Köpsignal om 1293 tas ut

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Antalet nyanmälda arbetslösa minskade mer än väntat under föregående vecka.

Janet Yellen valdes som ny chef för Federal Reserve vilket gladde marknaden då hon är för en expansiv penningpolitik.

General Motors steg med över 1 procent efter beskedet att USA:s finansutskott meddelat att man har för avsikt att sälja sitt resterande innehav i bolaget innan årets slut.

Stockholmsbörsen: Det negativa gapet och den inledande nedgången tog indexet ner till stödnivån vid 1282 där köparna kom tillbaks och sög upp säljtrycket. 62% av det initiala gapet täpptes till och stängningen skedde vid 1290,5 vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

Jag skrev igår att det var risk för att 20-dagars medelvärde punkterades, vilket blev fallet. Precis som vid falska utbrott är det mycket positivt om den korta sentimentsnivån punkteras men att köparna eliminerar nedgången och ju mer av den förlorade marken som återtas, desto positivare.

Om nu köparna kommer tillbaks och tar ut 1293-nivån innebär det att sentimentsnivån för de senaste dagarnas nedgång åter är att betrakta som positiv.

Omsättningen igår var lägre än i onsdags och uppgick till 9,7 miljarder kronor vilket var 17 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

De enda sektorer som stängde på plus igår var kontradefensiva hälsovård och telekom. Sämsta sektorer blev åter kraftbolag och teknologi. Håll koll på utvecklingen bland teknikbolagen idag eftersom de gick bäst under kvällen i USA.

Totalt steg 140 aktier igår medan 346 stängde ner och endast 36 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev AstraZeneca där aktier för 593 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Nordea Bank med 557 miljoner kronor och sedan Swedbank A med totalt 497 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår AstraZeneca (+3,3%) följt av Securitas B (+0,7%) och Alfa Laval (+0,7%). Sämst gick MTG B (-3,1%), Boliden (-2,4%) följt av Swedish Match (-1,8%).

OMXS30 inför dagen:

S&P 500 inför dagen:

Bolagsrapporter idag:
– Allenex (kl 8.00), Opus (runt kl 8.30), Shelton Petroleum (kl 8.30), Glycorex, Servage

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Diamyd Medical och Oniva Online Group håller bolagsstämmor idag
– Anoto: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 6/12)
– Cefour: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 6/12)
– Guideline Geo: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:10

Håll koll på följande tider idag:
– Tyskland: BNP (def) 3 kv kl 8.00
– KI: konjunkturbarometern november kl 9.15
* Tyskland: IFO-index november kl 10.00
* EU: ECB:s ordförande Mario Draghi talar kl 10.30
– USA: ECRI, veckovis bedömning av den framtida ekonomiska tillväxten kl 16.30
– USA: Tillverkningssiffror kl 17.00

USA: Efter tre dagars nedställ var det dags för en positiv öppning, som inte täpptes till. Köparna höll i taktpinnen hela vägen fram till stängning då den viktiga nivån 1796 nåddes. Stängningskursen 1795,8 motsvarade en uppgång med 0,8 procent. Det var den tredje dagen i rad som motståndsnivån testades och det blir nu intressant att se om självförtroendet finns för att denna gång ta sig upp mot ATH vid 1802 igen. I 60-minutersgrafen har vi åter fått en köpsignal om man studerar en av mina trendföljande strategier.

I dagsgrafen fick vi igår en treticksformation, dock med minsta möjliga marginal och nu blir det spännande att se om det räcker för att ta ut måndagens ATH vid 1802 och de senaste dagarnas negativa formationer.

Igår skrev jag: ”Trots de senaste dagarnas negativa omslagsformationer ska vi se den pågående rekylen som en möjlighet att komma in i nya köppositioner till ett bättre pris”.

Gårdagens volym var med minsta möjliga marginal den högsta hittills i veckan och 0,5 procent högre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus igår. Bäst gick finans och teknologi vilket avspeglade sig på spreaden mellan Nasdaq och S&P 500 som var positiv.

Alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple steg med 1,2 procent till $521,1. Även Google steg med 1,2 procent och stängde på $1034,1. Nyintroducerade Twitter vände upp och steg med 1,0 procent till $42,1 medan den sociala kollegan Facebook steg med måttliga 0,6 procent för att till slut stänga vid $46,7.

Asien: Idag på morgonen har det fram till klockan 04.00 varit breda uppgångar på de asiatiska börserna till stor del stärkta av en svagare yen. Uppgångarna bryter den fyra dagar långa nedgången men när detta skrivs ser vi tecken på att en topp kan vara i antångande (det är dock mer än fyra timmar kvar till de europeiska börserna slår upp portarna).

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar