Kortsiktigt överköpt vid taket i den stigande kilen

sammanfattningDet har varit en lugn natt med små marknadsrörelser. I dag kommer svensk handelsbalans och SCB:s partisympatier samt en del USA-data, bl a order, huspriser. De viktigaste klockslagen idag är 14.30 och 16.00 (se nedan).

Igår höll börserna i USA och Storbritannien stängt och på onsdag är det halvdag för svenska börsen som håller stängde på torsdag (Kristi Himmelsfärdsdag).

Vi bör dock hålla koll på en del viktiga makrosiffror från USA senare i veckan.

Men i veckan bjuds det på makrosiffror från USA som kan bjuda upp till dans.
På torsdag presenteras nyanmälda arbetslösa, konfidensförtroende och kontrakterade husköp och på fredag är det dags för den amerikanska privatkonsumtionen.

Nästa vecka är det dags för ett nytt ECB-möte vilket kan bli en trigger för en ny impuls och kanske vidare uppgång, men det kommer bero på om de duvaktiga beskeden överstiger placerarkollektivets förväntningar eller ej.

(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna höll stängt igår men handlades på högre nivåer under fredagen, med S&P 500 upp på sin högsta stängningsnotering hittills, sedan amerikansk husdata stöttat sentimentet. Hewlett-Packard ledde utvecklingen bland teknikaktier, som var starkaste sektor.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,4 procent upp på indexnivån 16.606, lika mycket som det bredare S&P 500 som klättrade till 1.901 – en ny rekordnotering. Tekniktunga Nasdaq Composite steg samtidigt 0,8 procent till 4.186.

Omsättningen var 530 miljoner aktier på New York-börsen och 1,5 miljarder på Nasdaq.

Statistik från handelsdepartementet visade på fredagen att försäljningen av nya enfamiljshus i USA steg 6,4 procent i april jämfört med i mars, till en säsongsjusterad årstakt på 433.000 enheter. Ökningen, den största sedan oktober, var större än väntat.

”Husstatistiken ökar konsumentförtroendet, nettoförmögenheterna och konsumtionen. Det är positivt för sentimentet och bör vara positivt för de bredare marknaderna”, sade Terry Sandven, aktiestrateg på U.S. Bank Health Management, till Bloomberg News.

Sektorsvis inom S&P 500 gick teknikaktier bäst med en sammanlagd uppgång på 1,0 procent. Bland dessa ledde Hewlett-Packard utvecklingen när aktien steg över 6 procent. Datortillverkaren rapporterade sent på torsdagen, och aviserade i samband med det ytterligare personalneddragningar på upp till 16.000 tjänster.

På bolagsfronten håller Google enligt källor på att utveckla en surfplatta med avancerade funktioner med dubbla kameror som ska kunna ta tredimensionella bilder.

Stockholmsbörsen: Efter en initial uppstuds till 1397 blev resten av dagen en avslagen tillställning där indexet pendlade mellan 1396 och 1394. Stängningskursen vid 1394,2 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Efter gårdagens inledande positiva gap upp mot den stigande motståndslinjen som förbinder topparna sedan slutet av februari såg det ut som köparna körde slut på bränsle. Gårdagens kursstapel var den första på 11 dagar som öppnade högre än stängningen.

Jag skrev igår: ”Det underliggande sentimentet är positivt och köparna suger upp säljtrycket på allt högre nivåer vilket innebär att vi ska vara köpare i samband med rekyler”.

Gårdagens volym uppgick endast till 6,2 miljarder kronor vilket var den lägsta heldagsnoteringen sedan mitten av oktober, men både börserna i USA och Storbritannien höll stängt. Volymen var hela 40 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev finans och basråvaror medan hälsovård utvecklades sämst.

Totalt steg 267 aktier igår medan 223 backade. 72 procent av aktierna på large cap steg i fredags och det tolkar jag som att isen är tunn.

