Initialt ner men köparna bevakar omslag kring 1060-1056

Stockholmsbörsen i fredags: EU-toppmötet avslutades i fredags utan att någon fast tidsplan för en bankunion antagits. Enligt Frankrikes president görs betydande framsteg, men vad ska han säga? Trots uttalanden från Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att det inte råder någon brådska med att söka nödhjälp önskar nog många att det är just precis vad de kommer att göra. Mer friska pengar ner i ett svart sjukt hål, om jag får säga vad jag tror. Den spanska premiärministern sade oxå att han inte kände av något akut tryck att söka nödhjälp ännu, men varför ska han göra det när landet dagligen får låna till alldeles omotiverat låg ränta… Denna vecka kommer fokus att ligga på rapporter där Scania rapporter idag, Stora Enso och Swedbank på tisdag, Atlas Copco, SSAB och Volvo på onsdag. På fredag är det upp till Ericsson att bekänna färg.

Inledningsvis smög sig OMXS30 ner mot 1076-stödet som gav vika vid 10:30. Bortsett från ett par ”gyttjepölar” var det brant nedåt och stängningen på absolut dagslägsta 1064,6 motsvarade en nedgång på hela 1,7 procent. Den största dagliga (bortsett från gap) nedgången sedan den 28 augusti.

Trots fredagens kraftiga nedställ lyckades veckan tack vare en fyra dagars uppångssvit stänga på plus 0,6 procent. Årets uppgång uppgår nu till 7,8 procent.

Sämsta sektorer i fredags blev olja- och gasbolag tillsammans med telekom och finans.

Endast 4 av de 56 aktier jag dagligen bevakar steg på fredagsbörsen medan 52 stängde på minus. Sämst gick Ratos med en nedgång på 3,3 procent följt av SHB som föll med 3,0 procent inför rapporten. Atlas Copco som rapporterar denna vecka backade 2,8 procent. Axis och Autoliv tillhörde vinnarna med en uppgång på 2,4 respektive 1,0 procent. Volvo, SHB och SCA var Stockholmsbörsens högst omsatta aktier.

S&P 500: Det var inte mer än några tiondelar från att fredagens nedgång hade raderat ut de senaste fyra dagarnas  stängningskurs. Flera viktiga stödnivåer togs ut men den viktigaste vid 1427 höll och mycket talar för att vi kan få ett positivt omslag kring nuvarande nivå då gummisnodden redan börjar se hårt spänd ut. Vi ska samtidigt hålla koll på att det inte blir ytterligare en lägre topp, vilken skulle vara den fjärde på kort tid, om inte 1464 tas ut. Det är en tilltagande oro och mängder med varningssignaler men än så länge anser jag det vara en rekyl i uppgången.

OMXS30: Det är nu bara 1,4 procent ner till primärtrenden och åter börjar den viktigaste stödnivån 1029 att blinka rött på instrumentpanelen. Även om vi ska vara försiktiga med att måla fan på väggen efter bara någon dags nedgång är det aldrig positivt med kraftiga nedgångar när ett motståndsområde utmanas. Om inte det positiva sentimentet ska få sig en knäck är det viktigt att den kortare fallande motståndslinjen tas ut relativt snabbt. Inför dagen hittar vi linjen vid 1083.

Intresseklubben har noterat:
– Electrolux presenterade som kom in enligt förväntningarna, men räcker det?
– Africa Oil får mindre ersättning för Kenyaffär än vad som tidigare aviserats
– Hexagon: Nordea höjer riktkursen
– SHB: Något sämre rapport än väntat
– Boliden: Nordea sänker riktkursen
– Millicom: HSBC sänker riktkursen
– Svedbergs får köprek i Di
– Stora Enso: Höjd rek av SHB

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Elanders, Electrolux (kl 8.00), Fagerhult (ca kl 12), HIQ (kl 7.30), OEM, Profilgruppen (kl 14.00), Scania (kl 9.30), SHB (kl 7.00)

Utländska rapporter idag:
– Caterpillar (kl 13.30), China Mobile, Philips (kl 7.00), Texas Instruments (kl 22.30), Yahoo (efter USA-börsernas stängning)

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: handelsbalans september kl 1.50
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: budgetsaldo och statsskuld 2011 kl 11.00
– Frankrike: auktion av BTN kl 15.00
– USA: auktion av 3- och 6-månaders skuldväxlar kl 17.30

USA: I fredags var det alltså 25 år sedan ”black monday” och ingen ska beskylla placerarkollektivet för att vara skrockfulla (ironi).
Statistik över antalet sålda befintliga bostäder i USA minskade med 1,7 procent under september vilket var marginellt fler än vad analytikerna hade väntat sig. För att lugna marknaderna och minska spänningarna mellan de EU-länder som är för ett snabbt beslut av obligatoriska skräpobligationsköp (läs de som behöver nödlån) och bland annat Sverige som vill se ett färdig förslag, sade i fredags Spaniens premiärminister Mariano Rajoy efter EU-toppmötetatt det inte råder någon brådska med att söka nödhjälp (jag tror det är precis tvärtom). Fyra av USA:s viktigaste tillverkare (bla General Electric och Honeywell) kom in med sämre rapporter än väntat. Bubbelvarning Apple sjönk med 4,5 procent till 609,8 dollar.

Efter en tydlig negativ öppning fortsatte indexet ner och det var först någon timme innan stängning som nedgångstakten minskade något. Stängningen på 1433,1 motsvarade en nedgång på 1,7 procent.

Totalt omsattes 3,1 miljarder aktier vilket vilket var den högsta omsättningen sedan den 14/9 och 32 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: Det är mestadels små rörelser på de asiatiska börserna nu på morgonen. Efter inledande nedgångar har dock de flesta indexen vänt upp och ligger kring nollstrecket eller strax över. Japanska Nikkei noteras för en uppgång på 0,2 procent. Kinesiska Shanghai ligger och skvalpar kring nollstrecket. Australiska All Ordinaries backar 0,6 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar