Låt er inte luras av en positiv öppning – H&M och Eric kan sätta käppar i hjulen

Ericssons usla resultat satte press på Stockholmsbörsen redan från onsdagsöppningen. Frågorna om varför inte bolaget vinstvarnat var i fokus under hela dagen.

Fram till lunch föll storbolagsindexet OMXS30 ner till 1019 där det bottnade ur. Under eftermiddagen hyfsades siffrorna till något fram till stängningen på 1026 som motsvarade en nedgång med 0,8 procent.

Föregående vecka innebar en uppgång för femte veckan i rad. Uppgången blev 2,4 procent. OMXS30 har med gårdagens nedgång stigit med 3,9 procent sedan årsskiftet. 57 procent av de aktier jag dagligen följer steg vilket visar att nedgången saknade bredd. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 15,5 miljarder kronor, där Ericsson stod för 4,1 av dessa. Omsättningen var 27 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. VA

Högst omsatta aktier under onsdagen blev Ericsson B (-14,1%), HM B (-0,2%) och Atlas Copco (+1,1%). e24, AFV

Sämsta sektor blev naturligtvis IT (på grund av Ericsson usla rapport) som backade 10 procent. Bäst gick verkstad och hälsovård som steg med 0,8 respektive 0,6 procent.

För några minuter sedan presenterade H&M sin rapport för det fjärde kvartalet. Bruttovinsten uppgick till 61,9 procent vilket var lägre än de 62,5 procent som analytikerna väntat sig och förra årets vinst som uppgick till 63,2 procent. Bolaget meddelar att resultatet påverkats av främst ökade inköpskostnader på grund av framförallt ökade bomullspriser. Under det kommande året planeras ytterligare 275 nya butiker, de flesta i Kina, USA och Storbritannien. Varulagret ökade med 20 procent under Q4 vilket tillhör ovanligheterna för H&M och man anger orsaken till de ökade inköpskostnaderna och även den varma hösten. Bolaget spår fortsatta prisnedsättningar under åtminstone första halvan av 2012. SVD, AFV

Efter den senaste tidens kraftiga uppgångar på de amerikanska börserna blir de alltmer känsliga för statistik och negativa nyheter. Placerarkollektivet sitter garanterat och är beredda att trycka på säljknappen.

I samband med rapporttider som nu kan en enda aktie sänka börsen vilket vi fick bevis på igår. Idag är det fler tungviktare som ska ut i rampljuset, där H&M naturligtvis är den som de flesta blickar dras åt. Bolaget kom i morse med en rapport som var sämre än väntat. Nu återstår det att se om det är tillräckligt för att pressa ner Stockholmsbörsen även idag. Även om vi får en initial uppgång är det viktigt att vi får ytterligare högre toppar senare under förmiddagen i annat fall är det mycket som talar för att säljarna åter försöker sig på att ta över taktpinnen.

När jag inte längre har Labs2 att hacka på är det kanske dags för en ny favorit att häckla. PA Resources ligger bra till efter åtskilliga prognosmissar och en usel informationsavdelning. Man kan undra om Birgersson har ett finger med även i PA Resources. Nu ryktas det om att en nyemission är på gång men vd:n Bo Askvik avfärdar hotet. Sista ordet är nog inte sagt kring PARE.

En artiklar i både Expressen och Aftonbladet uppges att Metallbossen Stefan Löfven kommer att ta över rodret för de Sociala Demokraterna. SVD, AFV

Min pålästa bloggranne Flute-Tankar kan den som vill lära sig mer om grekiska statsobligationer få ut en del matnyttigt.

Följande svenska bolag rapporterar idag:
– Bergs Timber (kl 12.00), Byggmax (kl 8.00), Getinge (kl 12.00), H&M (kl 8.00), Nokia (kl 12.00), SCA (kl 12.00), Sensys Traffic (kl 15.00), SKF (kl 12.00)

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Amgen (efter USA-börsernas stängning), AT&T (kl 14.00), Briggs & Stratton (prel datum), Bristol-Myers Squibb, Caterpillar (kl 13.30), Hitachi (kl 7.00), Juniper Networks (efter USA-börsernas stängning), Kennametal (före USA-börsernas öppning), Motorola Mobility (prel datum), Nucor, Timken (efter USA-börsernas stängning)

Lundin Petroleum håller kapitalmarknadsdag och bör undvikas till marknaden bestämt hur det som sägs ska tolkas.

Håll koll på följande tider:
– Kina: helgstängt, nyår
– Tyskland: GfK konsumentförtroende februari kl 8.00
– Frankrike: hushållens förväntningar januari kl 8.45
– KI: konjunkturbarometern januari kl 9.15
– SCB: arbetslöshet (AKU) december kl 9.30
– SCB: PPI december kl 9.30
– SCB: handelsbalans december kl 9.30
– Italien: säljer obligationer kl 11.00
– USA: order varaktiga varor december kl 14.30
** USA: nyanmälda arbetslösa v 3 kl 14.30
– USA: Bloomberg konfidensindikator, veckosiffra kl 15.45
– USA: ledande indikatorer december kl 16.00
** USA: försäljning nya hem december kl 16.00

Fed:s besked att fortsätta bedriva nollräntepolitik fram till 2014/2015 fick placerarkollektivet på gott humör under onsdagen. Riskaptiten steg och både börserna, euron, oljan och guldet sköt i höjden. Apple stärkte sentimentet ytterligare med sin starka rapport. DN, AFV, AFV

Efter en inledande nedgång till stödnivån kring dagslägsta 1307,7 som nåddes redan efter en halvtimme stärktes sentimentet och köparna höll i taktpinnen resten av dagen. Stängningen på 1326 innebar nästan dagshögsta och motsvarade en uppgång med 0,9 procent. Bäst av de ledande börsindexen gick tekniktunga Nasdaq 100 stom steg hela 1,3 procent. DN

Det är mestadels uppåt idag på de asiatiska marknader som inte håller stängt för att fira det kinesiska nyåret. Hongkongs Hang Seng steg 1,5 procent. Leksaks- och klädtillverkaren Li & Fung, producent åt Wal-Mart avancerade 3,4 procent i Hongkong. Japan går däremot emot strömmen i takt med att yenen stärkts mot dollarn. Nikkei backar med 0,4 procent. I Australien stiger All Ordinaries med 1,0 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar