konsolideringsformation aktien befunnit sig i några månader. Aktien ligger trendmässigt kvar i köp men har brutit MACD vilket innebär att jag anser aktien neutral tills utbrott sker över taket i konsolideringsformationen.

alfa

FED meddelar i USA att de förlänger TALF-programmet från tre till fem år. Det innebär att studenter och småföretag får upp till fem år på sig att amortera av på TALF-lånen. Detta gör man för att undvika betalningsinställelser och ytterligare underlätta för försäljning av fastigheter.

I Asien stiger börserna rejält nu på morgonen. I Taiwan stiger börsen med runt 6 procent. Hong Kong stiger med 4 procent och de kinesiska börserna med runt 2 procent. Japan håller stängt. Det gäller dock att hålla koll på nivåerna när de olika börserna stängde och vilka dagar de haft öppet. Däremot kan vi konstatera att den positiva statistiken och förväntningarna gett börserna en rejäl injektion.

Statistik:

I USA steg de amerikanska inköpschefernas förhoppningar från 36,3 till 40,1 under april, detta var klart över förväntningarna. Även stämningen bland amerikanska konsumenter steg under april från från 57,3 till 65,1, även detta var bättre än analytikerna förväntade sig. Industriorderingången minskade under mars med 0,9 procent jämfört med februari, denna minskning var större än förväntningarna.

I Storbritannien steg inköpschefsindex från 42,9 till 39,5 i april jämfört med mars månad. Analytikerna hade väntat sig 40,0.

I Japan sjönk kärn-KPI med 0,1 procent i mars jämfört med samma månad i fjol, utfallet förväntades bli 0,2 procent. Japanska konsumenters konsumtion minskade med 0,4 procent, jämfört med samma månad i fjol, vilket i sin tur var betydligt mindre än vad analytikerna hade förväntat sig. Arbetslösheten i Japan uppgick i mars till 4,8 procent vilket kan jämföras med förväntningarna på 4,6 procent.

Även bland Kinas inköpschefer steg förhoppningarna och konfidensindex till till 53,5 i april jämfört med 52,4 i mars. Prisindex steg till 51,3 från 48,3, även nya order och produktionsindex steg.
Detta händer idag måndag den 4:e maj 2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Industrivärden (kl 12.00), Indutrade (kl 14.00), Sweco (runt lunchtid)

FIRST NORTH:
– 2Entertain

AKTIETORGET:
– Stävrullen

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Acerinox

STÄMMOR:
– 2Entertain, Dannemora Mineral , Free2Move, H&M, Indutrade, Runaware

BÖRS ÖVRIGT:
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: telefonkonferens kl 13.00
– Telekom: Näringsdepartementet arrangerar seminarium för journalister om EU:s telekompaket kl 13.00-15.00
– Sweco: telefonkonferens kl 15.00
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Husvagnar: husvagnsregistreringen i april
– Avanza: presenterar aktiehandel  i april
– Börs: Tokyobörsen har stängt
– Nasdaq OMX: aktieomsättning april
– Nordnet: presenterar aktiehandel i april
– Svolder: presenterar substansvärde

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Benchmark Oil: teckningsperiod nyemission inleds
– Benchmark Oil: handel i teckningsrätten inleds

STATISTIK:
– Kina: PMI april kl 3.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex april kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik april kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex industri (def) april kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EU: kommissionen publicerar prognos kl 11.00
– USA: kontrakterade husköp mars kl 16.00
– USA: bygginvesteringar mars kl 16.00
– Tyskland: detaljhandel mars

POLITIK:
– EMU: eurogruppsmöte kl 17.00

CENTRALBANKER:
– RB: Resultat auktion 3-mån kredit sek kl 11.30

MAKRO ÖVRIGT:
– USA: finansdepartementet offentliggör resultat av stresstester för banker
Uppsnappat:

– I ett blogginlägg i Veckans Affärer undrar Camilla Wagner vad MUF står för, efter att några tjejer från MUF tycker att de prostituerade borde organisera sig fackligt. Detta med anledning av diskussionerna om den nya sexlagen skall göra det lagligt att tillåta sexköp.

– Fiat som precis ingått partnerskap med krisdrabbade Chrysler planerar att fortsätta sin expansion. Närmast på önskelistan ligger ett nytt börsnoterat bolag tillsammans med Chrysler, Opel och SAAB. De religiösa nivåer som Marchionne från Fiat liknar bolaget vid delas inte riktigt av undertecknad. Det känns lite som en dålig Bellman-historia. ”En Tysk, en italienare, en amerikan och en svensk…”

– Margot Wallström säger i en intervju i SvD att regeringen Reinfeldt skött sig utmärkt och att Fredrik Reinfeldt imponerat med sin proffsiga framtoning. Läs intervjun på dagensPS och SvD. Med Margot Wallström som partiledare hade det inte varit lätt för alliansen. Hon är definitivt för smart för trojkan Sahlin-Östros och de andra på vänsterflanken.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar