Stockholmsbörsen: Efter en inledande nedgång till 1124-nivån skulle det behövas fem tester innan köparna skulle våga hålla i taktpinnen så att öppningskursen togs ut. Stängningen 1130,6 motsvarade en uppgång med 0,3 procent och skedde på dagshögsta. En punktering av tisdagens lägsta men där köparna kom tillbask och eliminerade det säljarna byggt upp och stängde på dagshögsta är positivt. Det som eventuellt är negativt är att den tidigare stigande stödlinjen som nu utgör ett motstånd inte passerats och kan locka tillbaks säljarna när börsen öppnar.
Omsättningen uppgick till hela 9,5 miljarder kronor vilket var lägre än i tisdags men låg i nivå med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Eric B var högst omsatt men ingen aktie stack ut med extremt hög omsättning. 63 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 2,3 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.
200-dagars medelvärde har åter börjat vrida upp (fortfarande knappt noterbart) men avståndet till kursstaplarna i dagsgrafen är för stort för att det ska vara lockande med nya köp. Vid de senaste två försöken att ta ut den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000 och 2007 har lockat tillbaks säljarna.
Jag är både lång- och kortsiktigt positiv till indexet så länge inte 1118 punkteras och bekräftats, men inte helt säker på att den andhämtningspaus som indexet befinner sig i är färdig.
Olje-, gas- och teknologiföretag gick bäst under onsdagen. Sämst gick telekom och konsumentprodukter.
KappAhl fortsatte upp och tillhörde tillsammans med Lupe och Fabege onsdagens vinnare.
Högst omsatta aktier under onsdagen blev Eric B 528 Mkr (+1,2%), Atco A 496 Mkr (+1,3%) följt av HM B 473 Mkr (-0,4%).
OMXS30 inför torsdagen: Än så länge har vi inga bekräftade säljsignaler men alltfler varningssignaler seglar upp om den nuvarande konsolideringen blir utdragen. Frågan är om gårdagens lägsta vid 1124 blir en lokal lågpunkt eller om vi får ett test av 1119 innan veckan är slut. Kursen har sedan den 22 november parkerat sig ovanför 20-dagars medelvärde och så länge medelvärdet inte punkteras är det köplägen vi ska leta efter i samband med rekyler.
S&P 500 inför torsdagen: Trots de små rörelserna de senaste dagarna har vi fått stängningar högt upp kring motståndsnivån, vilket är positivt. De negativa divergenserna och överköpta nivåerna borde ge åtminstone en kortare rekyl. Så länge vi inte får en säljsignal ska vi befinna oss bland köparna och den första försvagningen av sentimentet får vi om 1448-nivån punkteras.
Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Avanza (kl 8.15), NAXS (kl 8.30)
Utländska rapporter:
– ASML (kl 7.00), Bank of America (kl 13.00), Citigroup (kl 14.00), Intel (efter USA-börsernas stängning)
Håll koll på följande tider idag:
– Australigen: Sysselsättningssiffror (sämre än väntat)
– SNS: presentation av nya förslag för skattesystemet, Anders Borg kommenterar kl 9.00
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– Spanien: säljer obligationer kl 10.30
– EMU: produktion byggsektorn november kl 11.00
– Irland: KPI december kl 12.00
– USA: bostadsbyggande december kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 3 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index januari kl 16.00
USA: Mönstret från de senaste dagarna med små inledande rörelser nedåt kommer köparna tillbaks och får till en stängning kring dagshögsta. Den inledande nedgången bromsades igår upp vid 1468 och gårdagens högsta noterades kring 1474 strax innan stängning. Stängningen 1471,93 var i det närmaste exakt samma som i tisdags. Positiva tongångar kring återhämtningen i den amerikanska ekonomin och låg inflation stärkte riskaptiten. Bäst av börsindexen gick Nasdaq 100 som steg 0,4 procent och sämst gick NYSE Comp med en nedgång på 0,3 procent. Det höjs alltfler röster som öppet kritiserar Feds köp av ekonomiska tillgångar och menar att de ger allt mindre effekt. Oron för att ekonomin åter slår huvudet i skuldtaket ökar för varje dag.
Totalt omsattes 2,3 miljarder aktier igår vilket marginell lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 114 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg. Teknologi och energiaktier tillhörde vinnarna medan telekom och gulrelaterade bolag gick sämst under onsdagen. Hittills i år har S&P 500 stigit med 5,0 procent och Nasdaq composite 5,1 procent.
Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet är stigande och kursen befinner sig en bra bit ovanför nivån. Primärtrenden (MA-200D) lutar uppåt och noteras inför onsdagen kring 1394. Det kortare sentimentet är positivt och kursstaplarna befinner sig ovanför både de långa-, medellånga och korta trendlinjerna.
Även om de fyra senaste dagarna bestått av extremt små kursstaplar har alla det gemensamt att stängningarna skett förhållandevis högt upp, nära dagshögsta, vilket är ett tecken på att det är köparna som dominerar.
Asien: Efter inledande nedgångar har framförallt den japanska börsen återhämtat sig de senaste timmarna. Det är mestadels små nedgångar efter en tillfällig uppstuds för yenen.