Kraftig impuls i USA och OMXS30 i lågvollaläge

NEW YORK: NY REKORDINDEXNIVÅ ÄVEN FÖR DJIA, S&P500 +0,8%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna drog uppåt på torsdagen med stöd av oväntat stark sysselsättningsstatistik från ADP.

Dow Jones industriindex stängde 0,7 procent upp på nivån 21.144, ny rekordnivå för första gången sedan den 1:a mars. S&P 500 och Nasdaqs kompositindex steg båda 0,8 procent till 2.430 samt 6.247, även det nya rekordstängningsnivåer.

På bolagsfronten avancerade nätutrustningsleverantören Ciena 16 procent sedan bolaget lämnat en intäktsprognos för innevarande kvartal som låg högre än analytikernas förväntningar.

Mobilkommunikationsbolaget Blackberry lyfte 8 procent till 11:39 dollar sedan aktivistfonden Citron angivit en riktkurs om 20 dollar på två års sikt och lagt till att bolaget kan vara ett uppköpsmål till rejäl premie.

Däckbolaget Goodyear ökade över 7 procent till 34:55 dollar sedan Morgan Stanley höjt aktien till övervikt med 52 dollar som angiven riktkurs.

Traktortillverkaren Deere steg 1,8 procent sedan bolaget delgivit att det köper tyska Wirtgen Group för 4,4 miljarder euro. Wirtgen tillverkar utrustning för vägbyggen.

”Utgifter för vägbyggen och transportprojekt har vuxit snabbare än byggmarknaden som helhet, och tenderar att vara mindre cyklisk”, sade en talesperson för Deere om affären.

Som sektor visade finans en stark utveckling med JP Morgan, Goldman Sachs och Wells Fargo mellan 1 och 2 procent högre efter positiv makrostatistik.

ADP:s inofficiella jobbrapport visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 253.000 personer i maj. Enligt Bloomberg News enkät väntade sig marknadsaktörerna att sysselsättningen skulle ha ökat med 180.000 personer enligt denna mätning. Den officiella jobbrapporten för maj väntar på fredag.

Utöver det kom inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i form av såväl Markits PMI och ISM båda in något över marknadsförväntan.

På räntemarknaden var tioårig amerikansk statsobligation 1 punkt upp till 2,21 procent. Euro/dollar rörde sig ned mot 1:12-strecket.

USA-presidenten Donald Trump bekräftade under ett tal att landet ska ta sig ur nuvarande Paris-klimatavtal.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Även om indexet är inne i en pausformation och vi för tillfället ser en hel del varningssignaler är det viktigt att se på helheten och den är positiv.”

Torsdagen präglades av små rörelser efter en negativ inledning som testade av 1636-nivån. Stängningen vid 1641,3 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Kl 14:30 är det dags för amerikanska jobbsiffror och jag ägnade många timmar föregående vecka med att gå igenom statistik för dessa tillbaks till 1990. Det jag kom fram till var att den genomsnittliga utvecklingen för SP500 under fredagen när rapporten presenteras var en svag uppgång men att måndagen efter i de flesta fall ledde till en nedgång. Historia är en sak men fakta något annat. Jag tror dock efter den senaste tidens urstarka siffror att en inte ens en negativ avvikelse får mer än en kortvarig påverkan på börsen. Det väntas 253 tusen nya jobb inom den privata sektorn i USA för maj månad.

De senaste dagarna har präglats av små kursstaplar och senast vi såg lika små staplar var inför nedstället för två veckor sedan. Denna gång är dock inte spänningen ner mot framförallt MA-20 lika stor och de korta momentumindikatorerna pekar uppåt.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 5 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande positiv och stigande.


Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Dignitana, Jyske Bank (extra), Oasmia (extra), VA Automotive

BÖRSSTATISTIK
– Vostok New Ventures: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Botnia Exploration: anmälningstid i nyemission avslutas
– Eltel: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

MAKROSTATISTIK
– Sydkorea: BNP (def) 1 kv kl 1.00
– SCB: bytesbalans 1 kv kl 9.30
– SCB: fordonsstatistik maj kl 9.30
– EMU: PPI april kl 11.00
– Grekland: BNP (def) 1 kv kl 11.00
– USA: sysselsättning maj kl 14.30
– USA: handelsbalans april kl 14.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Stefan Ingves talar om ”Challenges for designing deposit insurance systems” i Basel kl 9.00
– Riksbanken: resultat köpauktion statsobligationer kl 10.07


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Det är mer än lovligt svårbedömt på riktigt kort sikt men jag är dock fortsatt positiv så länge köparna snabbt kommer tillbaks i samband med dippar.”

Torsdagen inledde upp med ett mindre gap och markerade 2418 som högsta nivå för öppningen och 2414 som markerats sedan ett par dagar blev även igår en nivå att hålla koll på. Efter någon timme togs 2418 ut med tydlighet och därefter höll köparna i taktpinnen. Stängningen kring den nya ATH-nivån vid 2430 motsvarade en stabil uppgång med 0,8 procent. Säljarna lyckades inte få till minsta lilla svans på ovansidan. Jag påpekade igår att volymen sluthandeln i onsdags var hög och detsamma gäller för gårdagen vilket tyder på att de stora elefanterna inte vill missa racet.

Inte sällan bjuds vi på kraftiga resor efter tveksamma och svårtolkade lägen. Även om jag varit med ett tag måste jag medge att jag först blev förvånad av gårdagens uppgång men hur ska vi då tänka? Jo, det var bevisligen många som blev förvånade, tagna på sängen och förmodligen blev tvugna att stänga positioner för nedgång och bli köpare mot sin egen vilja igår. Även om det fortsatt råder en del varningssignaler är det en imponerande impuls som gör nästa dipp köpvärd. Jag tolkar gårdagens candle som en grön closing Marubozu.

Jag har klagat på bredden ett tag och igår var det 388 av de 500 aktierna som bar uppgången vilket är ett godkänt betyg.

Volymen igår var visserligen något lägre än i onsdags men trots det 6 procent över än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen visar tecken på en ny topp.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar