Starka jobbsiffror från USA fick positiv effekt på Europabörserna men Stockholmsbörsen föll i den avslutande handeln. Den höga anslutningsgraden i det grekiska skuldutbytet fick placerarkollektivet på gott humör. ISDA kom strax innan USA-börsernas stängning i fredags fram till att Greklands användning av tvångsåtgärder för att skriva ner sin skuld var ett tillräckligt villkor för att utlösa CDS:er (en sorts kreditförsäkring), med andra ord konkurs! e24, SVD
OMXS30 steg inledningsvis i fredags men en halvtimme innan stängning föll indexet tillbaks och stängde på 1089,8 vilket motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. e24
Trots att torsdagen återtog det mesta av tisdagens branta nedställ slutade förra veckan ändå på minus. Nedgången på OMXS30 var trots allt bara den andra veckan i år som stängde på rött. Förra veckans nedgång blev 1,4 procent. Av de senaste 12 veckorna har alltså 10 stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår till 10,3 procent. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000, 2007 och början av 2011. Den befinner sig nu kring 1150 och faller med 2,8 punkter per månad. I fredags steg 65 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 12,5 miljarder kronor vilket var 1 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. SVD, VA, AFV
Högst omsatta aktier i fredags blev Volvo B (+1,1%), Eric B (+1,9%) och TeliaSonera (-0,5%).
Sämsta sektorer i fredags blev telekom och detaljhandel som backade med 0,4 respektive 0,3 procent. Bäst gick teknologi, råvaror och hälsovård som steg 1,8-, 1,4- respektive 1,1 procent.
I tidningen Börsveckan kan vi idag läsa att Cellavision, Net Entertainment, Hedson, Empire och Addnode har fått köprekommendationer. VA
Övriga bolagsnyheter i punktform:
– Electrolux: SHB höjer estimat
– Clas Ohlson: SHB höjer riktkursen till 115 kronor (110)
– Rezidor: Credit Suisse höjer riktkursen
Anders Sundström tar över ordförandeskapet i Swedbank nästa år, det undrar jag om det är så speciellt bra men det får väl framtiden utvisa.
S&P 500 utmanar nu den stigande motståndslinjen och närmar sig toppen vid 1378 från den 29 februari. Det är divergenser och många varningssignaler men köparna kommer plikttroget tillbaks efter varje dipp.
OMXS30 tog i onsdags och torsdags ut det kraftiga nedställ vi fick i tisdags. I fredags såg dock bränslet ut att ha tagit slut. Köparna såg tveksamma ut i samband med stängningen och de flesta tecken pekar på att vi får en negativ inledning av veckan. Det ger dock flera bra möjligheter inför veckostarten. Redan vid 1085 och därefter vid 1072 har vi två intressanta nivåer att bevaka, dels om köparna kommer tillbaks, men även om vi senare under dagen får en lägre botten än 1085 är förutsättningarna goda för att nedgångstakten åter tilltar. Äntligen händer det lite intradagsmässigt och våren blir allt tydligare med solen i ansiktet och ett glittrande hav – livet är en fest!
Grossistpriserna i Tyskland steg med 1,0 procent under februari och jämfört med samma månad förra året steg priserna med 2,6 procent.
Tider som är intressanta idag:
– Japan: maskinorder januari kl 0.50
– Danmark: KPI februari kl 9.00
– Italien: BNP (def) 4 kv kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: bytesbalans (prel) 4 kv kl 11.00
– EMU: eurogruppsmöte kl 17.00
– USA: Månatlig budgetrapport kl 19.00
Den höga anslutningsgraden i det grekiska skuldutbytet fick placerarkollektivet på gott humör och inte helt oväntat kom sysselsättningssiffrorna utanför jordbrukssektorn i USA in bättre än väntat. ISDA kom strax innan USA-börsernas stängning i fredags fram till att Greklands användning av tvångsåtgärder för att skriva ner sin skuld var ett tillräckligt villkor för att utlösa CDS:er (en sorts kreditförsäkring), med andra ord konkurs! AFV
Fredagen inleddes positivt även i USA. S&P 500 steg inledningsvis upp till 1375-nivån men föll något på slutet och stängde på 1370,9 vilket motsvarade en uppgång med 0,4 procent.
Föregående vecka innebar en marginell uppgång på S&P 500 med ytterligare 0,1 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 9,0 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på 14,7 procent. Av de 500 aktierna på S&P 500 indexet steg 397 och 80 backade. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var 12 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
”ISDA:s beslut kritiserades från flera håll. Bland annat ansåg förra ECB-chefen Jean-Claude Trichet att det kan stimulera spekulation i att andra länder ska gå i konkurs”. (Nyhetsbyrån Direkt)
”Andra bedömare menade att beslutet var ägnat att stärka förtroendet för CDS-instrumenten som sådana, och att det förbättrar funktionssättet för marknaden för statspapper”. (Nyhetsbyrån Direkt)
Det är mestadels måttliga nedgångar i Asien nu på morgonen. Japanska Nikkei faller med 0,4 procent. I Kina faller Shanghaibörsen med 0,3 procent och i Australien backar All Ordinaries med 0,3 procent. DN
Dollarn steg kraftigt tidigare i morse men sedan klockan 07.00 har dollaruppgången avtagit mot både euron och SEK.