Köparna lyser med sin frånvaro

NEW YORK: VAPENTILLVERKARE RUSADE, APPLE NED,S&P 500 +0,2%(OMS)

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna lyckades kämpa sig upp på plus i tisdagshandeln som var lite ombytlig efter måndagens fall.

Fokus låg på de senaste dagarnas konjunkturoro koppad till Kina, samt landets försök att stötta aktiemarknaden.

Vid stängning hade Dow Jones stigit med 0,1 procent till nivån 17.158, medan Nasdaq var 0,2 procent lägre vid 4.891. S&P 500 ökade 0,2 procent till 2.016.

Omkring 810 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.900 miljoner på Nasdaq.

”De tre stora sakerna som investerare tittar på just nu är: global tillväxt, då speciellt den kinesiska, oljenedgången och att Fed inlett en höjningscykel. Oljan kommer ge fortsatt volatilitet, inte bara på marknadsnivå utan även i företagsvinsterna”, sade Stephen Wood, vid Russell Investments i New York, till Bloomberg News.

På aktiefronten gick vapentillverkare framåt efter att Barack Obama kommunicerat tuffare restriktioner för vapenköp. Smith & Wesson rusade 11 procent och Sturm Ruger nästan 7 procent.

Försäljningen av vapen i USA steg i december efter att frågan om hårdare vapenregler lyfts i spåren av dödsskjutningen i Kalifornien i början på månaden.

Framåt gick även hälsorelaterade aktier, bland annat stängde Gilead upp dryga procenten. En studie visade att bolagets produkt mot hepatit B var säkrare och lika effektiv som deras redan godkända behandling, Viread.

Sämre gick det för biltillverkare efter överlag svag amerikansk försäljningsstatistik för december månad.

Ford Motors försäljningstillväxt var plus 8 procent jämfört med väntade 11 procent vilket pressade aktien 2 procent. Även General Motors backade, ned 2,6 procent. Biltillverkarens försäljning steg med 6 procent jämfört med estimerade 10 procent.

Bland de stora ”kända” namnen backade Apple 2,5 procent vilket vägde på Nasdaq-index. Enligt en rapport från Nikkei Asian Review kommer Apple att reducera sin produktion av iPhones med 30 procent under det första kvartalet. Svag efterfrågan från Asien och Europa lyftes fram som orsaken.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 2,24 procent.

Stockholmsbörsen i tisdags: Inför trettondagsafton skrev jag: ”Första årets kursstapel blev alltså en gigantisk röd marubozu som vi naturligtvis ska ha respekt för och det gäller att vara på sin vakt vid liknande kraftfulla distributionsfaser. Uppstudsar under kraftiga nedställ är ofta ett tecken på att säljarna tar en liten paus för att komma in till bättre priser och nedgången sedan fortsätter.”

Tisdagen inleddes upp ”i flera minuter” men efter första timmens handel hade uppgången istället bytts till en nedgång. Efter en kortare uppstuds vid 10:30 och 11:30 blev det en svag call och en stängning vid 1387,0 som motsvarade en nedgång med 0,5 procent.

De senaste tre dagarna har kursen fallit mer än 4,5 procent och det har vi sett vid 119 tillfällen de senaste 20 åren. Vid 80 av dessa tillfällen har kursen stått högre fem dagar senare. Är detta då relevant? Nej, faktiskt inte. Det gäller att studera även hur marknadsfasen sett ut och inte alltid studera bara antalet träffar. I negativa marknadsfaser har uppstudsarna varit minst sagt kraftfulla, dock inte vid lika många tillfällen som i den samlade populationen och nedställen därefter har ofta varit mycket kraftfulla. Den statistiska edgen är god för en uppstuds nu men inget tyder just nu på att den är värd att följa, än.

Volymen trettondagsafton var naturligtvis lägre än det dagliga snittet men trots det 50 procent högre än motsvarande dag förra året.

Totalt steg endast 20 procent av de aktier jag dagligen bevakar i tisdags. Endast defensiva hälsovård steg medan oljebolag föll med nästan 5 procent. Totalt sett tolkar dock placerarkollektivet glaset som halvtomt.

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Nordic Mines (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap
– Kabe: preliminärt datum för svenska husvagns- och husbilsregistreringen helår 2015

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Amnode: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Intuitive Aerial: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 25/1)
– Sdiptech: handlas under nya namnet Sdiptech efter namnbyte från Serendipity Innovations
– Yield: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 21/1)

KAPITALMARKNADSDAG
– Pandora

EXKLUSIVE UTDELNING
– Amasten Holding (5:00 kr i pref.aktie kv-vis), Balder (5:00 kr kv.vis pref.aktie), Hemfosa (0:75 kr kv.vis i stamaktie, 2:50 kr kv.vis i preferensaktie), Prime Living (2:13 kr kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Nederländerna: KPI december kl 6.30
– Tyskland: industriorder november kl 8.00
– Tyskland: detaljhandel november kl 8.00
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI december kl 8.30
– EMU: konjunkturbarometer december kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat december kl 11.00
– EMU: arbetslöshet november kl 11.00
– EMU: detaljhandel november kl 11.00
– USA: Challenger varseldata december kl 13.30
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentindex, veckodata kl 15.45

CENTRALBANKER
– Fed: Jeffrey Lacker talar om ekonomiska utsikter kl 14.45
– Fed: Charles Evans talar om ekonomi och penningpolitik kl 20.15

ETP Direkt kl 10.00 live från första timmens handel

USA-börsen i tisdags: Inför tisdagen skrev jag: ”Det vi just nu bevittnar är en tilltagande volla på kort- och medellång sikt och allt fler pusselbitar pekar just nu på en fortsatt nedgång. För tillfället är uppstudar lägen att gå kort eller komma ur positioner för uppgång.”

Tisdagen blev en avslagen tillställning medan gårdagens inleddes med ett mindre negativt gap och köparna syntes inte förrän kring 1980. Stängningen vid 1990,3 motsvarade en nedgång med hela 1,3 procent. I Asien är det åter turbulent och den kinesiska börsen har åter dragit i nödbromsen i desperata försök att undvika en krasch.

Kursen har nu fallit med mer än 4 procent de senaste 5 handelsdagarna och sedan 2001 har det inträffat 74 gånger. Vid 62 procent av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Så länge vi inte ser tecken på att köparna kommer tillbaks ska vi dock avvakta med att försöka leta efter entry för uppgång.

Volymen igår var högre än i tisdags och 14 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit uppgångar i något mer än 60 procent av fallen. Förra året noterades dock en nedgång med 0,7 procent. Cykliskt är det som jag sagt sedan årsskiftet 70 procents chans för en lågpunkt fram till den 18 januari vilket även stämmer bra med det historiska utseendet som jag nämnde i den senaste säsongsanalysen (som du hittar på analyssidan).

Ingen sektor stängde på plus igår heller. Sämst gick energi, basråvaror och verkstad. Endast 65 av de ingående aktierna steg men två av de fyra IT-bolagen jag dagligen bevakar lyckades hålla näsan ovanför strecket. Apple och Twitter föll med 2,0 respektive 2,4 procent. VIX steg med 6,9 procent till 20,7 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2110 och 1870 den närmaste månaden. Glaset tolkas alltmer halvtomt.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar