Kortsiktigt spänt men fortsatt bra edge

sammanfattningNEW YORK: SVAGT UPP PÅ HOPP OM GREKÖVERENSKOMMELSE, S&P500+0,1%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna upplevde marginella förändringar på tisdagen. Flertalet statistiksiffror inkom under eftermiddagen och grekdramat stod i fortsatt fokus.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp med 0,1 procent till indexnivån 18.145. Det bredare S&P 500 noterades också upp 0,1 procent upp, till nivån 2.124, vilket även det tekniktunga Nasdaq Composite gjorde, till nivån 5.160.

Omsättningen uppgick till 650 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,6 miljarder på Nasdaq.

I makrofokus inväntas ett extrainsatt eurogruppsmöte som kommer att hållas på onsdagskvällen, med syfte att nå en uppgörelse mellan Grekland och dess lånegivare.

På statistikfront inkom siffror för orderingången på varaktiga varor i USA, ett snabbestimat över inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i USA (PMI) och amerikanska bostadspriserna – samtliga var sämre än vad konsensus spått.

Även statistik för försäljningen av nya enfamiljshus i USA rapporterades. Försäljningen steg 2,2 procent i maj jämfört med månaden före, vilket däremot var bättre än estimatet på 1,6 procent.

Green Dot, emittent av förbetalda betalkort, rusade 40,6 procent. På tisdagen meddelades att bolagets kontrakt med Wal-Mart, om varuhuskedjans betalkort, förlängts med fem år.

I motsatt riktning gick BlackBerry som tappade 4,3 procent. Mobiltelefonstillverkaren redovisade både ett resultat och en omsättning som var svagare än väntat.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation ökade med 4 punkter till 2,41 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”På ovansidan möter närmast 1625-nivån där både den fallande motståndslinjen och gapmotståndet från början av juni möter upp.”

Tisdagen inleddes med ett positivt gap och kursen fortsatte upp för att testa av nivån kring 1625-1630 som jag nämnde i går. Stängningen vid 1621,0 motsvarade en uppgång med ytterligare 0,9 procent.

Efter torsdagens positiva hammer hade kursen fram till igår eftermiddag stigit med 5,8 procent på mindre än tre dagar med två positiva pattern gap. Vad har då hänt historiskt vid liknande impulsartade uppgångar? Det har faktiskt bara inträffat 6 gånger de senaste 24 åren och vid 4 av dessa har kursen stått högre en vecka senare.

Gårdagens volym var den högsta sedan den 29:e maj och 6 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick teknologi och basråvoror.

Högst omsatta aktier blev Eric B, HM B och NDA. 392 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus medan 182 stängde rött.

Totalt sett en positiv bild som stärker det jag skrivit om i några veckor, nämligen att förutsättningarna för några veckors stark börs efter midsommar.

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Massolit media, Matas

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Pegroco: första dag för handel med preferensaktier på First North
– Vostok New Ventures: sista dag för handel med rätt till inlösendepåbevis

MAKROSTATISTIK
* Frankrike: BNP (def) 1 kv kl 8.45
– Nederländerna: BNP (def) 1 kv kl 9.30
* Tyskland: IFO-index juni kl 10.00
* USA: BNP (def) 1 kv kl 14.30
– Olja: oljelager USA kl 16.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– Eurogrupp: extrainsatt möte om Grekland kl 19.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Nu närmar sig taket i tradingrangen där även det övre bollingerbandet återfinns samtidigt som de kortare momentumindikatorerna börjar komma upp på nivåer där risken för en lokal topp ökar.”

Tisdagen präglades av skvalpiga rörelser mellan 2128 och 2120. Gårdagens högsta sattes redan efter en halvtimmes handel och stängningen vid 2124,2 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Gårdagens spinning top är ett tecken på osäkerhet och har hyfsad träffsäkerhet som vändningsformation när den effektueras kring taket i en tradingrange. Som jag skrivit de senaste dagarna är det en viss tveksamhet när 2130/2135-nivån närmar sig. Kursen har nu stigit 2,5 procent sedan lägstanivån i samband med hammern för lite mer än en vecka sedan och i samband med gårdagens högsta 2,8 procent. När detta skett historiskt har kursen stigit den närmaste veckan i ungefär hälften av fallen, vilket stämmer ganska väl överens med den historiska säsongsutvecklingen.

Volymen igår var något lägre än i måndags och 16 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Två av de fyra IT-aktier som jag använder för att studera om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. 220 aktier på SP500-indexet stängde på plus medan 262 stängde rött. Bästa sektorer igår blev telekom och energi medan defensiva kraftbolag gick sämst. En något spretig bild men totalt sett råder en viss tveksamhet och isen ser ut att bli tunnare (färre aktier bär uppgångarna).

Asien: Det är mestadels små och måttliga uppgång på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Japanska Nikkei noteras nu kring 18-årshögsta och kinesiska aktier vänder upp. Jag har sagt det många gånger de senaste månaderna och gör det igen: Precis som VIX laddar för en uppgång bör vi vara beredda på en tilltagande volla och osäkerhet på den kinesiska börsen och det kommer att smitta av sig på övriga index i regionen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar