(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska aktieindexen avslutade torsdagens handelssession strax under nollstrecket, efter att ha återhämtat sig något från en sur öppning. En rapport som visade att USA:s ekonomi växte mer än väntat under det andra kvartalet lyckades inte mota bort den oro som föranletts av en upptrappning av konflikten i Ukraina.
Dow Jones Industrial Average stängde 0,2 procent lägre på indexnivån 17.082, och det breda S&P 500 försvagades lika mycket till 1.997. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,3 procent till 4.558.
Omsättningen uppgick till cirka 440 miljoner aktier på New York-börsen och drygt 1,3 miljarder aktier på Nasdaq.
Flera medier rapporterade på torsdagen om en upptrappning av konflikten i Ukraina. Landets president, Petro Porosjenko, sade att ryska trupper har förts in i landet, och kallade Ukrainas säkerhets- och försvarsråd till ett möte för beslut om nästa steg i krisen.
Reviderad data som visade att USA:s BNP växte med 4,2 procent i beräknad årstakt under andra kvartalet, mer än de 4,0 procent som redovisades i det första estimatet av utvecklingen under kvartalet, stärkte dock sentimentet något.
På bolagsfronten föll klädkedjan Abercrombie & Fitch 5,3 procent, sedan försäljningen i det andra kvartalet var sämre än väntat, och sektorkollegan Guess backade 8,8 procent, efter att vinstprognosen för 2014 missat förväntningarna.
Apple, som klättrade 0,1 procent, bjöd in till ett event den 9 september vid vilket bolaget bland annat väntas presentera två nya Iphone-modeller.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Edgen för uppgång på en veckas sikt är svårbedömd. Både de kortsiktigt överköpta nivåerna och cykliskt talar mycket för en stundande rekyl”. Efter ett svagt negativt gap fortsatte säljtrycket ner mot 1381 där det avtog vid lunchtid. Resten av dagen präglades av små rörelser och till slut stängde indexet på 1383,1 vilket motsvarade en nedgång med 1,0 procent.
Efter gårdagens inledande pattern gap bjöds vi på en stängning i den nedre delen av kursstapeln kring 50-dagars medelvärde.
Det är intressant att i samband med trender studera sentimentet som visas på ett beskrivande sätt med Heikin-Ashi-staplar. Efter 13 gröna staplar bjöds vi igår på en förhållandevis kraftigt röd stapel, vilket är relativt ovanligt (som första vändningsstapel). Nu blir det spännande att se om vi bjuds på fler kraftfulla staplar för nedgång eller om det bara blir en kortvarig och välkommen rekyl.
Volymen igår var betydligt högre än det vi sett de senaste veckorna och uppgick till 9,0 miljarder aktier vilket var 12 procent högre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna. Avtagande volym under en uppgångsfas som åtföljs av tilltagande volymer i samband med nedgångar säger mig att glaset tolkas mer halvtomt än tidigare.
Jag mäter ”isens tjocklek” med hjälp av ytterligare ett antal inikatorer. Ett av de är den så kallade breddindikatorn som kontrollerar hur många aktier som deltar i uppgångarna. Jag ser det som en bilmotor och är alla cylindrarna med och hjälper till? Igår steg totalt 162 aktier medan 338 backade och bland OMXS30-aktierna var det bara 16 procent som steg.
Högst omsatta aktier igår blev återigen Nordea där aktier för 1096 miljoner kronor omsattes och det bör jämföras med volymerna den senaste veckan. HM B kom på andra plats där aktier för 800 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på tredje plats med totalt 719 miljoner kronors omsättning. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som backade med 14,4 punkter hade NOrdea som ensamt pressade indexet med 3,3 punkter. Som jämförelse kan jag nämna att den aktie som stod för störs positiv inverkan var AstraZeneca som påverkade med 0,3 punkter.
Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick basråvaror och finans.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår defensiva AstraZeneca (+0,9%) följt av Tele2 B (+0,8%) och MTG B (+0,3%). Sämst gick Kinnevik B (-2,4%) och Nordea Bank (-2,3%) följt av Boliden (-2,2%).
OMXS30 inför fredagen:
SP500 inför fredagen:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Nordic Mines (ändrat datum från 24/7) (kl 8.00), Trigon Agri (kl 8.00), Multiq
NGM
– ASTG, Biolight, Exeotech invest (ändrat datum från 27/8), Hyresfastighetsfonden Management, MVV Holding, Paynova
FIRST NORTH
– Rusforest (kl 8.05), Petrogrand (kl 8.30), 203 Web Group, Auriant Mining, Cassandra Oil, Dome Energy, Forestlight Entertainment, Heliospectra, Luxonen, Matse
Holding, Nicoccino, Unlimited Travel, Wise Group
AKTIETORGET
– Abelco, BCS, Deflamo, Ecomb, Josab (ändrat datum från 26/8), Massolit media (ändrat datum från 21/2), Medirätt, Micropos Medical, Miris Holding , Novus Group,
Prostalund, Recyctec, RLS Global, Synthetic MR, Thenberg & Kinde Fondkommission, Transferator, True Heading, WNT Research, Zinzino
ÖVRIGA NORDEN
– BW Offshore (kl 7.30)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Bwin party (kl 8.00), Inter Rao
STÄMMOR
– Hexatronic Scandinavia (extra), Medcap
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Trigon Agri: telefonkonferens kl 10.00
– Rusforest: telefonkonferens kl 11.00
– Railcare Group: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Consilium: bolagspresentation hos Remium kl 14.30
BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för augusti
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Confidence: anmälningstid i nyemission avslutas
EXKLUSIVE UTDELNING
– Elekta (1:50 kr+extra 0:50 kr), Systemair (1:50 kr+1:50 kr extra)
MAKROSTATISTIK
– Japan: hushållens konsumtion juli kl 1.30
– Japan: arbetslöshet juli kl 1.30
– Japan: KPI juli kl 1.30
– Japan: detaljhandel juli kl 1.50
– Japan: industriproduktion (prel) juli kl 1.50
– Storbritannien: Nationwide husprisindex augusti
– Tyskland: detaljhandel juli kl 8.00
– SCB: löner privat och offentlig sektor juni kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex juni kl 9.30
– SCB: portföljinvesteringar 2 kv kl 9.30
– Litauen: BNP (def) 2 kv kl 10.00
– Polen: BNP (def) 2 kv kl 10.00
* EMU: KPI (prel) augusti kl 11.00
– EMU: arbetslöshet juli kl 11.00
– Italien: KPI (prel) augusti kl 11.00
– Italien: BNP (def) 2 kv kl 12.00
– USA: privata inkomster och privatkonsumtion juli kl 14.30
– USA: Chicago inköpschefsindex augusti kl 15.45
– USA: Michiganindex (def) augusti kl 15.55
CENTRALBANKER
– ECB: annonserar LTRO-återbetalning kl 12.00
USA: Igår skrev jag: ”De ledande indexen tar en paus och vi ser allt fler tecken på en stundande rekyl men än så länge lyckas inte säljarna ta över”. Torsdagen inleddes med ett negativt gap och inte förrän vid 1991 sög köparna upp säljtrycket. Det initala gapet stängdes inte mer än till hälften och den sista halvan av sessionen var avvaktande. Stängningen vid 1997 motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.
Vi får förflytta oss tillbaks till slutet av juli för att hitta en period där stängningskurserna tre dagar i rad har noterats inom ett lika smalt spann och formationen inleds med ett positiv gap. När detta åtföljs av . När kursen gapar upp de två första dagarna och ner den tredje och varje box är i det närmaste en doji kallas för ”Bearish Tri-Star” och är en negativ omslagsformation med relativ låg träffsäkerhet.
Volymerna fortsätter att vara låga men vi ser tendenser till att de ökar i samband med nedgångarna och jag har tidigare påtalat att det börjar råda en negativ spread mot de mer teknikintensiva indexen. Jag bevakar detta noggrannt och ser det som ett tecken på att glaset börjar bli halvtomt. Gårdagens volym var marginellt lägre än i onsdags och 24 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Om vi studerar Heikin Ashi fick vi i onsdags en liten varnande kursstapel efter 14 gröna staplar i följd. Igår bjöds vi på en röd stapel som även den varnar för att en rekyl kan vara i antågande.
De enda sektorer som stängde på plus igår var defensiva telekom och kraftbolagen (som jag inte lägger någon vikt vid). Sämsta sektorer blev basråvaror och finans.
Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp och steg med 0,1 procent för att stänga på $102,2. Google fortsatte ner och föll med ytterligare 0,3 procent för att stänga vid $569,2. Twitter som håller på att testa av en psykolosk nivån vände upp och steg med hela 2,8 procent för att till slut stänga vid $49,4 och den sociala kollegan Facebook fortsatte ner med 1,0 procent för att stänga vid $73,8.
Asien: Det är blandade rörelser på börserna i de asiatiska tidszonerna idag.
Nikkei: -0,6%
Kospi: -0,3%
Shanghai: +0,4%
Hang Seng: -0,2%
Taiwan: +1,2%
Bombay: —
All Ordinaries: -0,02%