(Nyhetsbyrån Direkt): Med ett markant lyft i sluthandeln lyckades de amerikanska indexen stänga fredagens session något över nollstrecket, trots att de större kursdrivande makronyheterna lyste med sin frånvaro. Kemibolag gick svagt bland sektorerna, med vinstvarnande Dupont som sänke.
Dow Jones Industrial Average noterades oförändrat vid stängning på nivån 16.853, medan det bredare S&P 500 var upp 0,2 procent vid nivån 1.961. Tekniktunga Nasdaq Composite var samtidigt 0,4 procent högre på nivån 4.398.
Omsättningen uppgick till relativt höga 970 miljoner aktier på New York-börsen och 2,6 miljarder på Nasdaq.
”Jag föreställer mig att vi kommer få se mer intervallbunden handel på kort sikt medan utsikterna för aktier på medellång sikt bör fortsätta vara konstruktiva. Viss konsolidering kan inte uteslutas. Makroutvecklingen är överlag på marschfart i USA”, sade Christoph Riniker, analyschef vid Julius Baer i Zurich, till
Bloomberg News.
På fredagens statistikfront var det definitiva utfallet av University of Michigans konsumentindex högre än den preliminära siffran. Upprevideringen var
visserligen väntad, men samtidigt något större än marknaden räknat med.
Nästa vecka kommer flera viktiga datapunkter som väntas uppta investerarnas intresse – ISM-index för juni månads tjänstesektor och industriorder för maj, men kanske framförallt arbetslöshetssiffran för juni, som väntas till torsdagen.
”Efter det tunga 2,9-procentiga tappet i amerikansk BNP under det första kvartalet kommer marknaden att granska nästa veckas data i sömmarna för att få
bekräftat att lyftet under det andra kvartalet varit tillfredställande”, skrev analytikerna vid Investec Securities i en kommentar som refereras av Marketwatch.
Stockholmsbörsen: Även om fredagens uppgång och positiva stängning var väntad var det dock med minsta möjliga marginal som 1378-nivån togs ut. Stängningen vid dagshögsta 1379 motsvarade en uppgång med 0,5 procent. Föregående vecka innebar ett svag nedgång och årets uppgång har nu reducerats till 4,2 procent.
Jag skrev i fredags: ”När kursen fallit med 2 procent eller mer på 2 dagar och stänger under det nedre bollingerbandet är det mer än 60 procents chans till en högre kurs en vecka senare”.
Jag skrev i onsdags: ”Så länge begränsningarna 1378-1410 är intakta kan vi räkna med skvalpig handel, tvära kast och att slängas mellan hopp och förtvivlan. Vi ska vara neutrala så länge kursen befinner sig mellan MA-50 och MA-20”.
Fredagens volym var lägre än i torsdags och hela 26 procent under det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.
Totalt steg 264 aktier i fredags medan 209 backade. 80 procent av aktierna på Largecap steg. De senaste två veckorna har det varit blandat mellan antalet aktier som stigit och fallit.
Högst omsatta aktier under fredagen blev åter SCA B där aktier för 685 miljoner kronor omsattes. Eric B kom på andra plats där aktier för 603 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på tredje plats med totalt 559 miljoner kronors omsättning.
Bästa sektorer under fredagen blev oljebolagen och hälsovård. Sämst gick konsumenttjänsteföretag.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Lundin Petroleum (+3,8%) följt av Electrolux B (+1,6%) och Assa Abloy (+1,2%). Sämst gick Securitas B (-0,4%) och Nokia (-0,4%) följt av Volvo B (-0,4%).
OMXS30 inför veckostarten:
S&P 500 inför veckostarten:
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
AKTIETORGET
– Klick Data
STÄMMOR
– Cassandra Oil (ändrat datum från 3/6), Matas, Shelton Petroleum (ändrat datum från 20/5), Star Vault (ändrat datum från 9/6), Swede Resources
BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för juni
– Beklädnad : veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Acap Invest : anmälningstid i North Investments bud inleds (avslutas 28/7)
– Aspiro: anmälningstid i nyemission avslutas
– Mobile Loyalty: förlängd anmälningstid i andelsbyte löper ut
– Nicoccino: första dag för handel på First North (ändrat från 27/6)
– VJ 1890: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 14/7)
EXKLUSIVE UTDELNING
– Subsea 7 (3:60 nok)
MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (prel) maj kl 1.50
– Tyskland: detaljhandel maj kl 8.00
– Danmark: BNP (def) 1 kv kl 9.00
– SCB: finansmarknadsstatistik maj kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex arbetare och tjänstemän privat sektor april kl 9.30
– EMU: M3 maj kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.14
* EMU: KPI-estimat juni kl 11.00
– Italien: KPI (prel) juni kl 11.00
– USA: Chicago inköpschefsindex juni kl 15.45
* USA: kontrakterade husköp maj kl 16.00
POLITIK
– Almedalsveckan: Kristdemokraternas dag
USA: Efter en svag sidledes inledning tog indexet fart upp den sista halvtimmen i fredags för att till slut stänga vid 1961 som motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent.
De tre senaste dagarna har stängt högt upp i kursstaplarna och sentimentet för den senaste veckan, månaden och kvartalet ser jag som positivt, utifrån kursstaplarnas utseende.
Jag skrev i fredags: ”Den ”sammanlagda kursstapeln” över de senaste tre dagarna är, trots den tilltagande intradagsvollan, positiv. Efter en piercing line och gårdagens hammerliknande stapel visar köparna än så länge inga tecken på att ha gett upp”.
Under föregående vecka upprepade jag varje dag: ”Tajmingen att göra entré för uppgång är sämsta tänkbara”.
Volymen i fredags var något lägre än i torsdags och hela 21 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Alla sektorer stängde på plus i fredags. Bästa sektorer blev telekom och verkstad. Överlag var det dock små förändringar.
Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte upp och adderade ytterligare 1,2 procent till de senaste dagarnas uppgång för att stänga vid $92,0. Google vände upp med måttliga 0,2 procent för att stänga vid $577,2. Twitter rekylerade 1,2 procent efter de senaste dagarnas rusning och stängde vid $40,9 medan den sociala kollegan Facebook vände upp och steg med 0,7 procent för att till slut stänga vid $67,6.
Asien: Det är mestadels nedgångar uppgångar på börserna (som ser ut att tillta i styrka) i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen.
Nikkei: +0,4%
Kospi: +0,7%
Shanghai: +0,6%
Hang Seng: -0,2%
Taiwan: +1,1%
Bombay: +1,2%
All Ordinaries: -0,9%