Kämpar med MA-20

NEW YORK: FÖRSVARSAVTAL BRA FÖR BOEING, S&P500 +0,5%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna avancerade på måndagen med hjälp av bland annat ett fortsatt stigande oljepris. Industri och IT fanns bland de sektorer som gick starkast medan råvaror, finans och teleoperatörer gick svagare för dagen.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,4 procent till 20.895. Det bredare S&P 500 klättrade 0,5 procent till 2.394, medan Nasdaqs kompositindex avancerade 0,8 procent till 6.134.

Euron stärktes sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel sagt att valutan är ”alltför svag” och ligger bakom överskottet i Tysklands utrikeshandel. Oljepriset fortsatte uppåt sedan Saudiarabien låtit förstå att samtliga länder i den tidigare överenskommelsen om begränsad produktion var eniga om att förlänga avtalet till och med första kvartalet 2018. WTI-oljan stärktes med strax under 1 procent och handlades till strax under 51 dollar fatet.

Donald Trumps utlandsturné gav också eko på börserna: ett vapenavtal med Saudiarabien bidrog till att aktier inom försvarssektorn stärktes. Totalt skrevs under besöket avtal till ett samlat värde på mellan 300 och 400 miljarder dollar. Boeing och Lockheed Martin är två av bolagen som gynnas av avtalen.

Bland enskilda aktier stack Ford ut med en uppgång på drygt 2 procent. Före öppning bekräftade Ford att bolaget byter ut sin omdiskuterade vd Mark Fields. Ny vd blir Jim Hacket, känd som specialist på att vända utvecklingen inom företag, enligt Bloomberg News.

Qualcomm steg 2,8 procent sedan JP Morgan uppgraderat aktien till övervikt.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”I dagschartet punkterades både EMA-8 och MA-20 under föregående vecka men om dessa tas ut under och hålls under de kommande dagarna tolkar jag det i den positiva vågskålen.”

Måndagen blev en minst sagt skvalpig tillställning där de första två timmarna markerade 1635,5 på ovansidan och 1626,5 på nedsidan. Ingen av dessa nivåer togs ut under resten av dagen. Stängningen vid 1629,2 skedde på samma nivå som i fredags.

Varken MA-20 eller EMA-8 togs ut igår trots att det var tredje dagen i rad vilket jag ser som tecken på viss svaghet. Det vi ser nu är en något stökig bild där förra veckan präglas av två stora röda candlesticks. I fredags tog köparna tillbaks åtminstone torsdagens nedgång men gårdagens stängning i den nedre delen efter att ha misslyckats att ta ut MA-20 kan vara negativt – eller positivt. Oväntat med en helgardering tänker du… Nej, det är inte en helgardering för det vi ser, om gårdagens högsta tas ut med 0,1 ATR är en Shooting Stop-stapel som passeras med ett tydligt stigande MA-20 och det är en av mina favoritformationer. Fram till att det sker är dock svansen på ovansidan och misslyckandet att ta ut MA-20 ett litet svaghetstecken på mycket kort sikt. På något längre sikt, veckoperspektiv, är undertonen fortsatt positiv.

Volymen igår var något lägre än i fredags men något över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Melker Schörling (kl 8.00), Strax (kl 8.55), Nordic Mines

NGM
– Glycorex, Kopparbergs Bryggeri

FIRST NORTH
– Matra Petroleum (kl 7.45), Alm Equity, Byggpartner, Waystream, Wesc

AKTIETORGET
– Ecoclime Comfort Ceilings, Spectracure, Sydsvenska Hem, True Heading, Wonderful Times Group (ändrat datum från 25/5), Xtranet

ÖVRIGA NORDEN
– Bakkafrost (kl 6.00), Topdanmark (lunchtid)

STÄMMOR
– Alphahelix, Arctic Gold, Axonkids (ändrat datum från 10/5), Byggpartner, Camanio Care, Cassandra Oil, Concent, Cyxone, Ecoclime Comfort Ceilings, Elverket Vallentuna, EOS Russia , Feelgood, Free2Move (ändrat datum från 20/4), Hansa Medical, Homemaid, Höegh LNG, IDL Biotech, Kopparbergs Bryggeri, Lerøy Seafood Group, Life Air, Melker Schörling, Menucard (ändrat datum fr 4/4), Nokia, Nordic Leisure, Raysearch, Saniona, Sensori, Senzime, Shortcut Media, Spectracure, Stendörren, Strax, True Heading, Wesc, Wifog, Wonderful Times Group (ändrat datum från 25/5)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Rottneros: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Lucara Diamond: håller presentation i Stockholm kl 18.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Medicover: första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Norinvent: första dag för handel på Aktietorget
– Raybased: första dag för handel utan rätt till uniträtter i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Volvo: på Volvo CE Customer Center i Eskilstuna kl 9.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Absolent (0:90 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: Nikkei industri-PMI (prel) maj kl 2.30
– Tyskland: BNP (def) 1 kv kl 8.00
– Frankrike: industrins förväntningar maj kl 8.45
– Frankrike: PMI (prel) maj kl 9.00
– SCB: arbetslöshet april kl 9.30
– SCB: Sparbarometern 1 kv kl 9.30
– Tyskland: kombinerad PMI (prel) maj kl 9.30
– Tyskland: PMI (prel) maj kl 9.30
– EMU: PMI (prel) maj kl 10.00
– Tyskland: IFO-index maj kl 10.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: Markit PMI (prel) maj kl 15.45
– USA: försäljning nya hem april kl 16.00
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

POLITIK
– EU: ekofinmöte kl 9.00
– Riksdagen: utbildningsminister Gustav Fridolin träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– Fed: Lael Brainard talar kl 1.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Efter den inledande nedgången föregående vecka blir det nu spännande att se med vilken kraft taket i den rådande tradingrangen kommer att testas. Indexet är fortfarande fångat i tradingrangen mellan 2400-2320 och vi kan fortsatt vänta oss tvära kast och slagig handel så länge inte någon av dessa begränsningar bryts eller tas ut.”

Veckan inleddes med ett positivt gap upp till 2388 och efter att ha återtestat nivån fortsatte uppgången svagt under hela måndagen. Stängningen vid 2394 motsvarade en uppgång med 0,52 procent.

Efter lågpunkten föregående vecka har jobbar köparna med att ta tillbaks nedgången i onsdags. Som jag skrev inför veckostarten är det angeläget att vi inte bjuds på en ny lägre topp än ATH-nivån i tisdags och att den sedan följs av en lägre lågpunkt än torsdagens 2353.

Indexet är fortsatt fångat i en tradingrange mellan zonen vid 2400-2404 och 2320 och så länge den inte tas ut eller punkteras är det mycket som talar för fortsatt skvalpiga rörelser.

Volymen har inte någon av de senaste tre dagarna varit i närheten av den volym vi såg i onsdags. Gårdagens volym noterades 10 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har återigen fallit den senaste veckan och noteras nu under tremånaderssnittet men har ännu inte punkterat lågpunkten från mitten av april.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar