NEW YORK: TEKNIKBOLAG TYNGDE, KEMIBOLAG RUSADE, S&P500 -0,8%
STOCKHOLM (Direkt) Teknik- och konsumentaktier pressade den amerikanska aktiemarknaden på onsdagen medan råvarurelaterat spjärnade emot. De senaste dagarnas konjunkturoro var närvarande samtidigt som investerare hade nästa veckas räntemöte i blickfånget.
Dow Jones noterades vid stängning till minus 0,4 procent vid nivån 17.493, Nasdaq var ned 1,5 procent vid 5.022. S&P 500 sjönk 0,8 procent till 2.047.
Omkring 900 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.000 miljoner på Nasdaq.
”Det är ingen recession, men alltjämt frågetecken att bekymra sig över, såsom råvarupriser och den globala tillväxten”, sade Patrick Spencer, aktiehandlare vid Robert W. Baird, till Bloomberg News.
Teknik var sämsta sektor där tungviktare som Apple, Microsoft och Google tappade över 2 procent vardera vilket pressade marknaden.
Även konsumentrelaterade aktier såg till att tynga börsen med minus 2 procent för Amazon och Nike.
Bättre gick det för råvarurelaterat efter att oljan återhämtat initiala nedgångar medan positiva bolagsnyheter hjälpte gruvrelaterat.
Bland annat rusade Freeport McMoran 4 procent. Gruvjätten sållar sig till skaran av närbesläktade bolag som beslutat att dra ned på sina investeringar på grund av låg efterfrågan vilket gillades.
Ännu starkare utvecklades kemibolagen Dupont och Dow Chemical som ökade drygt 11 procent vardera. Enligt källor befinner sig bolagen i långt gångna diskussioner om ett eventuellt samgående. Ett gemensamt bolag skulle bli världens näst största kemibolag efter BASF.
Bildels- och verkstadskedjan Pep Boys stängde kring oförändrat. Bolaget har rekommenderat Carl Icahns bud och Bridgestone har nu på sig fram till på fredag att komma med ett eventuellt motbud. Enligt Nikkei-News planerar den sistnämnda ett högre bud.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 2,21 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Historiskt har den kommande femdagarsperioden fallit i mer än 70 procent av fallen. Om kursen fortsätter noteras under MA-50 är det inte längre någon period som ser positiv ut.”
Onsdagen inleddes skvalpigt och som jag sade på ETP Direkt såg indexet snarare ut att ladda för ytterligare nedgång. Efter att ha punkterat tioboxen jobbade sig indexet ner till dagslägsta 1430 som nåddes vid tretiden. Efter ett par timmars uppstuds avslutades dagen svagt vid 1440,9 som motsvarade en nedgång med 1,0 procent.
Från toppen 3 december har kursen fram till igår eftermiddag fallit med mer än 7 procent vilket bara inträffat vid 6 tillfällen de senaste 19 åren och vid 5 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Det går naturligtvis inte att dra några slutsatser efter 6 tillfällen och ställer vi det mot nobeleffekten är risken stor för fortsatta nedgångar efter mindre andhämtningspauser de närmaste dagarna.
Om vi studerar vad som hänt historiskt fem dagar räknat från den 10 december så har kursen stått lägre i nästan 80 procent av de senaste 20 åren. Detta mönster brukar kallas Nobeleffekten och pågå från den 10 december och ungefär en vecka framåt. Om vi då studerar hur kursen utvecklats historiskt från den 17 december och fem börsdagar framåt har kursen stigit 8 av 10 år.
Volymen igår var den högsta sedan förra torsdagen och hela 25 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 37 procent av de aktier jag dagligen bevakar igår. Den senaste månaden har bredden blivit allt sämre och det är ofta ett tecken på att isen börjar bli tunnare. Det är helt enkelt allt färre aktier som bär uppgångarna. Bästa sektorer igår blev oljebolag och kraftbolag. Sämst gick teknik och telekom. Large Cap gick sämre än mid- och smallcap.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Inditex
STÄMMOR
– Advenica (extra), Medicpen (extra), QBNK (extra)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Astra Zeneca: frukostmöte på IVA kl 8.00-8.55
BÖRSSTATISTIK
– Venue Retail Group: försäljningssiffror för november
EXKLUSIVE UTDELNING
– Coloplast (8:00 dkk)
MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rics husprisindex november kl 1.01
– Australien: arbetslöshet november kl 1.30
– Svensk Handel Stil: blixtindex november kl 6.00
– Nederländerna: KPI november kl 6.30
– Frankrike: KPI november kl 8.45
– Frankrike: industriproduktion oktober kl 8.45
– Danmark: KPI november kl 9.00
* SCB: KPI november kl 9.30
– SCB: Arbetskraftsbarometern 2015 kl 9.30
* Norge: KPI november kl 10.00
– SEB: sparbarometer 3 kv kl 10.00
– USA: importpriser november kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 49 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
CENTRALBANKER
* SNB: räntebesked kl 9.30
* BOE: räntebesked kl 13.00
– Sydkorea: räntebesked
MAKRO ÖVRIGT
– Business Sweden: marknadsöversikt kl 9.30
– SHB: konjunkturprognos kl 10.00
– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30
ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Börsläget kan sammanfattas i ett enda ord: Osäkerhet.”
Onsdagen inleddes upp men efter en timmes handel tog uppgången slut vid 2080 och kursen föll brant ner till 2037 som blev gårdagens lägsta. Stängningen vid 2047,6 motsvarade en nedgång med 0,8 procent.
Inför gårdagen påminde jag om att det råder osäkerhet och vad bekräftar detta bättre än de längsta svansarna på både ovan- och nedsidan sedan i somras i en kursstapel vars rörelse var mer än 2 procent. Det utseende som råder påminner till stor del om det vi såg på hösten 2011 den gången räddade både ECB och Fed tillställningen. Denna gång diskuteras istället åtstramningar samtidigt som börsen visar tecken på att rulla över i en fas 4.
Volymen igår var den högsta sedan i fredags och 15 procent högre än det det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Ingen av de fyra IT-aktier som jag dagligen följer noterade uppgångar igår. Apple föll med 2,2 procent och Twitter 2,7. Bästa sektorer igår blev energi och basråvaror. Sämst gick hälsovård och teknik. Totalt steg endast 112 av de aktier som ingår i SP500 igår.
VIX steg igår med 10,5 procent till 19,5 igår. Även om det börjar bli lite slagigt är jag förvånad över att inte VIX stigit mer vilket tyder på ett visst lugn hos placerarkollektivet. Nivån innebär att placerarkollektivet anser det normalt med rörelser mellan 2165 och 1930 den närmaste månaden.