Högst omsatta aktier under måndagen blev Getinge efter beskedet att bolaget i sista sekund meddelade att den planerade kapitalmarknadsdagen flyttas framåt. Totalt omsattes aktier för 1096 miljoner kronor i Getinge. AstraZeneca kom på andra plats efter beskedet att Pfizer avstår från att höja budet. Volvo B kom på tredje plats med totalt 397 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår SSAB A (+1,4%) följt av Boliden (+0,9%) och Securitas B (+0,8%). Sämst gick Getinge B (-10,3%), AstraZeneca (-2,1%) följt av Alfa Laval (-0,5%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Sectra (kl 8.00), Lundbergs (kl 12.30)
NGM
– Kopparbergs Bryggeri

STÄMMOR
– 203 Web Group, Easyfill, Fred Olsen Energy, Guideline Geo, Kopparbergs Bryggeri, Kopy Goldfields, Millicom, MVV Holding, Nordic Leisure, Online Brands Nordic

(extra), Ortoma, Parans, Raysearch, United Media

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Avanza banks börsdag, med bl a Medivir, Recipharm, Immunicum, Avanza och DGC
– Getinge: tidigare planerad kapitalmarknadsdag i dag uppskjuten till obestämt datum
– Sectra: press- och analytikerträff kl 9.00
– Dome Energy: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– A1M Pharma: anmälningstid i nyemission avslutas
– MYFC: första dag för handel på First North
– Prostalund: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 12/6)
– Transatlantic: anmälningstid i nyemission avslutas
– Tribona: meddelar utfall i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Tieto: i Helsingfors, webbsänd, kl 12.15-18.00

MAKROSTATISTIK
– Frankrike: hushållens förtroende maj kl 8.45
– SCB: export och import av varor mars kl 9.30
– SCB: handelsnetto april kl 9.30
– SCB: varuexportens och varuimportens volymutveckling 1 kv kl 9.30
* USA: order varaktiga varor april kl 14.30
– Belgien: KPI maj kl 15.00
– USA: FHFA husprisindex mars kl 15.00
– USA: S&P/Caseshiller husprisindex mars kl 15.00
– USA: Markit tjänste-PMI (prel) maj kl 15.45
* USA: konsumenternas förväntningar maj kl 16.00

POLITIK
– EU: toppmöte för att bland annat diskutera ny kommissionsordförande kl 19.00

CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15
– Ungern: räntebesked kl 14.00

MAKRO ÖVRIGT
– SCB: partisympatiundersökningen kl 9.30
– ESV: statsbudgetens månadsutfall april kl 10.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00

USA: Den gångna veckan innebar en uppgång med 1,2 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet adderats till 2,8 procent. För maj månad noteras än så länge en uppgång med 0,9 procent.

I fredags inledde kursen upp och efter en haltimme togs torsdagens högsta vid 1896 ut. Stängningskursen strax under ATH skrevs till 1900,6 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

För en vecka sedan skrev jag: ”Får vi ett tydligt utbrott som bekräftas upp genom 1896-1902-nivån kan vi räkna med fortsatta uppgångar upp mot i första hand 1920”.

Volymen i fredags var den lägsta sedan den den 30 december och hela 33 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som stängde på minus i fredags var energi, men det var en ytterst marginell nedgång. Bäst gick verkstad och ickecykliska produkter.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg i fredags. Apple fortsatte upp med 1,1 procent för att stänga vid $614,1. Google avancerade med 1,4 procent för att stänga på $552,7. Twitter fortsätter agera sänke i sektorn och föll i fredags med hela 3,2 procent för att stänga vid $30,5 medan den sociala kollegan Facebook steg med 1,4 procent för att till slut stänga vid $61,3.

Asien:
Det är mestadels nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen där de japanska och taiwanesiska stiger.
Nikkei: +0,2%
Kospi: -0,6%
Shanghai: -0,4%
Hang Seng: -0,2%
Taiwan: +0,4%
Bombay: -0,8%
All Ordinaries: +0,0%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar